Noua modă între vedete: își lasă copiii nespălați, până put. Mărturii șocante
În ultimul timp, celebritățile susțin că spălatul deteriorează pielea. Dax Shepard spune că „nu ar trebui să înlături cu săpun uleiul natural al pielii în fiecare zi. E o nebunie”. Jake Gyllehal descrie lipsa dușului ca „ajutor pentru întreținerea pielii”.
O nouă modă a apărut la Hollywood. Celebritățile au descoperit că spălatul deteriorează pielea și nu se tem să declare asta peste tot.
Igiena în viziunea celebrităților
La un podcast recent, Ashton Kutcher și Mila Kunis au declarat că ei și copiii lor se spală rar. Kutcher a adăugat: „Dacă murdăria e vizibilă pe ei, copiii trebuie spălați. Altfel, nu are rost.” El însuși a mărturisit că se spală doar sub braț și în zonele intime. Kunis își curăță fața de 2 ori pe zi dar nu se spală cu săpun pe corp în fiecare zi.
Dax Shepard și soția sa, Kristen Bell, s-au solidarizat cu mișcarea anti-spălat la emisiunea The View. Cei doi au mărturisit că deseori uită să-și spele fetele de 6, respectiv 8 ani.
„Sunt adepta așteptării până apare mirosul. Când începe să se simtă un iz neplăcut, este semnalul biologic că e timpul pentru spălat.”
Dacă cifra 3 formează un trend, Jake Gyllehal completează trendul. „Încep tot mai mult să cred că spălatul nu este necesar”, a mărturisit actorul revistei Vanity Fair. „Cred că există o mulțime de beneficii pentru piele când nu te îmbăiezi, de fapt, ne curățăm natural”.
Nu este nimic nou
Aceste povești de igienă sau , mai degrabă, lipsa ei, sunt noile subiecte de discuție la Hollywood. Dar, de multă vreme, starurile au împărtășit păreri similare. De exemplu, Brad Pitt mărturisea că se șterge sub braț cu șervețele umede pentru copii.
Robert Pattinson a declarat, la un moment dat: „Nu văd sensul să te speli pe păr”.
Jennifer Aniston a declarat în 2007 că face dușuri de 3 minute pentru a economisi apă. Totuși, faptul că se spală o califică drept spărgătoare de grevă.
Argumentele medicilor
Când cineva atât de cunoscut ca Jake Gyllehal declară lipsa dușului drept „ajutor pentru întreținerea pielii”, tindem să fim sceptici. Dar Dr. Mary L. Stevenson, dermatolog la New York University Langone Medical Center, afirmă că celebritățile au dreptate. Nu este total adevărat că spălatul deteriorează pielea, însă depinde de frecvență și cantitatea de săpun.
„În general, pielea și copul nostru sunt sisteme care se îngrijesc de ele însele. Prea multe dușuri pot altera microbiomul prin achimbarea stratului uleios protector”.
Stevenson face diferența între dușul cu apă și dușul cu săpun. „Există un echilibru între înlăturarea murdăriei și cea a stratului protector natural. Majoritatea oamenilor folosesc prea mult săpun și fac dușuri sau băi prea lungi, lipsind pielea de uleiurile naturale”.
Stevenson susține ideea lui Kutcher: „Ai nevoie să folosești săpun sub brațe, pe picioare și în zonele intime, sau unde este murdărie vizibilă”.
„Înseamnă asta să nu faci duș? Nici vorbă. Un duș zilnic este bun, dar folosind mai puțin săpun pentru o piele uscată, iritată sau sensibilă, precum cea a bebelușilor sau bătrânilor”.
Potrivit Clinicii Cleveland, copiii sub 11 ani ar trebui spălați de 2-3 ori pe săptămână. Bineînțeles, dacă sunt foarte murdari sau transpirați sunt permise mai multe dușuri.
Adolescenții, care încep să transpire mai mult, ar trebui să facă duș zilnic și să se spele pe față de 2 ori pe zi.
Dicționar
microbiom: suma totală a bacteriilor, fungilor si acarienilor care există în corpul tău, atât în interior, cât și pe piele.