Lumea zice că pe puștii de azi nu-i interesează nimic. Dar de fapt aceștia sunt extrem de atenți la nevoile celor din jur. Și extrem de implicați. Dovadă sunt liceenii de la Colegiul Național Constantin Diaconovici Loga care sunt implicați într-un super proiect. Ei lucrează la o aplicație de cărți audio numită eLibrăria, care se adresează în primul rând elevilor care au deficiențe de vedere. Mai multe detalii despre proiect ne-au oferit doi din elevii care au înregistrat opere literare, dar și directoarea adjunctă a liceului.
eLibrăria este un proiect derulat de Asociația Sfera Timișoarei, proiect la care a contribuit Consiliul Județean Timiș, Colegiul Național C. D. Loga, Liceul Teoretic Special „Iris” și librăriile Cărturești. „Este un proiect care se referă la cărți audio, opere literare audio. Selecția operelor a fost făcută de profesorii de la Liceul Loga. Este vorba despre opere studiate pentru examenul de bacalaureat. Profesorii de la Loga le-au selectat, elevii de la Loga au desenat ilustrațiile pentru aplicația E-librăria și tot elevii de la Loga, chiar și noi, câțiva profesori, am înregistrat câteva opere literare sau chiar cărți audio.
Cărțile audio sunt destinate în primul și-n primul rând celor de la Liceul Teoretic Special „Iris”, pentru elevii cu deficiențe vizuale, și bineînțeles celorlalți elevi cărora le facilităm ascultarea unor opere literare în locul citirii lor. Este un proiect de succes și este deja al treilea an al nostru în care colaborăm cu cei de la Sfera Timișoarei pentru E-librăria”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII Violeta – Estrella Bontilă, director adjunct al Colegiului Național C.D Loga.
eLibrăria este o aplicație complet gratuită și ușor de folosit. Ea poate fi descărcată pe orice tip de telefon. Din Google Play poate fi descărcată de aici, iar din App Store de aici. Elevii nu doar că au înregistrat opere literare, ci s-au ocupat și de aspectul aplicației. Ilustrațiile pe care le regăsiți în eLibrăria au fost realizate de către elevii Colegiului D.C Loga, sub îndrumarea profesorului lor de desen, Sorin Scurtulescu.
„Am propus ca elevii noștri să facă ilustrațiile pentru că, chiar dacă sunt axați pe matematică – jinformatică, științe ale naturii sau filologie, sunt foarte talentați și la desen și nu numai. Sunt copii inteligenți, talentați, și de acolo a venit ideea și pentru ilustrații. Și atunci împreună cu Sorin Scurtulescu, care este profesor de desen la noi și pictor, au organizat ilustrațiile pentru aplicație”, ne povestește Violeta – Estrella Bontilă.
Tot Violeta Bontilă ne-a spus că elevii liceului sunt bucuroși să ajute și, mai mult decât atât, le place. Pe lângă asta aceștia au învățat multe lucruri noi. „Elevii noștri sunt foarte încântați să voluntarieze. Foarte încântați de asta. Și au învățat foarte multe lucruri. În primul rând cum să-și folosească vocea, cum să-și folosească intonația în lecturarea diverselor tipuri de literatură. Pentru ei este fenomenal. Foarte încântați”, ne mai spune directorul adjunct.
Pentru mai multe detalii cu privire la ce înseamnă această experiență pentru ei am stat de vorbă cu doi din elevii care înregistrează lecturi audio pentru eLibrăria. Iată ce am aflat.
Raul Balmez are 17 ani și din această toamnă începe clasa a XII-a. El a înregistrat în jur de șapte opere literare și în prezent lucrează la înregistrarea operei „Scrisoarea a IV-a” și „Scrisoarea a V-a”. Printre operele pe care deja le-a înregistrat se numără „Noi” și „Rugăciunea”, ambele scrise de Octavian Goga.
Ca voluntar în acest proiect Raul și-a dat seama cât de norocos este că poate vedea. Și o parte din acest noroc a vrut să-l împărtășească cu elevii de la Liceul Iris. „Îți dă un scop pentru că știi că acei copii se pot bucura de audiția unei opere și pot folosi acea audiție pentru a învăța. Ne face să realizăm că tocmai pentru că noi vedem este un noroc ce trebuie să-l folosim pentru a ajuta alți oameni. Și da, ne bucurăm foarte mult că facem chestia asta. La sfârșitul unei zile de înregistrări suntem foarte bucuroși că am lucrat pentru ca o clasă de copii de la Liceul Iris să se poată bucura de o audiție. Și să poată lucra și învăța. Deci la finalul zilei totul se referă la un scop și o motivație pentru a ajuta”, ne-a declarat Raul.
O altă elevă a Liceului C.D Loga este Mara Bulzan. Ea are 17 ani, este în clasa a XII-a și se declară la fel de încântată de acest proiect. „eLibraria a devenit proiectul meu de suflet. Cred că această inițiativă înseamnă mult mai mult decât o bibliotecă digitală. Este, de fapt, o portițe înspre lumea poveștilor pentru cei care nu le pot citi dintr-un volum obișnuit. Operele alese sunt într-adevăr interesante, însă magia se întâmplă cu multă muncă și cu și mai multă pasiune.
Am aflat de acest proiect datorită școlii mele, Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” Timișoara participând alături de câțiva colegi. Recunosc că la început nu înțelegeam cum ar putea vocile noastre să înveselească niște scrieri clasice. Mi-am dat seama, totuși, că entuziasmul adolescentin este exact ceea ce le lipsește, pe alocuri, cărților din programa de bacalaureat. Iar noi rămânem determinați să schimbăm asta. Ne-am luptat toți cu intonația, cu arhaismele, cu numele ciudate și cu frazele împleticite, repetându-le până când reușeam să parcurgem textul așa cum ne-ar fi plăcut și nouă să îl ascultam.
Mă bucur de fiecare dată când întâlnesc pe cineva care a aflat de eLibraria, știind bine că un audiobook comunică mai mult decât mesajul ales de autor: transmite și bucăți din sentimentele persoanei din spatele vocii”, ne-a declarat Mara, una din elevele care înregistrează opere literare.
De ce a strâns un băiețel de 10 ani din Texas 120.000 de cărți. Motivul este neașteptat