O meserie care aduce la viață proiectele artistice. Ce este un producător de filme
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem ce face un producător de filme. Aflați detalii din spatele camerei despre o meserie esențială în realizarea unui film.
Sabin Dorohoi este regizor, însă astăzi, el ne-a împărtășit din secretele meseriei de producător de filme. Pe scurt, producătorul de filme este omul care trebuie să găsească banii necesari pentru producția unui film, documentar, serial TV, orice fel de operă cinematografică sau TV.
Ce face un producător de filme
Aceasta este principala provocare în prima fază, asigurarea fondurilor pentru a duce la bun sfârșit un proiect artistic. În a doua fază, producătorul de filme este omul care organizează filmarea unui film.
Sabin a absolvit regie de film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, deci la origine este regizor. Oarecum cele 2 meserii se completează. Producătorul este un organizator, iar, din punct de vedere al regizorului, meseria este un amestec de artă, filozofie, psihologie și organizare.
Cum a început pasiunea sa
Pasiunea sa a început din copilărie, în jurul vârstei de 6 ani, când mama îi proiecta diafilme. După cum explică chiar el, diafilmele erau un fel de poze pe film color care treceau printr-un aparat de proiecție. A fost impresionat de frumusețea lor, de arta cu care erau făcute, ca un fel de desene animate foarte elaborate.
Mai târziu, el a devenit cel care proiecta diafilme pentru sora sa mai mică, dar a dus totul la un alt nivel. Descoperindu-și interesul pentru partea tehnică, el a adăugat coloana sonoră cu ajutorul discurilor de vinil.
La 13 ani a luat camera de filmat în mână, iar montajul digital l-a descoperit la 14 ani. La 15 ani a făcut primul său scurt-metraj SF, intitulat „Impact”.
Caracteristicile profesiei
În ceea ce privește calitățile necesare unui producător de filme, ele sunt foarte diverse. În primul rând, acesta trebuie să fie organizat și să aibă forța de a se impune. Capacitatea de concentrare pe timp îndelungat, peste 10 ore pe zi, este esențială. Dat fiind că este o activitate în care relaționezi cu foarte mulți oameni, este nevoie de spirit de echipă mai mult decât în alte domenii.
Dacă pentru regizori există UNATC și alte facultăți private, pentru profesia de producător de filme există o lipsă acută de pregătire profesională în țară, cu excepția unor cursuri.
Sabin mărturisește că, în profesia sa, cel mai mult apreciază că întâlnește mulți oameni interesanți, din medii și profesii diferite. Un dezavantaj este faptul că este o meserie fluctuantă din punct de vedere economic. Ca în orice meserie antreprenorială, „adrenalina este faină, dar nu ai certitudini”.
Sfaturi de la un profesionist
Sabin are câteva sfaturi pentru tinerii dornici să îmbrățișeze acestă profesie.
De mici copiii trebuie să se uite la cât mai multe desene animate sau filme pentru copii. La adolescență ar fi bine să caute și să vizioneze multe tutoriale despre partea tehnică. Iar la maturitate este important să învețe să scrie proiecte care pot fi finanțabile, pentru că în asta constă meseria de producător.
Realizări și noi proiecte
Primul său success a venit cu scurt-metrajul „Calea Dunării”, din care, ulterior, formația Voltaj a preluat imagini pentru videoclipul „De la capăt”. Aceste imagini din film au fost proiectate și în cadrul concursului Eurovision Viena 2015. Cifrele oficiale spun că această competiție a fost urmărită live de 120 de milioane de oameni de pe toată planeta.
De atunci filmul său a câștigat premii, festivaluri, inclusiv un prestigios festival American.
În 2013, când a făcut „Calea Dunării”, s-a născut interesul său pentru acest fenomen economico-social, migrația românilor. Ideea continuă cu noul lui proiect „Artist emigrant” la care lucrează în prezent. Proiectul prezintă mai mulți artiști români care sunt plecați în străinătate.ŞTIRI PENTRU COPIIeste partener media al proiectului.