Parlamentul European cere recunoașterea căsătoriilor între persoane LGBTIQ în EU. Vă explicăm ce înseamnă asta
Parlamentul European cere recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex în EU. România este una dintre țările acuzate că nu respectă drepturile cetățenilor europeni. Iată mai multe detalii.
Parlamentul European a cerut marți, 14 septembrie, ca toate căsătoriile, indiferent dacă sunt între persoane de același sex, să fie recunoscute pe tot continentul. Această propunere vizează în special România, Ungaria și Polonia care sunt acuzate că încalcă valorile Uniunii.
Soții și partenerii de același sex ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi
Voturile Parlamentului European arată clar că drepturile cetățenilor europeni trebuie respectate. 387 dintre voturi au fost pentru, 161 au fost împotriva iar 123 au fost abțineri. Conform unui comunicat de presă difuzat de Parlamentul European „familiile LGBTIQ și cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași libertăți de circulație și aceleași drepturi de reîntregire a familiei ca și celelalte.”
Conform votului, căsătoriile și parteneriatele înregistrate în cadrul Uniunii Europene ar trebui să fie respectate în toate statele membre. De asemenea, soții și partenerii de același sex ar trebui să beneficieze de același respect ca și cei de sex opus.
Aceasta rezoluție nu are caracter obligatoriu pentru niciun stat membru al UE. Reprezinta doar o recomandare.
România este luată în vizor de europarlamentari
O parte din eurodeputați consideră că ar trebui luate măsuri împotriva României. Acestea ar trebui aplicate în cazul în care guvernul nu actualizează legislația națională pentru a reflecta noua hotărâre.
De asemenea, rezoluția mai îndeamnă țările din uniune să accepte cuplurile formate din persoane de același sex ca și părinți legali în certificatul de naștere al unui copil. Pe scurt, eurodeputații vor ca familiile LGBTIQ să beneficieze de aceleași drepturi precum ceilalți cetățeni. Aceasta este o modalitate de a evita complicațiile legale în cazurile în care familia dorește să se mute în altă țară.
Documentul mai aduce în atenția publicului și discriminările cu care se confruntă comunitățile LGBTIQ din Polonia și Ungaria. Eurodeputații solicită măsuri suplimentare împotriva acestora. Conform parlamentarilor, cele două țări ar trebui să fie trase la răspundere pentru neîndeplinirea obligațiilor față de Uniune.