După cum bine știți, cei mici s-au întors la școala după o perioadă lungă de școală online și vacanță. Pentru unii copii, a fost prima dată când își întâlnesc clasa. Alții s-au obișnuit să facă școală de acasă, cu părinții alături de ei. Din această cauză, multi copii ar putea simți anxietatea de separare față de părinți. Iată 9 modalități de a-i face pe cei mici să-și depășească frica de separare.
Anxietatea de separare este mai des întâlnită în cazul copiilor mici. Totuși, după o perioadă atât de lungă fără prea mult contact social, atât copiii mai mari cât și adolescenții ar putea să o resimtă.
“Viețile tuturor au fost date peste cap într-un fel sau altul. Copiii nu sunt o excepție a acestui fapt”, a declarat conform today.com Rebecca Schrag Hershberg, psiholog și autor al cărții “The Tantrum Survival Guide.” “Foarte mulți copii vor avea dificultăți în a se reîntoarce în școli.”
Dacă și copiii voștri au emoții atunci când vine vorba de reîntoarcerea în sala de clasă, iată nouă sfaturi care să-i ajute să depășească anxietatea de separare.
Vizitarea școlii înainte ca aceasta să înceapă poate să-i ajute pe copii să se obișnuiască cu locația. Ajunge și dacă vizitați zona unde se află școala. De asemenea, încercați să exersați separarea cu copiii mai mici. Încercați să-i lăsați singuri acasă și ieșiți la plimbare. Cei mici se vor învăța că indiferent dacă plecați, mereu vă veți întoarce la ei.
Vorbiți cu ei despre ce se întâmplă în acest an. Care vor fi măsurile de siguranță? Vor trebui să poarte măști? Vor trebui să se spele pe mâini după fiecare interacțiune? De asemenea, este foarte important să discutați cu ei și lucrurile care vor fi exact la fel ca în anii trecuți.
Totuși, nu deschideți acest subiect cu mult timp înainte să înceapă școala. Cei mici nu înțeleg încă atât de bine timpul.
Este foarte important să-i ascultăm pe cei mici atunci când vor să vorbească. De asemenea, este la fel de important să nu-i facem să-și ignore emoțiile. Arătați-le că este normal să aibă emoții și că mereu vor avea sprijinul vostru.
“În general, atunci când copiii sunt anxioși, datoria părinților este de a le arăta că este perfect normal. De asemenea, copiii trebuie să înțeleagă că pot să confrunte orice îi face anxioși și că mereu vor primi sprijin”, a declarat Laura Markham, autorul cărții “Părinți liniștiți, copii fericiți”.
“Poți să o faci. Te voi ajuta. Poți să te temi și totuși să o duci la capăt. Astea sunt câteva fraze care le vor crește încrederea și care îi vor ajuta să scape de anxietate.”
Oferă-i copilului tău un obiect care să-i aducă aminte de tine. Poate fi o batistă, o eșarfă, un breloc sau orice alt obiect în care “să-ți pui iubirea”. Dacă vreodată vă vor duce dorul atunci când sunt la școală, acel obiect îi va ajuta să reziste până ce vă veți revedea.
Părinții și profesorii ar trebui să se aștepte ca cei mici să aibă nevoie de mai mult sprijin ca de obicei. Părinții ar trebui să facă pași mici cu copiii pentru a-i obișnui cu școala. Acest lucru poate însemna ore mai scurte sau chiar participarea, dacă este permisă, a unui părinte la ore.
Copiii mai mari și liceeni cu siguranță se vor bucură să-și revadă colegii. Va exista însă în continuare stresul cauzat de această pandemie. Fiți atenți la copiii voștri pentru a îi putea ajuta în cazul în care au probleme de readaptare.
Un program de școală neregulat ar putea să le aducă și mai multe probleme copiilor când vine vorba de adaptare. Dacă copilul vostru merge doar câteva zile pe săptămână la școală, încercați să creați un program pe care să-l respecte și în zilele libere.
Un calendar ar putea să-i ajute în acest sens. Trebuie să-i ajutați pe cei mici să-și stabilească rutine atunci când merg la școală dar și când stau acasă. Deși structura nu trebuie să fie rigidă, ea îi poate ajuta pe copii să înțeleagă mai bine cum trebuie să se deruleze o zi. Acest lucru poate fi liniștitor pentru ei. De asemenea, este foarte important să-i lăsați pe ei să-și facă programul. Astfel o să le fie mai ușor să-l respecte deoarece o să simtă că este al lor.
Râsul este o modalitate excelentă de a reduce anxietatea și frica. O sesiune matinală de glume ar putea fi cea mai bună metodă de a-i ajuta pe cei mici să treacă peste anxietatea de separare și să se pregătească pentru școală.
S-ar putea să nu deții răspunsurile la fiecare întrebare. Este foarte probabil să nu știi cum se va derula anul școlar și nici dacă cei mici se vor reîntoarce cândva la școala online. Nu este nicio problemă în a recunoaște acest lucru în fața lor.
Copiii apreciază mult onestitatea, mai ales când vine din partea părinților. Având în vedere că acest an este cu totul neobișnuit, este absolut normal să nu știți cum vor evolua lucrurile. Este important, însă, să-i asigurați că profesorii vor face tot posibilul ca ei să fie în siguranță.
Înainte să vă despărțiți, asigurați-l pe cel mic că vă veți reîntoarce după el. Dacă începe să plângă, îmbrățișați-l, pupați-l și spuneți-i că vă veți vedea mai târziu.
Bineînțeles că despărțirea poate fi dureroasă și pentru părinți, mai ales dacă cel mic obișnuiește să plângă. O mică plimbare, respirări adânci și o cană de cafea ar putea ajuta în acest sens.
La sfârșitul zilei felicitați-l pentru curajul de care a dat dovadă. Chiar dacă a plâns, cel mic a rămas totuși la școală și a participat la activități. De asemenea, este bine să-i reamintiți de fiecare dată că mereu vă veți întoarce după el.
Priviți partea plină a paharului. Faptul că plânge când vă despărțiți înseamnă că este foarte atașat de voi. Acesta este un semn bun. Totuși, ei trebuie să înțeleagă că voi le-ați dat acordul profesorilor să-i îngrijească. Înțelegerea acestui lucru face parte din dezvoltarea armonioasă a unui copil.
Sursă foto: pixabay
Un băiețel a cerut ajutor poliției folosindu-se de jucăria lui