Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Niger, țara curselor de cămile. Haideți să aflăm mai multe despre această țară extrem de diversă dar foarte puțin dezvoltată.
Niger, sau Republica Niger după denumirea oficială, este o țară fără ieșire la mare din Africa. La nord se învecinează cu Algeria, la nord-est cu Libia, la est cu Ciad, la sud cu Nigeria și Benin și la vest cu Burkina Faso și Mali. Capitala țării este Niamey iar populația este de aproximativ 23 de milioane de locuitori.
Relieful Nigerului se împarte în trei zone. Cea nordică este deșertică, cea centrală este o zonă intermediară unde agricultorii cresc animale, iar cea sudică este una cultivată unde locuiește majoritatea populației.
Țara africană se află în una dintre cele mai fierbinți regiuni din lume. Temperaturile încep să crească începând cu februarie și își ating apogeul în mai. În această lună, media temperaturilor este între 42 și 45 °C. În ianuarie, cea mai „friguroasă lună”, temperaturile nu coboară sub 30 °C. Ce este interesant, însă, este că în timpul nopții temperaturile scad sub 0 °C, mai ales în nordul țării.
În zona deșertică, vegetația poate fi găsită doar în oaze. Animalele trebuie să fie rezistente la căldură și la sete. În zona intermediară cresc în principal palmieri și alte plante cu o durată de viață scăzută. Aici putem întâlni gazele și struți.
În zona cultivată cresc mai multe plante. Câteva dintre ele sunt copacii de acacia, palmierii și baobabii. Animalele care pot fi găsite aici sunt antilopele, elefanții, mistreții de savană, girafele, hipopotamii și crocodilii. Din păcate, toate acestea sunt pe cale de dispariție în Niger.
Arheologii au descoperit că zona Nigerului este locuită de 60.000 de ani. Pe atunci nici nu exista deșertul Sahara. Înainte să fie colonizată, țara africană era un punct important de comerț pentru imperiile Songhai, Mali, Gao, Kanem și Bornu. De-a lungul istoriei, zona a fost cucerită de nenumărate ori.
În secolul al XVIII-lea au ajuns în Niger primii exploratori europeni. Este vorba de britanicul Mungo Park și de germanul Heinrich Bart. Ei au explorat zona în căutarea gurii râului Niger. La scurt timp, francezii au început colonizarea zonei. În 1922, Niger a devenit oficial o colonie a țării europene.
Niger a fost condusă precum celelalte colonii franceze. Franța trimitea un general care să guverneze zona, iar locuitorii primeau cetățenie franceză. În 1946, locuitorii din Niger au primit mai multă libertate când vine vorba despre administrare internă.
În anul 1956 constituția franceză a fost rescrisă. Toți oamenii au primit drept egal de vot iar țara a primit și mai multe drepturi de a se organiza singură. În anul 1958, Niger a devenit o țară autonomă ca mai apoi să devină complet independentă în 1960.
Franceza este limba oficială a țării. Totuși, foarte puțini chiar o înțeleg. Majoritatea oamenilor vorbesc hausa, una dintre cele mai importante limbi din Africa de vest. Ea mai este vorbită și în Nigeria. Cea de-a doua cea mai importantă limbă vorbită în Niger este Songhai. Ea mai este vorbită și în Mali, în nordul Burkinei Faso și în nordul Beninului.
Printre alte limbi vorbite se numără Fula și Tamashek (care este limba tuaregilor din deșert). Cea din urmă mai este vorbită în Algeria și Mali și are propriul său alfabet numit rifinagh. Kanuri este ultima limbă principală din Niger. Ea mai este vorbită și în Camerun și Nigeria. Locuitorii mai vorbesc, de asemenea, și arabă, iar copiii învață engleză în școli.
Grupurile etnice corespund cu grupurile lingvistice despre care am vorbit înainte. Hausa este cel mai mare grup, el constituind peste jumătate din populația țării. Songhai este al doilea cel mai mare grup cu 21% din populație aparținând de el. Religia principală este islamul.
Educația în Niger este gratuită dar doar o mică parte din copii participă la ore. Școala primară și secundară, dar și pregătirea profesorilor sunt responsabilitatea Ministerului Educației Naționale. Rata adulților care știu să citească este printre cele mai mici din Africa de vest.
Sistemul de sănătate din Niger nu este deloc bine dezvoltat. Centrele medicale nu sunt dotate corespunzător, mai ales în zonele rurale. Rata de mortalitate la naștere este enormă, 125 de bebeluși din 1000 pierzându-și
viața. Boli precum tuberculoza, malaria și lepra sunt adevărate probleme. Lipsa resurselor financiare și a personalului medical sunt principalele obstacole ce stau în calea îmbunătățirii sistemului medical.
Niger este țara curselor de cămile. Recent, în țara africană a avut loc evenimentul din acest an. Cursele de cămile fac parte dintr-un festival nomad de trei zile organizat de tuaregi, adică de poporul care trăiește în deșert. Ele se desfășoară pe o distanță de 400 de kilometri.
Toată sărbătoarea celebrează sfârșitul sezonului ploios de la mijlocul lunii septembrie. Oamenii dansează, cântă și chiar se căsătoresc. În timpul celor trei zile, ei uită de probleme și pur și simplu încearcă să se distreze.
Acest eveniment este una dintre puținele ocazii în care tuaregii pot să uite de faptul că trăiesc într-o zonă plină cu probleme și cu conflicte armate. Cum europenii iubesc fotbalul, așa iubesc tuaregii cursele de cămile.
Sursă foto: pixabay.com, nytimes.com, afr-ix.com, wikipedia.org
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Aruba, micuța insulă olandeză din Caraibe