Cel puțin un adolescent din șapte e diagnosticat cu o tulburare mintală
Un nou raport al UNICEF arată că tinerii și copiii ar putea resimți impactul COVID-19 asupra sănătății mintale și a bunăstării lor mulți ani de acum încolo. La nivel mondial cel puțin un adolescent din șapte e diagnosticat cu o tulburare mintală.
Raportul despre care vorbim se numește „The State of the World’s Children 2021; On My Mind: promoting, protecting and caring for children’s mental health”. În traducere raportul poartă denumirea de „Starea copiilor lumii 2021. În mintea mea: promovarea, protejarea și îngrijirea sănătății mintale a copiilor”. Acesta este cea mai completă analiză a UNICEF referitoare la sănătatea mintală a copiilor, a adolescenților și a persoanelor responsabile de copii în secolul XXI. Chiar și înainte de pandemie copiii și tinerii duceau povara afecțiunilor mintale fără sprijinul unor investiții semnificative pentru combaterea lor.
Conform ultimelor estimări disponibile, la nivel mondial, peste unu din șapte adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani trăiește cu o tulburare mintală diagnosticată. Aproape 46.000 de adolescenți se sinucid anual. Suicidul este între primele cinci cauze de deces la nivelul acestei grupe de vârstă. Totodată, se observă în continuare discrepanțe majore între nevoile legate de sănătatea mintală și fondurile alocate sănătății mintale. Raportul semnalează faptul că, la nivel mondial, cheltuielilor cu sănătatea mintală li se alocă un procent de aproximativ 2% din bugetele publice dedicate sănătății.
Pandemia pune sare pe rană
Din păcate pandemia de coronavirus nu face decât să amplifice problemele. „Au fost 18 luni extrem de lungi pentru noi toți. Mai ales pentru copii. Din cauza carantinelor naționale și a restricțiilor de deplasare impuse de pandemie copiii și-au petrecut ani indelebili din viața lor departe de familie, prieteni, sălile de curs, joacă. Elemente cheie ale copilăriei înseși. Impactul este unul semnificativ, reprezentând doar vârful aisbergului. Chiar și înaintea pandemiei, mult prea mulți copii erau împovărați de greutatea unor probleme de sănătate mintală ignorate. Guvernele investesc prea puțin în abordarea acestor nevoi critice. Nu se acordă suficientă importanță raportului dintre sănătatea mintală și rezultatele obținute pe parcursul vieții”, a afirmat Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore.
Potrivit unor rezultate ale unui sondaj internațional unu din cinci tineri (15 – 24 de ani) a afirmat că se simte deseori deprimat. De asemenea, unul din cinci tineri din aceeași categorie de vârstă spune că are un interes scăzut pentru orice fel de activitate. Sondajul a fost realizat în rândul copiilor și adulților din 21 de țări.
Printre afecțiunile mintale diagnosticate se numără ADHS, anxietatea, autismul, tulburarea bipolară și tulburările de comportament. La acestea se adaugă depresia, tulburările alimentare, dizabilitățile intelectuale și schizofrenia. Toate acestea pot afecta serios sănătatea copiilor și a tinerilor. Mai mult, ele le afectează educația și rezultatele pe care le obțin în viață, precum și capacitatea de a-și câștiga existența.
Factorii de protecție
Raportul notează faptul că, încă din primele zile de viață, o combinație de factori genetici, experiențe și factori de mediu modelează și afectează sănătatea mintală a copiilor pe tot parcursul vieții. Aici intră inclusiv îngrijirea părintească, școlarizarea, calitatea relațiilor, expunerea la violență sau abuz, discriminarea, sărăcia. Vorbim, de asemenea, și de crizele umanitare și crizele sanitare precum COVID-19.
Factorii de protecție, precum îngrijirea oferită de persoane iubitoare, un mediu școlar sigur și relații pozitive cu egalii, pot contribui la reducerea riscului apariției tulburărilor mintale. Cu toate acestea raportul avertizează asupra faptului că o serie de bariere importante, inclusiv stigmatizarea și lipsa finanțării, împiedică prea mulți copii să se bucure de o bună sănătate mintală sau să acceseze sprijinul de care au nevoie.
Raportul îndeamnă guvernele și partenerii din sectorul public și cel privat să se implice. Pot face asta comunicând și acționând pentru a promova sănătatea mintală a tuturor copiilor, adolescenților și persoanelor care au în grijă copii, pentru a-i proteja pe cei care au nevoie de ajutor și pentru a oferi îngrijire persoanelor celor mai vulnerabile.
Dicționar
Indelebil: care nu poate fi șters din amintire, care nu se poate uita; de neșters;
Stigmatizare: atragere a disprețului public asupra cuiva sau a ceva, prin dezvăluirea unor fapte, a unor manifestări.