Invențiile au schimbat viața oamenilor. Cuptorul cu microunde, inventat din greșeală
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre cuptorul cu microunde, aparatul ce ne ajută să încălzim alimente.
Datorită cuptorului cu microunde viața noastră este mult mai ușoară. Atunci când ne este foame doar punem niște mâncare în farfurie și o băgăm la microunde. În câteva secunde aceasta se încălzește și o putem servi. Dacă na-r fi existat cuptorul cu microunde, fie trebuia să încălzim mâncarea pe aragaz, ceea ce ne lua mai mult timp, fie găteam, fie mâncam rece.
Alimentele se încălzesc cu ajutorul acelor microunde. Cuptorul în sine a fost inventat, practic, din greșeală. Deși microundele erau cunoscute, un om s-a gândit cum să facă astfel încât ele să fie folositoare pentru mai mulți oameni.
Istoria cuptorului cu microunde
Încă din 1934 au existat teorii conform cărora câmpurile electrice de înaltă frecvență ar putea fi folosite pentru încălzire, însă această metodă folosea frecvențe mai mici decât cele ale microundei. Între 1937 și 1940, fizicianul britanic Sir John Turton Randall împreună cu o echipă de colaboratori britanici, a dezvoltat magnetronul cu mai multe cavități. Acesta a permis producerea de unde electromagnetice cu o lungime de undă suficient de mică (microunde) și dezvoltarea radarului. Magnetronul a fost dăruit guvernului american în septembrie 1940. În schimb, guvernul a oferit ajutor financiar și industrial în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Una dintre companiile care au primit contractul de la guvernul SUA pentru a construi magnetroni a fost Raytheon, iar unul dintre inginerii care au lucrat pentru companie a fost un inginer autodidact din Howland, Maine, pe nume Percy Spencer. La acea vreme, acesta era unul dintre cei mai mari experți mondiali în proiectarea tuburilor radar. În 1945, el lucra la un set de radar când a observat că un baton de ciocolată pe care îl avea în buzunar se topea. Nu a fost primul care a observat un astfel de fenomen, dar a fost primul care a devenit interesat de el.
A pus floricele de porumb la microunde și acestea au explodat. A încercat cu un ou întreg și acesta a explodat. Apoi a atașat un generator de câmp electromagnetic de înaltă densitate la o cutie metalică închisă și a experimentat pe alimente. În acest fel, experimentarea a fost una controlată și sigură.
8 octombrie, o dată importantă pentru cuptorul cu microunde
Cuptorul de gătit cu microunde a fost brevetat la 8 octombrie 1945. Unul dintre primele prototipuri a fost amplasat într-un restaurant din Boston pentru testare. Primul cuptor cu microunde a ieșit în lume să-și facă treaba în 1947, la un automat ce vindea hot dog proaspăt.
În același an oamenii puteau să-și achiziționeze propriul cuptor cu microunde, scrie historyofmicrowave.com. Acesta a fost realizat de compania Raytheon și se numea Radarange. Avea 1,8 metri, cântărea 340 kg și costa 5.000 de dolari. Următorul model a fost realizat în 1954 și costurile au fost mai mici, oamenii plătind între 2.000 și 3.000 de dolari pe un cuptor. În timp prețurile au scăzut, iar cuptorul cu microunde s-a modernizat până a ajuns la forma de azi.
Dicționar
Magnetron: tub electronic (folosit în special ca generator de înaltă frecvență) în care intensitatea curentului de electroni este comandată printr-un câmp magnetic exterior;
Prototip: Model care reprezintă tipul original după care se efectuează sau se realizează ceva; prim exemplar de probă dintr-un lot de piese, de mașini etc. care urmează să se execute în serie.