Educația timpurie a copiilor. Sfaturi de la specialiști
Copii sunt diferiți iar asta îi face unici și minunați, în timp ce educația timpurie este ceva esențial pentru dezvoltarea lor. Copiii au câteva caracteristici comune, cum sunt nevoia de securitate, dragoste, hrană și activitate. Acasă, la grădiniță, la școală, oamenii trebuie să le ofere condițiile cele mai bune pentru dezvoltarea lor.
Faimosul pediatru Benjamin Spock, în cartea sa ‘’Îngrijirea sugarului și copilului’’, asigura părinții că se pot încrede în propriile instincte, în ciuda sfaturilor contradictorii primite de la rude, prieteni, experți. Există însă câteva idei care sunt împărtășite de toată lumea.
Etapele de dezvoltare la copil
Dezvoltarea micuților va avea loc pe mai multe nivele: fizic, intelectual, social, emoțional. Un copil poate părea mai avansat într-un plan și mai puțin într-altul. Dezvoltarea socială și emoțională a copilului este la fel de importantă ca și aceea fizică și cea intelectuală. Copilul învață, se simte liber de a face noi achiziții intelectuale numai atunci când se simte acceptat, când trăiește sentimentul de apartenență.
De asemenea, creșterea se realizează în diferite etape. Există perioade de stabilitate, urmate de altele dinamice, de schimbare: copilul crește, învață lucruri noi, după care urmează o perioadă de ajustare, până când se trece pe un nivel mai înalt de dezvoltare.
Copilul în colectivitate
Vârsta la care începe grădinița diferă, dar este undeva între doi și cinci ani. La doi ani copilul pare a fi tot timpul în mișcare. Acum se dezvoltă percepția, capacitatea de a face asociații, precum și un sentiment al sinelui. Copilul nu e pregătit să se joace cu alții, se joacă alături. Acesta e jocul paralel. După un an, copilul învață să se stăpânească, învață să coopereze și să arate simpatie. Trebuie lăudat și încurajat acest comportament, iar rezultatele vor fi pe măsură.
”Cum” și ”De ce”
La patru ani intervine o etapă puternică de dezvoltare, atât fizică cât și verbală. Este o perioadă de acumulări importante, e vârsta ”Cum” și ”De ce”. La cinci ani interesele copilului cresc, pune multe întrebări, dar capătă echilibru și stăpânire de sine. Copilul se integrează grupului lui de vârstă, luând parte la activități comune.
Astfel, pe măsură ce veți ajunge să vă cunoașteți copii, veți putea identifica treapta de dezvoltare pe care se află și să le oferiți oportunitățile care îi vor ajuta să își atingă întregul potențial, notează B. Spock, și S.J. Parker în cartea „Îngrijirea sugarului și copilului”.