Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Axolotl, salamandra cu super-puteri
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre axolotl, salamandra cu super-puteri. Haideți să aflăm mai multe despre acest animal bizar studiat intens de cercetători.
Animalul de astăzi este cu adevărat misterios. El nu se maturizează niciodată, păstrându-și caracteristicile de pui de-a lungul vieții. Ba chiar mai mult, el este un animal plin de super-puteri incredibile.
Axolotl este o specie aparte de salamandră. Ea trăiește doar în lacurile Xochimilco și Chalco din sudul orașului Mexico City, din Mexic. Totuși, chiar și acolo sunt foarte greu de văzut.
Drăguța salamandră provine din salamandra tigru. Conform experților, ea trăiește în centrul Mexicului de 10.000 de ani. Fiind găsită doar în aceste două lacuri, proiectele de drenaj din zona au dus la declinul populației. Cele mai mari pierderi au avut loc în ultimii 85 de ani.
Salamandra cu super-puteri
În prezent, majoritatea exemplarelor trăiesc în captivitate, mai ales în laboratoare. Ele sunt studiate intens datorită unor caracteristici incredibile.
De exemplu, simpatica salamandră își poate schimba culoarea pentru a se camufla. În mod normal, culoarea unui axolotl este închisă. Cele deschise la culoare sunt crescute astfel pentru a putea fi vândute ca și animale de companie.
O altă super putere a sa este regenerarea. Și oamenii se regenerează. Atunci când ne tăiem din greșeală la mână, în timp, acea rană se va închide. Totuși, puterea noastră de regenerare nu se compară deloc cu cea a salamandrei.
Puterea de regenerare este incredibilă
Salamandra cu super-puteri poate să-și regenereze membrele, plămânii, inima, mandibula, coloana vertebrală și chiar părți din creier. Am putea spune că este aproape indestructibilă. Există însă o limită la această regenerare miraculoasă.
Oamenii de știință au descoperit că un axolotl poate să-și regenereze de cinci ori un membru fără să rămână cu cicatrice. Totuși, această limită se aplică doar la membre. Restul organelor se regenerează de nenumărate ori rămânând perfect funcționale.
Această putere de regenerare fantastică este studiată intens de cercetători. Ei vor să învețe cum să se folosească de ea în medicină. O altă descoperire făcută de ei este că un axolotl este de 1.000 de ori mai rezistent la cancer decât mamiferele.
Se fac eforturi pentru a salva exemplarele sălbatice
După cum am spus, axolotl nu se maturizează niciodată. De-a lungul vieții, el rămâne un animal acvatic spre deosebire de celelalte salamandre. Deși își dezvoltă plămâni obișnuiți, el se folosește de branhiile acelea colorate din zona capului pentru a respira sub apă.
Un exemplar poate atinge o lungime de până la 45 de centimetri. În prezent, ele cresc doar până la 22 de centimetri. El nu are pleoape iar gura sa dă impresia că micuțul animal zâmbește constant. Nu este de mirare că mulți îl doresc pe post de animal de companie.
Conservatorii luptă pentru salvarea acestei specii. Ei au creat adăposturi în cele două lacuri folosindu-se de pietre și de plante care să filtreze apa. Acest efort are scopul de a le ajuta să se împerecheze și să continue să existe.
Este un adevărat prădători
Chiar dacă pare complet inofensiv, axolotl este un adevărat prădător. El vânează viermi, moluște, crustacee, larve și chiar pești mici. În timpul zilei, axolotl se ascunde în vegetația acvatică și în noroi pentru a nu fi mâncat. Odată cu venirea nopții el devine activ și înfometat.
Hrănirea sa în captivitate este o altă poveste. Cercetătorii se întreabă dacă este mai bine să aibă o dietă diversă sau dacă preferă să mănânce zilnic același lucru.
Din această cauză ei au condus un experiment. Oamenii de știință au creat trei diete diferite. Una dintre ele se baza exclusiv pe viermi, una pe un tip de moluscă și cea de-a treia pe una variată. Ei au descoperit că cei hrăniți exclusiv cu viermi au ajuns să aibă cea mai mare dimensiune.
Oamenii sunt cel mai mare pericol
Axolotl are foarte puțini prădători naturali. Uneori, aceștia mai sunt prinși de către berze sau de către pești mai mari. Cel mai mare pericol cu care se confruntă este cel cauzat de noi, oamenii. Distrugerea habitatului natural și poluarea sunt cauzele principale pentru care axolotl are de suferit.
Curiozități despre axolotl
„Axolotl” provine din limba aztecă și înseamnă „câine de apă”.
Axolotl mai este numit și peștele mergător mexican.