Realitate augmentată și inteligență artificială în sălile de clasă din Spania
În mai multe săli de clasă din Spania se folosesc tehnologii moderne precum realitate augmentată și inteligență artificială. Acest lucru este posibil datorită companiilor EdTech care susțin educația cu ajutorul tehnologiei.
Cele două tehnologii sunt menite să-i determine pe elevi să fie mai activi la ore, dar și să rețină mai repede și mai ușor informațiile. Realitatea augmentată și inteligența artificială nu-și doresc să înlocuiască profesorii, ci mai degrabă să-i ajute să îmbunătățească predarea. „Nu îi transformă pe elevi în mașini de învățat, ci le multiplică potențialul de a învăța și de a se dezvolta atât din punct de vedere academic, cât și personal”, a spus David Murillo, director al companiei Telecoming, conform elpais.com.
Un studiu din 2020 privind obiceiurile digitale ale minorilor a evidențiat faptul că utilizarea aplicațiilor educaționale în Spania a crescut cu 54% în ultimul an. Deși copiii petreceau timp și înainte în online, pandemia a dus la conștientizarea importanței instrumentelor tehnologice în procesele educaționale.
Beneficii pentru elevi, dar și pentru profesori
De la utilizarea inteligenței artificiale pentru a personaliza învățarea până la încorporarea realității virtuale sau augmentate, tehnologia avansează cu pași repezi în transformarea și actualizarea practicilor educaționale. Un progres care, în ultimii ani, a evidențiat efortul de a face din programare o parte integrantă a programei școlare. „Învățarea programării le oferă copiilor o serie de abilități pe care alte materii nu le oferă. Cum ar fi gândirea critică, analiza, organizarea… Au existat multe [inițiative] pentru a învăța să programezi de la o vârstă foarte fragedă. Realitatea virtuală este deja foarte comună și funcționează foarte bine, dar realitatea augmentată oferă o experiență mult mai originală și mai distractivă pentru orice subiect”, explică Félix López, directorul companiei SEK Lab.
Pe lângă faptul că aceste tehnologii îi ajută pe elevi, ele sunt de ajutor și pentru profesori sau școli. „Școlile au realizat că noile tehnologii depășesc cu mult tablourile electronice și tabletele. Și că acestea ar trebui folosite ca mijloc de a spori relația dintre oameni și de a îmbunătăți comunicarea. Și că aceste instrumente sunt, de asemenea, necesare pentru a stabili puncte de contact între toți actorii implicați în procesul de predare”, spune Mario Espósito, CEO al companiei Classlife.