Invențiile au schimbat viața oamenilor. Vesta antiglonț, inventată datorită unei femei
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre vesta antiglonț. Că vă vine sau nu să credeți, aceasta a fost inventată datorită unei femei.
Vestele antiglonț nu mai au nevoie de nici o prezentare. Cu toții știm ce sunt și ce fac ele: protejează oamenii de gloanțele armelor. De când au fost inventate, deși nu se cunoaște o dată exactă, vestele antiglonț au salvat o mulțime de vieți. Însă până să fie inventată această vestă s-a muncit mult pentru a descoperi un material atât de rezistent. Cea care a reușit să facă asta a fost chimista americană Stephanie Kwolek. Fără ca ea să descopere acel material nici restul persoanelor nu ar fi putut realiza veste antiglonț. Așadar, despre ea vom vorbi azi.
De la modă la chimie
În tinerețe Stephanie era interesată de designul vestimentar și urma indicațiile mamei sale care era croitoreasă. Despre știință a învățat puțin de la tatăl ei care era un naturalist amator. Cei doi se plimbau prin pădure și căutau mici opere de artă, cum ar fi pânze de păianjen sau frunze interesante pe care le punea la presat în cărți.
Stephanie a declarat într-un interviu, conform smithsonianmag.com, că nu și-a dorit niciodată să fie chimist. „Am făcut o mulțime de lucruri. Nu am început să fiu chimistă. Voiam să fiu creatoare de modă și asta am făcut în copilărie. Petreceam ore întregi desenând și așa mai departe”, a declarat Stephanie. Mama ei a spus că oricum nu ar fi putut lucra cu normă întreagă în modă. Asta fiindcă era prea perfecționistă.
Stephanie s-a înscris la facultate cu gândul de a deveni medic. Pentru a-și putea plăti studiile ea a fost nevoită să se angajeze așa că a aplicat la un loc de muncă la compania chimică DuPont. Deși a vrut ca acest job să fie unul temporar, lui Stephanie i s-a părut atât de interesantă și de provocatoare munca de acolo încât a rămas în cadrul companiei timp de 40 de ani. În această perioadă, mai exact în 1965, chimista a reușit să descopere Kevlarul, un material foarte rezistent. El a fost folosit pentru prima dată ca înlocuitor al oțelului în anvelopele de curse, iar mai apoi pentru anvelopele bicicletei, pânzele de curse și vestele antiglonț.