Ce vor părinții elevilor în valul 4 al pandemiei. Acasă sau la scoală?
De când s-a luat hotărârea ca școlile să funcționeze chiar și după depășirea pragului de șase la mie în localități, părinții sunt neliniștiți. Aceștia își spun părerea pe toate grupurile din online și cer să se ia măsuri. În continuare vă prezentăm câteva din reacțiile părinților. Iată ce vor părinții elevilor acum, în valul 4 al pandemiei.
„Este absolut inadmisibil ca această decizie să se ia fără consultarea tuturor factorilor interesați. Este anormal ca școlile, părinții și elevii să nu fie întrebați când se ia o decizie cu impact atât de mare asupra sănătății publice și a sănătății personale. În favoarea cui este această decizie?”, se întreabă cineva pe un grup online de părinți.
Multe din comentarii sunt adresate ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. „Sunt orașe unde nu funcționează pediatria, lipsă de medici. La privat stai cu săptămâna pentru o programare. Pe ce lume trăiți domnule ministru? Cine răspunde și cine plătește? Cum protejați copiii? Este important să învețe, dar ce randament pot da atunci când merg la școală cu teamă? Sunt copiii noștri, răspundem de ei. Lasă-ne pe noi să decidem ce e bine sau nu pentru ei”, spune altcineva.
„Cred că domnul ministru Cîmpeanu e deconectat de la realitatea tragică din România. Bagă școala și boala în copii cu forța când pot face doar școală benevol de acasă. În loc să se asigure că există metode și infrastructură pentru școala online el dă peste cap și neagă regulile sanitare impuse sau recomandate la nivel mondial”, mai spune cineva.
Exagerare sau nu?
Mai sunt și părinți care consideră că această revoltă este una exagerată. „Toată vara la mare, la concerte, în cluburi, mall-uri și alte destinații și locații în care s-a stat la grămadă nu au mai fost atâtea controverse. Și nu am stat cuminți. Distanțați nici vorbă. Oare știm cu adevărat ce vrem?”, se întreabă cineva.
„Citesc cuvinte care mă cutremură. La școala X cad copii și profesori pe capete. Adică dacă te îmbolnăvești sau răcești ai căzut pe capete? Adică eu dacă am fost în spital de cinci ori când eram copil și mi-au ciuruit fundul cu ampicilină și moldamin am căzut pe capete? Câți din cei bolnavi au și Covid și câți stau acasă fiindcă s-au îmbolnăvit la fel în fiecare toamnă? Ce ne mai place să exagerăm”, e de părerea altcineva.
O altă persoană aduce în discuție pragul de 6 la mie stabilit iniția și se întreabă care a fost, în final, rostul lui. „La ce ați mai pus pragul ăsta dacă nu e nici un pericol? Sau credeați de la bun început că nu vom atinge acest prag? De ce nu ați setat de la început pragul de 25 la mie? Că sigur crăpam toți și nu mai erau atâtea bătăi de cap. Dar cine să vă mai înțeleagă?”, spune altcineva.
„Nu îmi doresc decât să am copii sănătoși. Dacă trebuie să stea acasă pentru asta atunci vor sta”, spune o mămică.
„Nu trimiteți la școală copiii cu simptome”
Îndemnul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost ca părinții să nu-și trimită copiii la școală dacă aceștia prezintă chiar și cele mai mici simptome. Declarația a adus odată cu ea alte comentarii din partea părinților și nu numai.
„Domnule, sunteți rupt de realitatea din școli. Elevii mari, răciți, au fost învățați să spună că au doar o alergie. Ne confruntăm cu o sfidare a regulilor și nu avem nici o pârghie de intervenție. Autoritățile se fac că dorm”, e de părere cineva.
Altcineva consideră că majoritatea părinților din țara noastră sunt iresponsabili și că această recomandare nu-și are rostul. „Ăsta nu știe că trăim în România? Că majoritatea părinților sunt iresponsabili? Adică îi ceri unuia care nu crede că exista virusul, care nu vrea să își vaccineze copilul sau să îl testeze, care nu vrea mască, să-și țină copilul acasă când ii curg mucii sau „tușește puțin”? Pai asta e problema. Pentru mulți școala e doar o bonă, un supraveghetor ieftin! Nu vor să-și țină copiii acasă nesupravegheați. Le e teama că se duc la mall”, e părerea unei alte persoane din online.
„Îi trimit oricum. Așa cum făceau și înainte. Acum de teamă să nu fie testați pozitiv și să intre toată familia în carantină sunt în stare să-ți ia capul dacă le trimiți copilul acasă”, mai spune cineva.
„În mod normal un părinte responsabil nu trimite copilul la școală dacă are semne de răceală. Inconștiența este la părinți. Și mai este ceva. În momentul apariției primelor semne de schimbare a temperaturilor îți iei măsuri de precauție. O vitamina C, un imunostimulator. Întărești puțin imunitatea copilului. Nu este greu, dar mulți părinții sunt mai comozi”, e de părere o altă persoană.