Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige existența Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă povestim despre o meserie care ne face să zâmbim cu încredere. Iată mai multe detalii despre fascinanta lume a ortodonției.
Meseria de astăzi este una foarte importantă pentru mulți dintre noi. Medicul ortodont este cel care ne face să zâmbim cu încredere. Totuși, care este diferența dintre un simplu stomatolog și un ortodont? Noi am stat de vorbă cu Camelia Szuhanek pentru a afla acest lucru dar și multe altele despre interesanta lume a ortodonției. Iată ce am aflat.
Ortodonția este o adevărată știință. Ea se ocupă cu aranjarea și corectarea poziției dinților cu ajutorul a diferitor aparate dentare. La final, clientul obține un zâmbet perfect cu care nu îi este rușine să se afișeze în lume.
Pentru a deveni medic ortodont trebuie să îți dorești foarte mult acest lucru. Pentru ca, asa cum spune Camelia, un ortodont bun este o persoană căreia îi place mult să învețe. Este și de înțeles de ce.
La început, viitorul ortodont trebuie să absolve Facultatea de Medicină Dentară. Mai apoi, el trebuie să dea un examen de rezidențiat organizat sub forma unui concurs. La acest concurs se pot înscrie toți medicii dentiști care termină facultatea. În funcție de notele obținute la acest examen, medicii își pot alege mai apoi o specializare, printre care și ortodonția, care este una dintre cele mai populare.
Pe lângă cunoștințe, un ortodont trebuie să fie o persoană sociabilă și caldă. Zilnic lucrezi cu zeci de clienți diferiți cu care te vezi regulat timp de aproximativ 24 de luni. Inevitabil vei lega prietenii sau vei ajunge să te cunoști bine cu majoritatea dintre ei. Camelia ne-a povestit că una dintre cele mai satisfăcătoare aspecte ale ortodonției este să vezi zâmbetul clientului de la final.
Un alt avantaj al acestei meserii este că ai constant clienți. Nu există limită de vârstă atunci când vine vorba despre aparate dentare. Camelia ne-a povestit ca a avut clienți în vârstă de doar trei ani, dar și clienți de 65 de ani. Să îți dorești un zâmbet perfect nu ține de vârstă.
Ba chiar mai mult, în ultimii ani aparatele dentare au devenit foarte populare în rândul adolescenților. Pe vremuri, aceștia erau forțați să le poarte împotriva voinței lor deoarece nu li se părea cool. Acum situația este complet opusă. Tinerii trebuie să-și convingă părinții să-i ducă la ortodont pentru a-și pune aparat dentar.
Ortodontul trebuie să fie o persoană analitică, atentă, comunicativă, să aibă o gândire rațională, dar și o înclinare pentru artă și pentru frumos. Îndemânarea este iar un aspect foarte important în această meserie. Nu trebuie să vă faceți griji, însă, dacă de la început nu sunteți foarte îndemânatici. Camelia ne-a asigurat că acest lucru se învață în timp și că nici ea nu a excelat în acest domeniu la început.
Fiind o industrie care evoluează constant, un ortodont bun trebuie să rămână mereu la curent cu ce apare. Camelia ne-a povestit că înainte de pandemie, ea obișnuia să se plimbe în toată lumea pe la diferite conferințe. Aceasta este o modalitate excelentă de a cunoaște oameni și culturi noi, făcând ce-ți place și ce te pasionează.
Pandemia nu a oprit organizarea acestor conferințe. În prezent, ele se desfășoară online. Chiar recent, Camelia a participat la o conferință online din Statele Unite ale Americii. Practic, ea a călătorit mii de kilometri cu un singur click de mouse. Deși pentru cei leneși această variantă pare convenabilă, realitatea este că piezi interacțiunea socială și diferitele contacte pe care poți să ți le faci participând pe viu la conferințe.
Un ortodont nu lucrează niciodată singur. El lucrează într-o adevărată rețea de specialiști dentari care se asigură că zâmbetul nostru este și frumos, dar și sănătos. Inițial, pacientul merge la un dentist pentru un simplu control dentar.
În cazul în care este nevoie, dentistul îl trimite pe pacient la un medic ortodont. El analizează și vede dacă dinții trebuie doar aliniați sau este necesară o intervenție chirurgicală. Dacă intervenția este necesară, ortodontul îl trimite pe pacient la un chirurg maxilo-facial pentru a fi operat. Pentru persoanele de peste 30 de ani este bine să fie cerută și părerea unui medic paradontolog, adică un doctor de gingii. La final, poate va fi din nou nevoie de un dentist pentru a rezolva anumite probleme apărute între timp. Să obții un zâmbet perfect poate fi mult mai complicat decât am crede.
Sfatul Cameliei pentru viitorii medici ortodonți este să-și urmeze visul. Ea consideră că acest domeniu de muncă este o alegere foarte bună. Cel mai important este să înveți foarte mult, atât la liceu, cât și în timpul facultății, și să crezi în tine. Ortodonția este o meserie extrem de frumoasă și foarte tehnică. Ai nevoie de cunoștințe matematice și de fizică dar și cunoștințe tehnologice. Aparatura a evoluat foarte mult în ultimii ani iar ortodonția a devenit aproape complet digitală.
Sperăm că ați învățat mai multe despre ortodonție și despre ce presupune să fii un medic ortodont. Pentru mai multe detalii urmăriți interviul video de pe canalul nostru de YouTube. Noi ne reauzim săptămâna viitoare cu o nouă meserie interesantă.
O meserie plină de mistere. Ce face un numerolog ne spune Adriana Armanu