Elevii cer ca bursele să fie stabilite în funcție de salariul minim pe economie
Mai multe asociații de elevi din țară se declară nemulțumite de propunerea de hotărâre de Guvern ce se referă la stabilirea cuantumului minim al burselor școlare în anul școlar 2021 – 2022. Elevii cer ca bursele să fie stabilite în funcție de salariul minim pe economie.
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită acordarea burselor elevilor pe baza unui procent din salariul minim pe economie. Conform propunerii publicate de Guvernul României toate bursele elevilor rămân stabilite la 100 lei. Asta deși ele sunt acordate în diferite circumstanțe și îndeplinesc diferite roluri.
„Bursa socială, bursa de merit, bursa de performanță și bursa de studiu sunt acordate în circumstanțe diferite, dorind să corespundă unor nevoi diferite. Este necesară o cuantificare diferită a burselor pentru ca fiecare să poată avea impactul dorit. Considerăm fundamentală stabilirea acestora în funcție de salariul minim pe economie, cu cuantumuri diferite în funcție de tipul de bursă.
În acest sens, considerăm necesară adoptarea următoarelor cuantumuri minime:
– burse de merit: 5%
– burse de studiu: 15%
– burse de performanță: 20%
– burse sociale: 20%”, se arată în comunicatul asociațiilor de elevi.
De ce e necesară această diferențiere?
În comunicatul de presă, elevii și-au justificat propunerea. „Bursele bazate pe un procent din salariul minim pe economie vor fi adecvate situației economice curente a țării și vor reuși să își îndeplinească scopurile mult mai eficient decât cele acordate în prezent. Mai mult, este necesară diferențierea cuantumurilor minime în funcție de tipul de bursă. Considerăm faptul că bursa socială, care se adresează elevilor ce fac parte din grupuri aflate la risc de abandon școlar, nu poate avea același cuantum cu bursa de merit, de care beneficiază toți elevii ce au media generală peste 8.5, având în vedere faptul că acestea corespund unor nevoi diferite.
Solicităm ferm ca proiectul să nu fie adoptat în forma actuală și să fie asigurate cuantumuri diferențiate în funcție de tipul de bursă raportate la salariul minim pe economie”, se mai arată în comunicat.
Ariana Dudună, președinte al Asociației Elevilor din Constanța, spune că nu a fost făcută o analiză reală a nevoilor elevilor. „Considerăm necesară asigurarea diferențiată a cuantumurilor minime ale burselor, având în vedere faptul că fiecare tip de bursă corespunde unor nevoi diferite, având criterii diferite de acordare. Cuantumurile minime de 100 de lei la fiecare tip de bursă sunt făcute din pix, fără o analiză reală a nevoilor elevilor. Raportarea la salariul minim pe economie este fundamentală pentru ca acestea să corespundă nevoilor economice reale ale elevilor”, spune aceasta.
Dicționar
A cuantifica: a stabili valorile discrete (discontinue) pe care le poate lua o anumită mărime fizică; a impune astfel de condiții unei mărimi fizice încât valorile sale să varieze în salturi (discontinuu).