COMORILE MUZEELOR. Copacul de fier, unul din simbolurile Timișoarei
În patrimoniul Muzeului Național al Banatului se află, începând din 1990, Copacul de fier, un semn de casă aparte. Copacul a fost instalat în 1828 în colţul unei locuinţe devenind, în timp, unul dintre simbolurile Timișoarei.
Din colecțiile muzeului vă prezentăm astăzi Copacul de fier. Acesta a servit ca semn de casă unei clădiri aflate pe colțul străzilor Francesco Griselini și Proclamația de la Timișoara.
Proveniența Copacului de fier
Clădirea a fost ridicată în 1752 de către brutarul Leopold Kayser, copacul fiind instalat în anul 1828 la colțul ei. În timp, clădirea a ajuns să fie numită de localnici „Haus zum Stock im Eisen”, în traducere „Casa la Copacul de fier”, așa cum este numită și în prezent, indiferent de destinațiile pe care le-a avut succesiv.
Istoria Copacului
„Prototipul” Copacului de fier din Timișoara se află la Viena, pe Kӓrtner Strasse. Trunchiul vienez este amintit de cărturarul și geograful Wolfgang Lazius încă din 1553 („ubi truncus ferro visitur conclusus”). După unii, Copacul de fier vienez ar fi marcat hotarul orașului.
Copacii de fier s-au răspândit de prin deceniul al treilea al secolului al XIX-lea în mai multe oraşe din Europa Centrală, imitând copacul din Viena. Ei au fost instalaţi ca semne de casă într-o vreme când breslele, ca formă de organizare a meşteşugarilor, se aflau la amurg. Se pare că exista la acea vreme o modă în amplasarea acestor copaci, ei fiind regăsiți și la Arad, Budapesta, Gyor și Bratislava.
Legenda spune că atunci când calfele de breaslă treceau prin oraș obișnuiau să bată câte un cui în acest copac de fier.
Ce este Copacul de fier
El cuprinde un trunchi de pom învelit în tablă moale acoperit de cuie și ținte ţinte din fier şi aramă. Acestea au menirea de a fixa bucăţile de tablă care formează învelitoarea de trunchiul din lemn şi între ele. Alături de aceste cuie şi ţinte cu rol funcţional, în trunchi sunt înfipte mai multe ţinte decorative. Unele din acestea sunt împodobite cu ornamente sau cu iniţiale scrise exclusiv cu litere aparţinând alfabetului latin.
Dat fiind că de-a lungul timpului a fost ținta mai multor vandalisme, în anul 1990 el a fost luat de la locul său original și mutat la Muzeul Național al Banatului, fiind înlocuit cu o copie făcută la muzeu.
Dicționar:
calfă: un muncitor calificat care are dreptul de a percepe o plată pentru fiecare zi de muncă.