Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Insulele Marshall, zona de testare a bombelor nucleare. Haideți să aflăm mai multe despre micuța țară insulare din Oceanul Pacific.
Insulele Marshall, sau după denumirea oficială Republica Insulelor Marshall, este o țară insulară micuță din centrul Oceanului Pacific. Ea conține una dintre cele mai estice insule ale Microneziei.
Țara este constituită din peste 1.200 de insule și insulițe. Ele se întind pe o distanță de 1290 de kilometri de la nord-vest la sud-est. Populația țării este de aproximativ 55.000 de oameni iar capitala este Majuro.
Toate insulele țării sunt insule de corali. Nici una nu se ridică la o înălțime mai mare de șase metri deasupra nivelului apei. Asta înseamnă că topirea calotei glaciare pune în pericol existența lor. Insulele s-au format în urma activității vulcanilor de pe fundul oceanului.
Climatul insulelor este tropical. Temperatura medie anuală este de 28 °C. Octombrie și noiembrie sunt lunile cu cele mai multe precipitații. Cocotierii și alte tipuri de palmieri constituie majoritatea vegetației de pe insule. Pământul este în general nisipos și nefertil.
Insulele Marshall au fost cândva locul de testare al bombelor nucleare. Între anii 1946 și 1958 Statele Unite au detonat 67 de astfel de bombe.
Bombele au fost detonate pe cele mai nordice insule ale țării: Enewetak, Bikini, Rongelap și Utrok. Toate acestea au fost evacuate din cauza radiațiilor. Se crede că fiecare bombă a emis de 1.000 de ori mai multe radiații decât cea detonată de americani la Hiroshima, în Japonia.
În prezent, doar una dintre aceste insule a fost repopulată. Radiațiile din zonă sunt în continuare o problemă. În anul 1997, președintele de atunci al Statelor Unite, Bill Clinton, și-a cerut scuze oficial pentru aceste experimente.
Insulele au fost populate la începuturile creștinismului de către micronezieni. Dovezi istorice descoperite de arheologi ne arată că zona orașului Majuro a fost locuită încă din anii 30 – 50 d.Hr. Primii locuitori au fost navigatori pricepuți, experți în construcția canoelor.
Europenii au descoperit insulele în anul 1529. Responsabil de această descoperire este navigatorul spaniol Álvaro Saavedra. Acesta nu s-a arătat, însă, foarte interesat de insule deoarece ele nu dețineau o bogăție naturală ieșită din comun.
În secolul al XVIII-lea a venit rândul britanicilor să exploreze insulele. Căpitanii John Marshall (după care au fost denumite și insulele) și Thomas Gilbert au fost cei care au explorat parțial adunarea de insule în anul 1788. Ei s-au limitat doar la a le explora, rușii fiind cei care le-au cartografiat în anul 1803 sub conducerea lui Adam Johann Krusenstern și în 1815 și 1823 sub conducerea lui Otto von Kotzebue.
Vânătorii de balene americani au început să frecventeze insulele în aceeași perioadă. Tot atunci au început și misiunile religioase pe insule. De ele au fost responsabilii protestanții din Hawaii.
Insulele au început să facă parte din protectoratul Germaniei în anul 1886. Ea a ajuns la o înțelegere cu Marea Britanie în acest sens. La scurt timp, în anul 1914 japonezii au venit și au preluat controlul asupra insulei. Pe nimeni nu interesa, de fapt, ce vor să facă locuitorii insulelor.
Prima constituție a țării a fost scrisă în anul 1978 și aprobată de votanți în anul 1979. În anul 1982 Insulele Marshall au devenit o republică care se administrează singură. Ele au rămas în continuare dependente de Statele Unite pentru protecție. Acest lucru este valabil și în prezent.
Majoritatea locuitorilor sunt micronezieni nativi insulei. Cele mai populate insule sunt Majuro și Kwajalein. Împreună ele dețin 75% din populația țării. Restul oamenilor trăiesc în sate tradiționale de pe alte insule.
Principala religie a țării este creștinismul. Oamenii aparțin de diferite ramuri ale acestuia. Cea mai populară ramură este Biserica Unită a lui Christos. Limba oficială a țării este marshallese dar locuitorii vorbesc și engleză.
Insulele depind din punct de vedere financiar de ajutor din partea Statelor Unite. Principalele activități economice sunt pescuitul și agricultura. Porcii și păsările de curte sunt principalele animale crescute de locuitori.
Există spitale în Majuro și Ebeye. Și locuitorii celorlaltor insule au parte de ajutor medical. Există școli primare, atât publice cât și conduse de biserică pe toate insulele locuite. Majuro și Jaluit au câte o școală secundară. În Majuro se află, de asemenea, Colegiul Insulelor Marshall care a fost fondat în anul 1993.
Locuitorii din Insulele Marshall sunt călduroși și pașnici. Ei se bucură de vizitele străinilor. Să îți pese de cel de lângă tine este una dintre cele mai importante valori din cultura lor.
Ei au trăit timp de secole pe insule de corali izolate în ocean. Din această cauză, pentru ei fiecare rudă face parte din familia apropiată. Această dragoste pe care și-o poartă unii altora îi ajută să conviețuiască în liniște și pace, oferindu-și unii altora bunătate și respect. Una dintre cele mai importante sărbători este prima aniversare a unui copil. Familiile se adună, dansează și cântă împreună pentru micuțul sărbătorit.
Sursă foto: theguardian.com, lithub.com, westhawaiitoday.com, spc.int, wikipedia.org, dutchwatersector.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Aruba, micuța insulă olandeză din Caraibe