Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem ce face un psihiatru și care este diferența între el și un psiholog. Vorbim despre o meserie în care ai nevoie de empatie și bun simț.
În România mersul la psihiatru, precum și la psiholog, este văzut, din păcare, ca un lucru destul de negativ. Însă lucrurile nu ar trebui să stea așa. Medicii psihiatri sunt acolo ca să ne ajute atunci când avem de-a face cu tulburări de acest gen. Despre ce presupune meseria de psihiatru am vorbit, în cadrul unui interviu, cu medicul Liana Dehelean. În primul rând am rugat-o să ne spună ce este acela un medic psihiatru. „Un medic psihiatru este un medic care s-a specializat în domeniul psihiatriei și care îi ajută pe pacienții săi să depășească problemele psihologice cu care se confruntă, care sunt rezultatul unor boli psihice”, ne explică medicul.
Tot ea ne-a explicat și ce este psihiatria. „Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor psihice pe care noi le numim tulburări psihice, nu neapărat boli. Aceste tulburări psihice sunt niște boli care se manifestă prin simptome de tipul insomniei, de tipul tulburărilor de concentrare a atenției, a tulburărilor de memorie, tulburărilor dispoziției cum ar fi: neliniștea, tristețea exagerată, furia anormală”, spune psihiatrul.
Liana Dehelean ne-a explicat că bolile de natură psihică nu sunt greu de descoperit. Ele pot fi observate, însă este important ca persoana în cauză să se prezinte la un specialist. „Bolile psihice sau tulburările psihice se manifestă adesea prin niște stări prin care am trecut aproape cu toții. Cu unele excepții. De exemplu, toți am fost triști pe parcursul vieții, am fost neliniștiți, îngrijorați, am fost furioși, toți am avut probleme cu somnul în anumite circumstanțe. Deci diferența este că atunci când aceste stări depășesc o anumită intensitate și ne afectează viața atât în atmosfera familială, cât și la locul de muncă și în societate, și nu ne lasă să ne bucurăm de viață și să fim eficienți, atunci aceste stări devin patologice și trebuie tratate.
Deci practic, nu este deloc greu să depistăm aceste boli psihice. E adevărat că cele mai severe se manifestă prin semne mai deosebite: când oamenii sunt mai bizari, spun lucruri ciudate. Atunci chiar dacă nu am trecut prin asemenea stări e foarte ușor să le identificăm, fără a fi psihiatri, ca fiind anormale. Deci, practic, orice om poate să identifice o patologie psihiatrică, dar este nevoie de un psihiatru pentru a pune un diagnostic corect, pentru a interpreta aceste simptome și pentru a prescrie un tratament adecvat”, spune medicul.
În cadrul interviului, Liana Dehelean ne-a spus care sunt bolile care apar mai des, precum și cauzele lor. Pentru a afla despre ce este vorba vă invităm să urmăriți materialul video disponibil mai sus sau pe canalul nostru de YouTube, aici.
Oamenii tind să confunde psihiatrul cu psihologul. Ei bine, cele două meserii sunt complet diferite, deși fac același lucru: ajută oameni. Care este diferența dintre cei doi ne-a explicat Liana Dehelean. „Psihiatrul este un absolvent de medicină, care după cei șase ani de medicină trebuie să dea un concurs numit rezidențiat după care va face cinci ani de specializare în psihiatrie. Și așa ajunge psihiatru. Psihologul este un absolvent al Facultății de Psihologie și după ce termină psihologia, ca și medicul, are mai multe modalități de specializare. De exemplu unii lucrează alături de psihiatri ca psihologi clinicieni. Ne ajută la cazurile mai dificile”, explică medicul.
Când era mică Liana voia să devină arheolog. „Când eram mică voiam să mă fac arheolog. Asta înseamnă un absolvent de istorie care sapă în pământ să găsească urme ale unor civilizații care nu mai există, dar până la urmă m-am făcut medic”. Cum a avut loc această schimbare aflați din interviul complet disponibil pe canalul nostru de YouTube.
De la arheologie până la psihiatrie am zice că e cale lungă, însă nu e chiar așa. Iată ce a făcut-o pe Liana să urmeze o carieră în psihiatrie. „Exact această asemănare între medicină, și mai ales psihiatrie, și arheologie. Adică și ca psihiatru sapi așa, în necunoscut, pentru a obține clarificări, lucruri utile, care să ne ajute să depășim problemele prin care trec pacienții”, spune aceasta.
Să fii psihiatru nu e deloc ușor. Pentru a urma această meserie ai nevoie de câteva calități. „În primul rând de calitățile pe care trebuie să le aibă oricare medic. Adică trebuie să ai cunoștințele necesare, cerute, să ai empatie, asta înseamnă ca medicul să înțeleagă suferințele pacienților, să vrea să-l ajute pe pacient. Apoi evident că trebuie să ai rezistență psihică și fizică. Nu este o meserie ușoară. Și să ai mult bun simț”, spune psihiatrul.
În România există tot mai multe cazuri de bullying în rândul copiilor și am vrut să aflăm care este părerea medicului specialist în psihiatrie. „În orice colectivitate există copii mai scunzi, copii mai înalți. Copii mai timizi, copii mai curajoși. Copii mai deștepți, copii mai puțin deștepți. Copii educați, copii mai puțin educați. Și practic, tot ce iese din tiparul mediei colectivității poate stârni din partea celorlalți copii fie sentimente de dispreț, fie sentimente de invidie. Deci chiar și când ai calități în plus față de ceilalți poate fi rău. Chiar și atunci când ai un defect pe care ceilalți nu-l au. Din această cauză există în anumite colectivități posibilitatea ca unii copii să-i folosească pe ceilalți pentru a-i hărțui pe cei care ies din acest tipar. Pe cei care sunt altfel, sunt deosebiți. În bine sau, din păcate, și în rău.
Și atunci ar trebui să existe niște programe de prevenție. Școlile, nu știu dacă toate, dar unele, au psihologi școlari care pot să pună în practică niște programe de prevenție a hărțuirii sau a bullyingului. Cum se face asta? Prin identificarea acelor copii vulnerabili de către alții. De asemenea, se poate face combatere și prin a-i identifica pe cei care sunt hărțuitori și care pot fi incluși în aceste programe pentru a vedea care sunt consecințele activităților lor de hărțuire a altor copii”, spune Liana Dehelean.
Ca în orice meserie există lucruri plăcute și mai puțin plăcute. Noi am întrebat-o pe Liana ce-i place cel mai mult și ce nu-i place la această meserie. „Cele mai mari satisfacții le am în situațiile, rare, în care un pacient de-al meu care este considerat de către familie și societate ca un inadaptabil, ca un caz pierdut, din contră, nu doar că își păstrează starea de sănătate sub tratament și nu se mai internează, dar mai mult, se poate reangaja. Deci intră sau reintră în câmpul muncii și chiar unii dintre ei se reintegrează în familie. În sensul că își ajută părinții atunci când aceștia au nevoie sau își fac propria familie, unii au și copii, și se reintegrează și în societate. Adică își reiau activitățile cu vechii prieteni.
Cel mai puțin nu-mi place când aud expresii de tip „spitalul de nebuni”, „nebun”, „doctor de nebuni”. Când apare această stigmatizare care nu-și are rolul într-o societate civilizată”, ne spune medicul.
Liana Dehelean are și câteva sfaturi pentru cei care vor să urmeze această meserie. „Pentru cei care vor să se facă psihiatri ar fi bine să aleagă această profesie nu pentru ca să-și trateze propriile probleme psihologice, ci pentru ca să-i trateze pe ceilalți. Ca să poți să-i ajuți pe ceilalți trebuie ca tu să fii în primul rând echilibrat din punct de vedere psihologic, dar și corporal. Mă refer la cealaltă parte a medicinei, cea clasică, care se referă la organele corpului, nu la suflet, nu la minte. Deci faceți-o, dar nu pentru voi, ci pentru ceilalți”, este sfatul medicului psihiatru.
Discuția noastră cu Liana Dehelean a fost una mult mai amplă. Ne-a povestit cum arată o zi de lucru din viața unui psihiatru, dar am vorbit și despre lucruri mai puțin plăcute. Medicul ne-a spus părerea despre numeroasele cazuri de sinucidere din rândul copiilor și a oferit sfaturi despre cum se pot preveni astfel de tragedii. De asemenea, medicul ne-a explicat că nu e deloc rușine, ci e firesc să ne prezentăm la psihiatru atunci când avem nevoie. Toate aceste explicații le regăsiți în interviul video disponibil aici.
Sursă foto: neuroaxis.ro
O meserie care necesită carismă. Ce face un ghid de turism ne spune Alexandra Irimia