PRIN LUMEA MODEI. Junya Watanabe, designerul complet izolat de lume
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi la rubrica PRIN LUMEA MODEI vorbim despre Junya Watanabe, designerul complet izolat de lume. Haideți să aflăm mai multe despre unul dintre cei mai interesanți creatori de modă din prezent.
Designerul de astăzi este un adevărat filozof al modei. Pentru el arta în sine este mult mai importantă decât popularitatea și succesul. Din această cauză, el nu s-a temut niciodată să creeze design-uri inovative.
Junya Watanabe s-a născut în anul 1961 în Fukushima, Japonia. Mama s-a deținea o mică croitorie, lucru ce cu siguranță l-a atras în lumea hainelor. El a studiat moda la renumitul Bunka Fashion College din Tokyo unde a absolvit în anul 1984. La scurt timp el și-a început ucenicia de pattern-maker la Comme de Garçons.
A fost luat sub aripă de Rei Kawakubo
Stilul său nonconformist l-a scos imediat în evidență pe Watanabe. Iconica Rei Kawakubo l-a luat în anul 1992 sub aripa sa, oferindu-i posibilitatea de a-și lansa propriul brand. Astfel japonezul a ajuns pentru prima dată în atenția publicului internațional prin conceptele sale ciudate, manipularea texturilor, materialele sale experimentale, croiul său inventiv și prin utilizarea materialelor sintetice.
Totuși, el nu se simțea împlinit sub ghidarea lui Rei Kawakubo. Kawakubo este cunoscută pentru declarațiile sale enigmatice sau pentru lipsa completă a lor, lucru ce îl deranja într-o oarecare măsură pe Watanabe.
Într-un interviu acordat pentru Vogue US în 2006, designerul a declarat că uneori ar fi preferat puțin feedback. Pentru el, critica este mai bună decât tăcerea. În cei 30 de ani de colaborare, Kawakubo nu l-a lăudat niciodată și nici nu i-a oferit vreo direcție. „Ideea mea de frumusețe este complet diferită față de cea a lui Rei Kawakubo”, a mai declarat designerul japonez pentru New York Times în 2016. „Nu am ajuns să lucrez alături de Kawakubo deoarece, probabil, ea a simțit că avem viziuni diferite.”
A influențat moda globală
Ce este cert, însă, este faptul că brandul lui Watanabe a devenit o adevărată influență pentru moda globală. El a redefinit modul în care ne raportăm la hainele „stupide”. Acesta este modul în care creatorul se referă la paltoanele sale, la gecile de motocicliști și la bluzele albe pe care le reinventează constant. Într-o perioadă în care designerii se lasă influențați de ce este popular, Watanabe reușește să păstreze un stil nemaiîntâlnit.
De exemplu, în anul 1999 el și-a stropit hainele în mijlocul defilării pentru a demonstra publicului că sunt rezistente la apă. În 2001 el a transformat denimul în haine de înaltă calitate, inspirând ulterior o mulțime de alți designeri. În 2006 el a reinventat complet paltonul. Este greu de imaginat un alt designer contemporan care a reinventat atât de multe haine.
Înainte ca Vêtements să construiască un adevărat imperiu prin colaborările cu Watanabe, artistul a creat haine și pentru alte branduri cunoscute. Converse, Puma, Levi’s, The North Face și Lacoste sunt doar câteva dintre acestea. El a încercat să scoată cât mai mult din stilul fiecărui brand în parte.
Folosește câte un singur material pentru fiecare colecție
Când vine vorba de colecțiile sale, artistul se folosește în principal de către un singur material. Această metodă de creație este aproape științifică, el descoperind fiecare modalitate în care materialul respectiv poate fi folosit. Evident, unele design-uri ajung să fie complet abstracte, aproape nebune, dar acest lucru nu îl deranjează în vreun fel. El știe ce vrea să facă și o face chiar foarte bine.
De multe ori, în interviuri sau în recenzii, lumea se referă la design-urile lui Watanabe ca fiind „japoneze”. Totuși, ce înseamnă acest lucru? Ei bine, de cele mai multe ori criticii se referă la diferențele filozofice dintre vest și est. Stilul unic al japonezului pare venit din altă lume. Un designer vestic nu ar putea niciodată să creeze astfel de haine.
Procesul de creație este complet neobișnuit
Procesul de creație a lui Watanabe este unul interesant. Artistul a descris cum începe crearea unei haine într-un interviu acordat pentru T Magazine în 2016. „Totul începe în capul meu. Încep să caut idei care să se lege și care să mă intereseze. De acolo, încep să-mi pun gândurile pe hârtie. Scriu și creez în același timp pentru a-mi putea vedea ideile cum prind viață. După ce adun materiale care să reprezinte ideile mele încep să mă gândesc la modalități prin care acestea se leagă de corpul nostru și cum se pot forma pe corpul nostru. Toate aceste idei, încet încet, formează accesorii și îmbrăcăminte. Astfel ajung să creez colecții întregi.”
Designerul complet izolat de lume
Cu siguranță nu este modalitatea în care un designer tradițional gândește. El nici nu se consideră unul și nici nu urmărește munca altora. Designerul preferă să rămână în Tokyo complet izolat de lume, adică de celelalte capitale ale modei. Watanabe este propriul său univers de referință.
„Nu știu cum văd alții moda, dar pentru mine moda este crearea a ceva, crearea prin haine. Totuși, până în ziua de azi, încă simt că nu am reușit să creez ceva complet nou. Acesta este unul dintre țelurile pentru care muncesc constant.”