Delta Dunării prin ochii lui Charlie Ottley, realizatorul documentarului „Wild Carpathia”. Şcolile vor primi DVD-uri cu filmarea
Viața sălbatică din Delta Dunării, pescarii și poveștile lor apar în cel mai nou documentar realizat de Charlie Ottley. Jurnalistul și producătorul britanic surprinde în 45 de minute „raiul” de la sudul României.
Potrivit reprezentanților lui Charlie Ottley, documentarul va fi prezentat la o televiziune națională și apoi fragmente din documentar vor rula timp de o lună la BBC WORLD. Ulterior se vor produce DVD-uri, care vor fi distribuite în școli, cu scopul de a conștientiza faptul că România are ceva unic: Delta Dunării.
Un an de viață în Delta Dunării
Jurnalistul și producătorul britanic Charley Ottley a filmat timp de 7 luni în Delta Dunării, până la granița cu Ucraina. A trăit printre oamenii locului și spune că fiecare zi petrecută acolo a fost o încântare pentru obiectivul camerei de filmat, dar și pentru suflet.
„Delta este un loc excelent de relaxare pe care să-l vizitezi. Ajungi aici și viața încetinește. De-a lungul acestor canale te lași dus de val, la propriu”, spune Charlie Ottley.
În ultima zi în care echipa lui Charlie Ottley mai filma pentru documentarul „Dunărea sălbatică”. Oana și Andrei, asistenți săi, erau atenți la toate cerințele britanicului.
„Ideea e să surprindem un an de viață în Delta Dunării și să arătăm lumii ce loc frumos e, un fel de Amazon al Europei!”, explica producătorul britanic.
Problemele din spatele imaginilor de vis
„Oamenii m-au impresionat foarte mult, pentru că, trăind cu natura, au o altă legatură cu mediul și înțeleg foarte bine ce înseamnă să respecți natura”, spune Andrei Smeu, operatorul de imagine. „Este superb, fiecare loc este unic în Deltă”, adaugă el.
Din iarnă și până acum, au filmat la Dunăvățu de Jos, Sulina și Sf. Gheorghe. Drumul i-a purtat și în Sfiştofca, un mic sat din Tulcea în care mai trăiesc azi doar 6 familii.
Dincolo de stufăriș și de peisajele de vis se ascund însă și probleme, spune britanicul. Cele mai grave sunt lipsa peștelui, dar și comportamentul unora dintre turiștii care ajung acolo.
„Oamenii trebuie să vină aici, să cheltuie câțiva bani și să rămână câteva zile, nu doar să treacă cu barca în viteză prin canale și să distrugă viața faunei sălbatice de aici”, punctează Charlie Ottley.
Premiera din decembrie
„Proiectul jurnalistului Charlie Ottley „Wild Danube”, reprezintă o oportunitate pentru noi de a promova Delta Dunării în spațiul european. (…) Charlie Ottley este îndrăgostit iremediabil de România, fiind unul dintre cei mai buni promotori ai țării noastre în plan internațional iar noi suntem extrem de onorați să-l sprijinim în proiectul „Wild Danube”. Este afirmația lui Cătălin Țibuleac, de la Asociația Delta DUnării.
Miile de ore de imagini surprinse de-a lungul celor trei anotimpuri trebuie acum triate. În final, documentarul va avea 45 de minute.
„Poveștile surprinse sunt absolut superbe, arătăm câteva mici secrete pentru turiști. Noi sperăm să fi reușit să cuprindem spiritul Deltei”, spune Oana Mihai, asistent de producție.
Reportajul „Wild Danube” sau, în traducere, „Dunărea sălbatică”, va fi difuzat, în premieră, de 1 Decembrie, la Digi24.