Cu toții știm că țigările sunt nesănătoase. Ce ne facem însă când constatăm că cei mici se apucă de fumat? Nu de puține ori copiii au fost prinși fie de profesori la școală, fie de părinți sau rude cu țigara-n mână. Copiii sunt în general curioși și tot din curiozitate se apucă de fumat. Și poate că aceasta este și greșeala adulților. Poate dacă nu ar fi un subiect atât de marginalizat și s-ar vorbi mai des despre efectele acestui viciu, copiii ar înțelege că nu sunt bune. Astăzi vă spunem cum le explicăm copiilor că nu trebuie să fumeze. Veți afla care sunt metodele la care părinții apelează.
O parte din părinți merg pe ideea că, și dacă fumează, să fumeze pe banii lor. Lucru greu de făcut la o vârstă destul de fragedă. „Dacă fumează pe banii lui e problema lui. Fratele meu fumează din clasa a VII-a și acum are 31 de ani”, spune cineva pe o rețea de socializare. Altcineva intervine și întreabă: „Ce bani pot avea niște copii de până la 14 – 15 ani, dacă nu ai părinților?”. Doamna vine și îi răspunde spunând că pe lângă alocație mai sunt și copii care lucrează, chiar dacă o fac la negru.
O mămică povestește că atât ea, cât și soțul ei și părinții ei fumează. Nu are nimic împotrivă să fumeze, dar consideră că momentan copilul este prea mic. „Am văzut copii stând la cafea și bere cu țigara în mână. Eu nu suportam mirosul până să mă apuc de ele. Părinții mei fumează, eu fumez. Momentan lui nu-i place mirosul, dar are doar șapte ani. Vedem mai târziu. Totuși măcar pe la liceu să se apuce, nu așa micuț”, este de părere o mămică.
De vorbă cu copilul
Un băiețel a fost prins de mătușa sa în timp ce încerca să aprindă o țigară. Mama sa a purtat o discuție cu el și i-a explicat că și pe viitor, când va putea face ce vrea, banii ar putea fi investiți în altceva. „Al meu are 12 ani. Acum vreo patru ani l-a prins cumnata mea că încerca să o aprindă… I-am explicat că nu sunt bune (eu și tati nu fumăm) și i-am zis că atunci când o avea el serviciu poate să facă ce vrea. Dar i-am spus că trebuie să se gândească bine ce vrea: să dea banii pe țigări sau să-și ia o mașină. Este înnebunit după mașini”, povestește o altă mămică.
„Copiii sunt curioși să încerce lucruri noi. De exemplu un coleg de-al fiicei mele (clasa a VIII-a) a adus la școală o țigară electronică. Ce credeți? Toți au tras din ea fiind atrași de gustul diferit de țigara obișnuită. Acasă mi-a spus adevărul, însă i-am explicat care sunt urmările”, spune altcineva.
Mai sunt și persoane care au trăit această experiență, apucându-se de tineri de fumat. „M-am apucat de fumat la 13 ani. Știam că odată ce te apuci de un viciu trebuie să îl întreții singur. Dacă aveam bani îmi luam țigări, dacă nu, nu. Așa sunt și acum. Deci îi voi explica consecințele, faptul că este un viciu prost, aruncarea banilor aiurea și mai important decât asta ne distruge sănătatea. Dacă consideră că se descurcă să-și întrețină viciul treaba lui. Dacă nu, mai bine să le lase cât poate decât să ajungă dependent”, e de părere altcineva.
Dezacord total
Sunt și părinți care nu concep ca fiul sau fiica lor să se apuce de fumat de la vârste atât de mici. „Exclus. Poate să fumeze după 18 ani, din salariul ei. Un asemenea viciu eu nu voi sponsoriza. Nu mi se pare firesc să plătesc vicii care nu ii fac bine”, spune mama unei fete. Altcineva spune că îi va explica care sunt consecințele, însă asta când copilul se apropie de 18 ani. Până atunci nici nu se pune problema de fumat.
O altă mămică are emoții în ceea ce-l privește pe fiul ei cel mic. Cel mare este deja major și nu fumează. Mămica își dorește ca cel mic să-l ia ca exemplu. „Sigur m-ar apuca palpitațiile. Băiatul cel mare e trecut de 18 ani și nu îl atrag țigările. Sper ca și cel mic să-i urmeze exemplul. Le-am explicat la amândoi că nu sunt bune țigările și că le stagnează creșterea”, spune mămica.