După 200 de ani, avem din nou zimbri în pădurile din România. LIFE RE-Bison
După 200 de ani avem din nou zimbri în pădurile din România. Acest lucru se datorează proiectului LIFE RE-Bison inițiat de WWF-România și al Rewilding Europe. Iată mai multe detalii.
Carpații de Sud-Vest au redevenit căminul natural al zimbrilor cu ajutorul LIFE RE-Bison. După aproape șase ani de la inițierea proiectului de către Rewilding Europe și WWF-România, acești munți au ajuns să aibă în prezent cea mai mare populație de zimbri liberi din România.
Primii zimbri au fost reintroduși in Parcul Natural Vânători Neamț in 2012, apoi in Munții Tarcu in 2014. Din 2016 și până astăzi s-au realizat 14 transporturi de zimbri în colaborare cu 32 de centre de reproducere și rezervații din Europa. Astfel, echipele responsabile de reintegrarea zimbrilor în natură au reușit să îmbunătățească procesul de reintroducere de la un an la altul.
„Selecția atentă a exemplarelor de zimbri în funcție de vârstă, gen și proveniență genetică, formarea grupurilor înaintea translocării și alegerea corectă a transportatorului au contribuit la adaptabilitatea animalelor și au mărit șansele la supraviețuire. Cei 48 de pui născuți în sălbăticie între 2016 și 2021 ne arată că habitatul este unul prielnic și specia poate reveni cu succes”, a declarat Mariana Drugă, Manager proiect LIFE RE-Bison, WWF România.
Zimbrii sunt monitorizați constant
Cei peste 100 de zimbri din libertate sunt monitorizați constant de pădurarii WWF din teren cu ajutorul tehnologiei. Până acum, urmele și semnele prezenței zimbrilor au fost înregistrare de peste 750 de ori. 28 de zimbri au fost echipați cu colare pe parcursul proiectului. Acest lucru permite localizarea lor prin GPS și setarea unor garduri virtuale în jurul terenurilor, sălașelor sau livezilor care ar putea intra în arealul de distribuție a zimbrilor.
Datele colectate de colarele GPS le permit specialiștilor să calculeze distribuția actuală a speciei. Conform analizelor, suprafața pe care zimbrii trăiesc este de 89 km2. Dintre aceștia, 18,4 km2 sunt intens folosiți.
Cercetătorii WWF au descoperit că zimbrii preferă în special pădurile de foioase, pajiștile naturale și zonele de tranzit dintre acestea. Panta terenului și disponibilitatea apei sunt alți factori care îi atrag pe zimbri.
Pentru a păstra relații armonioase cu vecinii, WWF a instalat peste 9 kilometri de gard electric. De asemenea, în 2019 a fost înființată o echipă locală de intervenție. Ea ajută la monitorizarea și prevenirea posibilelor conflicte dintre oameni și zimbri. Au mai fost organizate și numeroase sesiuni informative pentru a înțelege mai bine special. Conform unui studiu, 89% dintre localnici consideră zimbrii ca fiind animale frumoase și importante pentru mediu.