Concerte și lecții despre muzica clasică. Activitățile pregătite pentru copiii orădeni
Copiii din Oradea vor avea șansa să participe în acest weekend la concerte și lecții despre muzica clasică. Profesorii lor vor fi câteva persoane foarte apreciate în domeniu. Iată care sunt detaliile.
Muzica este un tărâm fabulos plin de povești fermecătoare. Toate acestea merită să fie descoperite de copii încă de la vârste fragede. Ei bine, cei din Oradea vor avea această șansă sâmbătă, 28 august. Tânărul public, adică cei cu vârste cuprinse între 8 – 14 ani, sunt invitați la un concert inedit prezentat de artiști de renume internațional. Aceștia vor uimi publicul și îi vor introduce în fascinanta lume a muzicii clasice.
Concerte și lecții despre muzica clasică
Pe scenă vor urca Clara Cernat și Thierry Huillet. Ei vor fi acompaniați de Orchestra de Cameră din Toulouse. Împreună, artiștii vor susține un concert explicativ al cărui program îmbină, pe înțelesul copiilor și într-un mod interactiv, tot ce trebuie să știe cei mici despre muzica clasică. Fie că este vorba despre explicațiile cu intermezzo-uri muzicale sau despre instrumentele și „rolurile” într-o orchestră, participanții vor pleca acasă cu o mulțime de informații interesante.
Durata concertului este de 60 de minute. Participarea se face pe bază de înscriere. În cazul în care sunteți curioși vă puteți înscrie accesând acest link. Intrarea la eveniment este liberă în limita locurilor disponibile. Accesul se face doar pe bază de vaccin anti-COVID sau test PCR negativ.
Cine sunt cei doi muzicieni
Violonistă și violistă, Clara Cernat este extrem de apreciată în muzica de cameră și o interpretă recunoscută a pieselor enesciene. A debutat la vârsta de 15 ani ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad. De-a lungul timpului a avut o evoluție muzicală excepțională. Aceasta a culminat cu obținerea a cinci premii internaționale și cu o mulțime de concerte și de înregistrări.
Compozitor și dirijor, Thierry Huillet a câștigat de-a lungul carierei sale numeroase premii internaționale. El a susținut sute de recitaluri și concerte cu orchestra. De asemenea, a mai înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande și Radiodifuziunea Română. Lucrările compuse de el au fost interpretate în cadrul marilor festivaluri de profil din lume.
Orchestra de Cameră din Toulouse s-a înființat în anul 1953. Ea face parte din orchestrele franceze cele mai active. Anual susțin în jur de 250 de concerte. Membrii orchestrei se bucură de multă apreciere în Franța datorită abordării a diferite stiluri care se adresează atât publicului în vârstă, cât și celui tânăr.
Rapsodii pe teme românești pentru vioară și orchestră
Tot în aceeași zi va avea loc și concertul „Rapsodii pe teme românești pentru vioară și orchestră”. Acesta va avea loc începând cu ora 18:00 la Sinagoga Neologă Sion.
Acest concert este parte din prima ediție a turneului „Sunetul Sinagogilor”, un program-pilot organizat de Asociația Pantograf. Acest turneu se dorește a deveni un festival anual de muzică cultă în sinagogi din Banat și Crișana.
Dicționar:
enescian – piese muzicale scrise de compozitorul român George Enescu sau compuse în stilul lui