Prima femeie pe o bancnotă românească. Anunțul făcut de Banca Națională a României
În toamna aceasta va fi lansată prima femeie pe o bancnotă românească. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Corina Crețu. Iată despre cine este vorba.
Probabil ați observat dar pe bancnotele din România sunt afișate doar chipuri de bărbați. Acest lucru urmează să se schimbe în curând. Banca Națională a României va lansa în această toamnă o nouă bancnotă. Ea va avea valoarea de 20 de lei și o va ilustra pe Ecaterina Teodoroiu, o eroină din Primul Război Mondial. Astfel, ea va deveni prima femeie ce va apărea oficial pe o bancnotă românească.
„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a declarat europarlamentarul Corina Crețu prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook.
Cine a fost Ecaterina Teodoroiu
Ecaterina Teodoroiu a fost fiica unor agricultori din Târgu-Jiu. De la început ea și-a dorit să devină învățătoare. Din această cauză a și făcut o pregătire la București. La scurt timp a urmat cursurile unei școli de infirmerie, școală pe care a absolvit-o în anul 1916.
După începerea Primului Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu s-a trezit direct pe front în mijlocul bătăliilor. Împreună cu ceilalți soldați, ea a luptat și a reușit să respingă o ofensivă inamică puternică. Contrar așteptărilor, Ecaterina nu stătea în spate în siguranță ci era în prima linie luptând cât de tare putea.
La scurt timp, eroina noastră a fost luată ostatică în urma unui atac surpriză. Deși totul părea pierdut, Ecaterina a reușit să se elibereze și să se întoarcă pe câmpul de luptă.
Reîntoarcerea ei nu a durat, însă foarte mult, ea părăsind din nou câmpul de luptă în urma unor răni grave suferite. A fost nevoită să primească îngrijiri medicale la Craiova, București și Iași pentru a supraviețui. Odată refăcută, ea s-a reîntors pe front, de data această ca și medic. Este foarte greu de imaginat cum este să ai atât de mult curaj.
Contribuțiile ei pe front au fost deosebite. Ea a primit medalia „Virtutea Cercetășească” de aur și Medalia „Virtutea Militară” de război clasa a II-a pentru „vitejia și devotamentul ce a arătat pe câmpul de luptă”.