Ce cadouri primesc cadrele didactice de la părinții elevilor, în prima zi de școală
Azi, 13 septembrie, elevii și profesorii s-au întors la școală. Noul început de an școlar înseamnă haine noi, ghiozdane și rechizite noi și, pentru unii, cadouri pentru profesori. Mulți dintre părinți au fost preocupați, printre altele, și de ce cadouri să ofere doamnei sau domnului învățător în prima zi de școală. De cealaltă parte sunt și părinții care consideră că aceste cadouri n-ar trebui să existe.
Pentru multe generații prima zi de școală înseamnă și un buchet de flori oferit profesoarei sau învățătoarei. De-a lungul timpului, această mică atenție s-a transformat într-o bătălie de genul „cine duce cel mai mare buchet de flori” și în cadouri mult mai scumpe. Toate acestea pentru ca elevul să fie protejat. Și, din păcate, sunt cazuri în care aceste cadouri au rezultatele dorite. Zilele trecute, în mediul online, s-a iscat o adevărată dispută între părinți pe subiectul cadoului pe care-l duc la început de an școlar. Unii părinți consideră că aceste cadouri n-ar trebui să existe și merg pe principiul „copilul meu ce primește de ziua lui de la învățătoare?”.
Când vine vorba de învățători, adică bărbați, părinții aleg să le ofere acestora sticle cu băuturi, papioane, cravate, cutii cu bomboane sau chiar flori. Cea mai mare parte a părinților ai căror copii învață de la un învățător aleg să nu-i ofere nimic acestuia în prima zi de școală.
„O greșeală fatală”
O mămică cataloghează cadoul de început de an ca fiind o greșeală fatală. „Îmi pare foarte rău de această greșeală fatală ce o fac părinții fără să se gândească la amărâții care n-au nici ce pune pe masă. De aceea se fac diferențe între copii și dascălii nu își dau interesul pentru toți în mod egal. Și să știți de la mine că de cele mai multe ori acele flori ori ajung în gunoi, ori pe la îngrijitoare. Despre restul cadourilor valoroase… nici nu mai comentez. Totul pleacă de la părinți! De ziua copiilor, Moș Crăciun, ziua de naștere etc., învățătoarele/educatoarele ce cadou le fac copiilor? Nimic”, spune o mămică.
„Nimic. Ea este plătită pentru a învăța copiii la școală. Pe mine nu mă mai plătește nimeni când îl spăl, îi fac de mâncare, îl duc la doctor etc. Poate și eu aș vrea să primesc un buchet de flori ca și ele. Fiecare cu meseria lui”, spune o altă mamă. Pe modelul „nimic” merg la școală și elevii din străinătate. Mulți părinți stabiliți în diverse țări spun că aceste cadouri de început de an nu sunt acceptate. În multe locuri nici măcar florile.
Un gest simbolic
O mare parte din părinți aleg să-i trimită pe copii la școală cu o floare sau un buchet de flori. Mulți dintre ei spun că și pentru copii e o bucurie să-i ducă doamnei flori. „Cu ce vă deranjează dacă trimiteți o floare? Sau un buchețel din grădină? Cele care sunteți total contra sunteți tot acele doamne care lasă tips gros la ospătarul care vă servește cafeaua? Și el are salariu și e meseria lui! Pe lângă educația pe care o oferă copilului dumneavoastră, educatoarea, învățătoarea sau profesoara este responsabilă ca elevii să nu pățească nimic, poate îi șterge nasul sau îl însoțește la baie, îi umple sticluța cu apă dacă se termină și îi este sete sau îl ține puțin în brațe când spune ca îl doare burtica! Creșteți-va copiii cu respect pentru societate”, este îndemnul unei alte mămici.
Gestul contează
O altă mămică scoate în evidență faptul că gestul contează și că acest cadou de început de an nu trebuie să fie unul scump. „Învățătoarea este a doua mamă. Merită atenție și dragoste din partea copiilor. Nu cheltuiți mult, gestul contează. Generozitatea se învață din copilărie”, spune altcineva.
Multe persoane consideră că aceste cadouri de început de an sunt o formă de a mitui profesorii. De aici și trecerea la cadouri mult mai scumpe. „Florile nu sunt un cadou de mituit învățătoarea! E un gest frumos, de bun – găsit. Sigur, pot varia ca și cost, dar esența rămâne aceeași”, e de părere o altă mămică.
În discuție a intervenit și o învățătoare. „Sunt cadru didactic. Nici eu, nicio colegă nu avem nevoie de nimic de la nimeni și nici nu băgăm mâna în buzunarul nimănui. Comentariile unora dintre dumneavoastră scot în evidență nivelul de educație”, a scris aceasta pe rețeaua de socializare.
Printre cadourile pe care le mai primesc învățătoarele în prima zi de școală se numără, pe lângă flori, și cutiile de bomboane sau ciocolată, precum și felicitări făcute chiar de copii. Bineînțeles, mai sunt și părinți care aleg să investească mult mai mult în aceste cadouri. Vorbim despre bijuterii, genți sau alte astfel de cadouri scumpe.
Cadouri și la final de an
Povestea cadourilor are loc și la final de an școlar, nu doar la început. Diferența este că bugetul alocat cadoului este unul mult mai mare și are și alte scopuri. Unele cadouri se oferă la școală, de față cu toată lumea, iar altele se oferă pe ascuns. Sursele ȘTIRI PENTRU COPII au povestit că părinții merg cu plasa la profesori acasă. Conținutul plasei face ca elevului să i se rezolve problemele. Vorbim despre cazurile în care elevii sunt în situația de a rămâne corigenți sau nu pot trece clasa. Din păcate această metodă se practică la noi în țară și este cam greu să fie controlată.