De cele mai multe ori păsările dorm pe crengi. V-ați întrebat vreodată cum de nu cad? Cum de nu se desprind de pe crengi în momentul în care adorm? Răspunsuri la aceste întrebări veți primi azi. Haideți să aflăm de ce nu cad păsările de pe crengi atunci când dorm.
Spre deosebire de oameni majoritatea păsărilor au patru degete, iar orientarea lor diferă. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a prezentat care sunt felurile în care pot fi orientate degetele păsărilor:
Anisodactilie – când primul deget este orientat posterior iar celelalte trei înainte (la măcăleandru, gaițe);
Zigodactilie – când degetele II și III sunt orientate înainte iar I și IV înapoi (la bufnițe, majoritatea papagalilor și ciocănitori);
Heterodactilie – când pe lângă degetul I îndreptat posterior, se poate îndrepta posterior și al II-lea deget;
Sindactilie – când degetele II, III și IV sunt orientate înainte și I posterior, însă II și III sunt unite pentru mare parte din lungimea lor (la pescărel și păsările rinocer);
Pamprodactilie – când toate cele patru degete pot fi îndreptate înainte.
Degetele păsărilor se termină cu gheare, care, la fel, diferă în funcție de tipul de pasăre. Cele alergătoare și scurmătoare au gheare groase și tocite, cele răpitoare au gheare puternic încovoiate și ascuțite la vârf, iar speciile arboricole, adică cele ce trăiesc în copaci, au gheare subțiri și lungi.
Cum reușesc păsările să doarmă pe crengi
În postarea de pe Facebook, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a explicat cum este posibil ca păsările să nu cadă de pe crengi în somn. „Pasărea se așază pe ramură ținând piciorul drept, apoi când se stabilizează, tendoane speciale acționează ca un scripete. Degetul I, din spate, este mult mai puternic decât cele orientate în față, astfel atunci când degetul posterior prinde ramura, tendoanele din picior trag degetele din față strâns în jurul ramurii. Tendoanele permit astfel păsării să rămână pe ramură fără vreun efort. Faptul că pasărea adoarme nu schimbă aderența, deoarece greutatea păsării și poziția îndoită a piciorului mențin degetele blocate pe ramură.
Când pasărea vrea să-și deblocheze degetele, se ridică și îndreaptă picioarele. Acest lucru permite tendoanelor să se relaxeze, iar degetele devin din nou drepte, permițând păsării să zboare”, se arată pe pagina de Facebook a muzeului.