Cele 10 măsuri prin care Guvernul sprijină educația
În ședința de Guvern ce a avut loc săptămâna trecută, au fost prezentate, dar și adoptate, câteva măsuri care vin în sprijinul educației. În cele ce urmează vă prezentăm cele 10 măsuri prin care Guvernul sprijină educația.
Școlile din România urmează să fie mai noi, mai multe și mai sigure. Asta fiindcă a fost adoptată Legea pentru ratificarea Acordului de împrumut BIRD pentru proiectul privind școli mai sigure, incluzive și sustenabile. Proiectul are o valoare de 100 de milioane de euro. El va fi implementat de Ministerul Educației într-o perioadă de șase ani. Rambursarea se va face integral, într-o singură tranșă, la 1 martie 2031.
O altă măsură care a fost prezentată în ședință, este legată de proiectul de ordonanță de urgență „Școala din spital”. Școlile din spitale vor funcționa în cadrul universităților de medicină și farmacie. „Pentru sprijinirea învățării în școala de spital, Ministerul Educației poate organiza olimpiade și concursuri școlare și acordă burse și alte forme de sprijin material stabilite prin programe naționale aprobate prin hotărâre de guvern. Ministerul Educației va elabora o programă diferențiată de susținere a evaluării naționale și a examenului național de bacalaureat pentru elevii cuprinși în forma de școlarizare din spital, dar și pentru toți elevii cu CES, îndelung spitalizați.
Birocrația excesivă va fi eliminată din sarcina părinților. Pe toată perioada spitalizării antepreșcolarii, preșcolarii, elevii și părinții acestora beneficiază din oficiu de consiliere administrativă cu privire la drepturile educaționale pe care le au. Pe toată perioada spitalizării va fi desemnat un cadru didactic monitor care va avea obligația de a supraveghea parcursul educațional al preșcolarului/elevului și de a propune orice măsură educațională în interesul acestuia”, se arată în comunicatul de presă transmis.
Alte măsuri ce vin în sprijinul educației
Un alt proiect prezentat în ședință este legat de preluarea creșelor în sistemul național de învățământ. Acest proiect este un pas important pentru dezvoltarea sistemului de educație din România. Dezvoltarea rețelei de creșe, grădinițe și alte servicii de educație timpurie antepreșcolară și preșcolară reprezintă o țintă strategică a Proiectului „România Educată” și asigură condițiile pentru generalizarea treptată a cuprinderii copiilor în învățământul antepreșcolar și preșcolar din România. Costul standard/copil în creșă a fost calculat la 15.000 lei / antepreșcolar.
A fost adoptat Programul – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Acesta este un program esențial pentru prevenirea și diminuarea abandonului școlar, dar și pentru formarea unei alimentații sănătoase la copii. Acest lucru se face îmbinând principalele grupe de alimente: cereale, carne, brânzeturi, legume și fructe. Proiectul „Masa caldă în școli” are o finanțare de 46,4 milioane de lei pe ultimul trimestru din 2021.
501 milioane de lei vor reprezenta fructele, legumele, laptele și produsele de panificație din școli. Odată cu aprobarea bugetului, Programul pentru școli al României va fi implementat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Acesta va fi susținut de Ministerul Educației prin inspectoratele școlare și unitățile de învățământ. O măsură importantă o reprezintă introducerea posibilității de a redistribui în colectiv disponibilul neconsumat din motive obiective.
Premii în bani pentru elevii de nota 10
Elevii care au obținut nota 10 la evaluarea națională și la examenul național de bacalaureat vor primi stimulente financiare. Ministerul Educației va premia 295 de elevi din sesiunea iunie – iulie 2021. Un număr de 163 absolvenți de liceu cu media 10 la examenul de bacalaureat vor primi câte 3.000 de lei fiecare. Restul, adică 132 absolvenți de clasa a VIII-a care au obținut media 10 la evaluarea națională, vor primi câte 1.000 de lei fiecare.
O altă măsură se referă la suplimentarea cu 3.500 de posturi noi în sistemul de învățământ preuniversitar. Alte două măsuri se referă la faptul că sunt actualizate domeniile, specializările / programele de licență, precum și cele de master.
Dicționar
Ratificare: confirmare în formă autentică a unui act, tratat, lege etc. pentru a le face să aibă deplină valabilitate;
Rambursare: restituire a unei sume de bani (datorate).
BIRD: Banca Internațională pentru Recionstrucție și Dezvoltare