Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI vorbim despre Cristóbal Balenciaga, designerul de modă care a fost considerat de Christian Dior „maestrul tuturor”. Iată mai multe detalii.
Brandul despre care urmează să vorbim astăzi este unul extrem de apreciat în ultimii ani. Mai ales în zona muzicii hip-hop, hainele acestui brand au ajuns să devină aproape un obiect de cult. Este vorba despre Balenciaga, una dintre cele mai iubite dar și cele mai controversate mărci de haine din lume. Haideți să aflăm mai multe despre „maestrul tuturor”, cel care a înființat brandul.
Cristóbal Balenciaga s-a născut pe 21 ianuarie 1895 în Getaria, Spania. Tatăl său a fost un simplu pescar care a murit pe vremea când acesta era doar un băiat iar mama sa a fost o croitoreasă. Ca și copil, Cristóbal a petrecut mult timp alături de mama sa atunci când ea lucra. La vârsta de 12 ani a devenit ucenicul unui croitor.
El s-a bucurat de apreciere deja din adolescență, Marchiza de Casa Torres, cea mai nobilă persoana din orașul său, fiind clienta și sponsorul său. Văzând potențialul lui Cristóbal, ea l-a trimis la Madrid pentru a studia cu adevărat arta croitului.
Primul magazin Balenciaga a fost deschis de către Cristóbal Balenciaga în San Sebastián, Spania, în anul 1919. Hainele au avut un succes răsunător. Până și familia regală spaniolă purta hainele acestui brand. La scurt timp, noi magazine au fost deschise în Madrid și Barcelona. Totuși, Războiul Civil Spaniol l-a forțat pe Cristóbal Balenciaga să-și mute afacerea în Paris.
Această schimbare de peisaj a avut loc în august, 1937. Chiar dacă acum se afla în Franța, Balenciaga a rămas fidel originilor sale. Prima prezentare de modă a fost inspirată puternic din Renașterea Spaniolă și a câștigat instant inimile publicului. În următorii doi ani, presa l-a lăudat pe Cristóbal ca fiind un adevărat revoluționar, hainele sale fiind cumpărate ca și pâinea caldă. Chiar și în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial oamenii riscau să vină în Franța doar pentru a-i cumpăra hainele.
Cristóbal Balenciaga și-a dat cu adevărat frâu liber imaginației abia în perioada de după război. El a perfecționat forma de clepsidră popularizată de Christian Dior. Ba chiar, acesta l-a descris pe Balenciaga ca fiind „maestrul tuturor”.
În anul 1955 el a făcut designul rochiei tunică, care în 1958 a evoluat în rochia chemise. Printre alte design-uri populare din perioada de după război se numără rochia baby-doll cu tur înalt, paltonul cocon, fusta balon și rochia sac.
Apogeul lucrărilor sale a fost linia de haine Empire care a prezentat publicului haine cu tur înalt asemănătoare kimono-urilor. Modul în care Balenciaga modela linia taliei a contribuit enorm, conform specialiștilor, siluetei de astăzi a hainelor feminine. Mulți o consideră drept una dintre cele mai mari contribuții din lumea modei.
La sfârșitul anilor ’50 creatorul de modă a început un adevărat război cu jurnaliștii. În acele vremuri, designerii obișnuiau să țină o prezentare de modă specială doar pentru oamenii presei. Această prezentare avea loc cu câteva săptămâni înainte de cea oficială.
Deranjat de faptul că mulți îi copiau stilul, Balenciaga a decis să nu-și mai prezinte hainele presei înainte să le prezinte publicului întreg. El nu era interesat de atenția presei. Susținătorii lui Cristóbal îl arătau cu degetul în special pe Christian Dior pe care-l acuzau că îi copiază formele siluetelor și tăieturile.
Lui i s-au alăturat și alți creatori de modă printre care renumitul Givenchy care pe atunci îi era ucenic. Totuși, într-un final, în anul 1967 Balenciaga s-a dat bătut și s-a reîntors la prezentările de modă timpurii pentru presă.
În anii ’60, Balenciaga a inovat prin felul în care se folosea de materialele textile. El utiliza în principal țesături grele, broderii complexe și materiale îndrăznețe. Printre cei mai importanți clienți din această perioadă se numără Jackie Kennedy, soția fostului președinte american John F. Kennedy, și Regina Fabiola a Belgiei.
Balenciaga a decis să închidă casa de modă în anul 1968, motivele au fost diverse. El a avut un conflict cu sindicatul haute couture parizian și avea deja și o vârstă înaintată. La scurt timp, în anul 1972 el s-a stins din viață și părea că brandul va deveni doar o simplă etapă în istoria modei.
Din fericire, nu acesta a fost destinul Balenciaga. În anul 1986, Jacques Bogart a obținut drepturile pentru brand și i-a dat din nou viață. Prima colecție a fost lansată de Michel Goma în octombrie 1987. El a rămas designerul principal timp de cinci ani, perioadă în care nu s-a bucurat de un succes prea răsunător.
În anul 1992 a venit rândul designerului olandez Josephus Thimister să readucă gloria de odinioară a brandului. Tot în același an, Balenciaga a fost responsabil de echipamentul echipei franceze pentru Jocurile Olimpice de Vară de la Barcelona.
La scurt timp, brandul a devenit posesia Kering iar de designul hainelor masculine și feminine s-a ocupat Nicolas Ghesquière. Precum Balenciaga, Ghesquière este un designer autodidact al cărui mentor a fost faimosul Jean-Paul Gaultier. El s-a ocupat de reinterpretarea pieselor vestimentare clasice, fapt ce a atras atenția unor vedete precum Madonna sau Sinéad O’Connor.
În prezent, brandul este recunoscut prin gențile sale inspirate din motociclism dar și prin acei pantofi controversați. O colecție mai veche are stiletto cu tocuri care par rupte. Apoi nu putem sa nu amintim pantofii sport, Triple S. Există opt magazine exclusive în Statele Unite ale Americii. Cel mai recent a fost deschis în anul 2014 în Dallas, Texas. Actualul director creativ este Demna Gvasalia. El a fost ales pentru acest post în octombrie, 2015. În 2021, renumitul cântăreț Justin Bieber a fost ales să fie fața Balenciaga.
Sursă foto: telva.com, pinterest.de, wwd.com, artsandculture.google.com, highxtar.com, theartofdress.org, thecut.com
PRIN LUMEA MODEI. Yves Saint Laurent și-a deschis o mare casă de modă după ce a fost concediat