Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Glaucus atlanticus, dragonul albastru de mare
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre Glaucus atlanticus, dragonul albastru de mare. Haideți să aflăm mai multe despre această creatură venită parcă din filmele fantasy.
Glaucus atlanticus este o specie mică și albastră de melci de mare. Ea mai este cunoscută și sub denumirile de „dragonul albastru de mare”, „rândunica de mare” sau „melcul dragon”. Nu este greu de înțeles de ce această frumoasă creatură este asemănată cu dragonii. Aspectul său pare venit direct din filmele fantasy.
Este prezent în toate apele calde ale lumii
Dragonul albastru de mare poate fi găsit în toate oceanele lumii, în apele temperate și tropicale. A fost observat lângă coasta din est și din sud a Africii de Sud, în apele europene, și pe coasta estică a Australiei. Unele date din secolul al XIX-lea ne arată că această specie a fost observată și lângă Insulele Azore, în oceanul Atlantic. De asemenea, el a fost observat și lângă California, Peru, și India. Practic, acest melc poate fi găsit oriunde apa este caldă.
Deși este mic, el este destul de periculoasă
Frumoasa creatură are o lungime medie de 3 centimetri. Au fost descoperite, însă, și specimene mai mari. În condițiile potrivite, ea poate să trăiască până la un an. Spatele său este gri-argintiu iar dorsalele sale au o culoare albăstruie închisă.
Radula sa, adică orificiul prin care se hrănește, are dinți zimțați care o ajută să-și devoreze prada fără probleme. Dragonul albastru de mare se hrănește cu alte creaturi din zonele unde trăiește precum galera portugheză. Ca să se apere, el își introduce în piele rămășițe otrăvitoare de la creaturile devorate. Un om ar putea suferi înțepături extrem de dureroase și chiar periculoase dacă l-ar atinge.
Glaucus atlanticus plutește cu ajutorul unui sac umplut cu gaz ce se află la el în stomac. Din cauza locului în care se află acest sac, melcul dragon plutește cu burta în sus. Ce vedem noi în partea de sus este de fapt piciorul său care este fie albastru, fie alb. Culoarea sa îl ajută să se camufleze și să se ferească de posibile atacuri din partea prădătorilor. De asemenea, se crede că ea reflectă razele solare UV care sunt dăunătoare.
Curiozități despre glaucus atlanticus
Un grup de glaucus atlanticus se numește „picioare albastre”.
Fantasticele creaturi își depun ouăle în trupurile decedate ale prăzilor.