Fazakas Szabolcs, din Odorheiu Secuiesc, este dovada vie că „omul sfințește locul”. Este, printre altele, creatorul serialului de desene animate, unic în lume, „Legendarium”, care spune povestea legendelor secuieşti.
Din dragoste pentru locurile natale și legende, Fazakas Szabolcs a recreat o lume de vis în „Legendarium”, serialul de desene animate.
După absolvirea liceului din Odorheiu Secuiesc, Fazakas a plecat la Budapesta, la Facultatea de Film, specializarea operator de imagine în spaţiul virtual. Revenit în țară, Szabolcs a lucrat în București ca operator pentru mai multe televiziuni, apoi a realizat documentare. În oraşul natal, a înfiinţat o firmă de producţie, dar munca nu îi era apreciată la adevărata valoare.
„Îmi doream să fac ceva neobişnuit şi ştiam că, dacă nu fac acest lucru, atunci trebuie să plec, să îmi construiesc cariera în altă parte”, povesteşte el.
Momentul de cotitură a venit la întâlnirea cu Rofusz Ferenc, animatorul câștigător al premiului Oscar. Văzând harta lui Szabolcs cu legendele din zonă, cu poze în mișcare de animație, a exclamat: „Szabolcs, pe harta aceasta se află serialul vostru de desene animate”.
Astfel, a luat naștere primul serial de desene animate inspirate de legendele secuiești. Szabolcs cu doi colegi au reuşit să realizeze primul episod în patru ani, dar a înțeles că avea nevoie de mai multe cunoștințe și oameni.
Aşa că a înfiinţat studioul de animaţie, a adunat 20 de colegi şi cu toţii au început să înveţe. Szabolcs spune că totul semăna a învăţământ dual, unii colegi, mai experimentaţi, învăţându-i pe cei fără experienţă.
„Erau colegi care au învăţat în şcolile din Occident şi ei, la rândul lor, i-au învăţat mai departe pe colegii de aici. Am fost la Los Angeles, am adus profesori aici din SUA, din Budapesta. Au fost profesori care au spus că nu putem să realizăm, că e foarte greu şi pe ei nu i-am mai invitat să ţină cursuri, pentru că erau negativi. Multe lume nu a crezut în noi şi ne puneau piedici în atingerea visului nostru. Ne spuneau că nu se poate să faci un studio de animaţie în provincie. Eu le spun că se poate face, este aici”, afirmă Fazakas Szabolcs.
După patru ani, studioul a reușit să atingă standardele de calitate impuse de Szabolcs. De la 4 oameni, acum studioul Legendarium a ajuns la 35 de angajaţi, devenind o adevărată „fabrică de desene animate”, cum o numeşte Szabolcs. Şi dacă primul episod a fost realizat în 4 ani, cu actuala echipă, a reuşit ca într-un an şi jumătate să finalizeze un sezon de zece episoade.
„Nu a fost uşor, ani de zile am lucrat, ne-am pregătit, am instruit colegii, am făcut primul episod, mi-am dat seama cât de mici suntem şi că trebuie să învăţăm. Am intrat într-un tunel din care înapoi nu puteam merge, pentru că nu e genul meu şi mergeam înainte. Şi am mers la Los Angeles, am învăţat cu colegii acolo, am adus profesorii de la DreamWorks, am studiat la trei şcoli de animaţie din lume. Au fost patru ani de pregătire, deci colegii, efectiv, au primit salariul ca să înveţe. Asta am reuşit din fonduri obţinute din diverse surse, vânzând propriile noastre produse pe piaţă, încet-încet am reuşit să spunem studioul la punct”, îşi aminteşte Fazakas Szabolcs.
Serialul „Legendarium” urmăreşte povestea a doi copii, Rika şi Zete, care descoperă legendele şi le salvează de la uitare. Ei au de înfruntat mai multe pericole pe care diavolul le pune în cale.
„Scopul diavolului este ca oamenii să uite legendele, să fie o lume fără basme. Dar copiii salvează legendele pentru generaţiile viitoare. Şi asta este ceea ce trebuie să facem şi noi, puţin ne reînvaţă cum să protejăm ceea ce ne-au lăsat strămoşii. Eu întotdeauna glumesc că scenariile au fost scrise acum sute de ani de strămoşii noştri, iar noi, acum, le transpunem în desenele animate”, afirmă Szabolcs, care este regizorul serialului.
Pe lângă Rika şi Zete, în serial îl mai regăsim şi pe bunicul celor doi, dar şi pe sir Mano, al cărui chip a fost împrumutat de la Gyöngyössy János, un grafician istoric din Odorheiu Secuiesc, şi care-i ajută pe copii să retrăiască legendele şi să învingă răul, reprezentat de diavol.
Szabolcs spune că din Transilvania au fost culese aproximativ 200 de legende, unele dintre ele rămase de la etnograful Orbán Balázs şi uitate de oamenii din zonă, dar serialul nu le va salva doar pe acestea, ci există dorinţa de a depăşi graniţele ţării.
Până acum au fost vândute 5.000 de stickuri, iar serialul a fost difuzat de mai multe posturi de televiziune. Între timp, acesta a fost tradus şi în limba română şi urmează să fie difuzat de Metropola TV. Se poartă discuţii pentru ca desenele animate să fie difuzate la TVR şi pe platforma Netflix.
Acum se lucrează la sezonul doi, serialul urmând să fie sincronizat în chineză, germană, engleză-americană, spaniolă, portugheză.
„Serialul se dezvoltă, copiii vor ieşi din această zonă, vom merge prin Europa, prin lume şi oriunde putem salva legende. E o poveste care poate deveni o poveste internaţională. Eu zic că nu există pe paleta serialelor de desene animate un astfel de stil, nu există copii care să salveze legende. Şi de aceea trebuie să ne găsim linia şi să intrăm pe piaţa internaţională”, a spus regizorul serialului.
Echipa Legendarium realizează şi diverse alte produse de promovare, editează cărţi, hărţi, pe care le vinde deocamdată online, dar care se vor putea găsi şi într-un mic magazin, ce urmează să fie înfiinţat.
Fazakas Szabolcs este creatorul parcului Mini Transilvania, de la Băile Seiche. Aici se pot vedea machete ale celor mai importante clădiri din Transilvania şi nu numai.
Parcul Mini Transilvania se întinde pe aproape un hectar şi cuprinde 84 de machete ale unor clădiri reprezentantive din Transilvania.
Prima machetă din parc este cea a castelului Bran, apoi urmează miniaturi ale unor clădiri cunoscute şi importante. Aici sunt castelul Peleş, cel de la Săvârşin, castelul Huniazilor, cetatea Alba Iulia, cetatea Râşnov sau Rupea, cetatea Făgăraşului sau cea de la Oradea.
De asemenea, sunt prezente machete ale oraşelor Sibiu, Sighişoara, Alba Iulia, Târgu Secuiesc, Cluj Napoca şi Braşov. Turiştii pot vedea şi insula dispărută Ada Kaleh, dar şi furnalul de la Govăjdia, unde, spune Szabolcs, s-au turnat nişte piese pentru Turnul Eiffel. Sunt şi cetăţi refăcute, în realitate distruse, cum ar fi cea de la Balvanyos sau Odorheiu Secuiesc.
Machetele clădirilor sunt realizate la Budapesta, de Vajda Domokos, un tânăr născut la Cristuru Secuiesc, care lucrează manual şi cu imprimanta 3D. Detaliile sunt realizate de Németh Hajnal Auróra, artista care face ca macheta să reproducă în detaliu clădirile respective.
Parcul a fost deschis în 2 august 2020 şi a fost vizitat de peste 130.000 de persoane, din întreaga ţară.
În parc a fost inaugurat un mini-trenuleţ, care îi plimbă pe turişti printre multe clădiri istorice în miniatură. Este este singurul tren de acest fel din România. Parcul Mini Transilvania continuă să crească cu atracţii pentru copii, cinematograf în aer liber, o terasă şi o pensiune.
În apropiere, Fazakas amenajează un parc al insectelor, care va fi o mare atracţie pentru copii, dar şi pentru adulţi.
„Vom face un Insect Park, pentru copii, pentru şcoli, pentru adulţi. Vor fi insecte care trăiesc în Transilvania, insecte uriaşe, robotice, cu sunet. (…) Parcul va avea rolul de a-i împrieteni pe oameni cu insectele, pentru că le vor vedea de aproape. Oamenii urăsc insectele, nu înţeleg rolul lor, e o altă dimensiune, ei cred că sunt mici şi urâte, dar nu e aşa. Sunt minunate, e ca lumea dinozaurilor această lume a insectelor. Trăim cu ele şi trebuie să ştim despre ele”, spune Fazakas Szabolcs.
Parcul îşi aşteaptă vizitatorii de luni până duminică, pentru a descoperi frumusețea Transilvaniei şi ospitalitatea oamenilor locului.
„Eu vreau să trăiesc aici, să mă simt bine în oraşul meu, să ajutăm cât mai mulţi tineri, să oferim o soluţie. E frumos, e bine, îmi place şi mă bucur că sunt atâţia oameni cu energie. Asta te impulsionează să faci multe lucruri minunate. Peste zece ani nu ştiu unde vom fi, dar o să fim mai departe”, mărturiseşte Fazakas Szabolcs.
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Muntele Athos, lăcașul călugărilor ortodocși