Cu cât a crescut gradul de obezitate în rândul copiilor pe timpul pandemiei. Studiu
Un studiu efectuat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC) are rezultate îngrijorătoare. Se pare că pe timpul pandemiei gradul de obezitate în rândul copiilor a crescut.
Potrivit CDC, obezitatea afectează mai multe de unul din șase copii din Statele Unite. Mai mult decât atât, sănătatea lor este pusă în pericol pe termen lung. Pentru a vedea care este situația au fost comparate datele a 432.302 persoane. Acestea aveau vârste cuprinse între doi și 19 ani. S-au luat în considerare datele înainte și din timpul pandemiei.
În timpul pandemiei copiii au petrecut mai mult timp acasă, ceea ce i-a ținut departe de școală și de activitatea fizică. Conform rezultatelor studiului, copiii moderat obezi s-au îngrășat cu 12 kg în timpul pandemiei, comparativ cu 6,5 kg pe an înainte de pandemie. În cazul copiilor sever obezi, creșterea anuală în greutate a crescut de la 8,8 kg înainte de pandemie la 14,6 kg. S-au înregistrat schimbări chiar și în rândul copiilor care se îngrășau sănătos. De la 3,4 kg în fiecare an copiii au luat în greutate 5,4 kg în timpul pandemiei.
Cea mai spectaculoasă creștere a fost înregistrată în rândul copiilor cu vârste cuprinse între șase și 11 ani. Asta sugerează că această grupă de vârstă a fost cea mai afectată de faptul că a fost forțată să stea acasă.
Avertisment din partea CDC
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a concluzionat că acest studiu evidențiază „importanța eforturilor de prevenire și gestionare a obezității în timpul și în urma pandemiei COVID-19, precum și în timpul viitoarelor urgențe de sănătate publică. Inclusiv un acces sporit la eforturile care promovează comportamente sănătoase”.
„Aceste eforturi ar putea include securitatea alimentară și a altor determinanți sociali ai sănătății de către furnizorii de servicii medicale; un acces sporit la programe de gestionare a greutății pediatrice bazate pe dovezi și la resurse de asistență alimentară; și eforturi la nivel de stat, comunitate și școală pentru a facilita o alimentație sănătoasă, activitatea fizică și prevenirea bolilor cronice”, se arată în studiu. Pe scurt, specialiștii recomandă o alimentație sănătoasă, mișcare și schimbarea obiceiurilor nesănătoase.