O meserie care asigură transportul locuitorilor. Ce face un vatman ne spune Maria Păuna
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă prezentăm ce presupune meseria de vatman, o meserie care asigură transportul locuitorilor și al vizitatorilor unui oraș, în interiorul localității. Haideți să aflăm mai multe despre cum este viața pe șine.
Meseria de astăzi este una foarte importantă pentru cei care locuiesc la oraș. Mulți oameni depind de transportul în comun pentru a ajunge dintr-un loc în altul. Chiar dacă de cele mai multe ori sunt ignorați, conducătorii mijloacelor de transport sunt cei care se asigură că locuitorii din orașe se pot deplasa fără nicio problemă.
Noi am stat de vorbă cu Maria Păună, o vatrmaniță. Ea conduce tramvaiul pe șine. Și face asta de 25 de ani. Vatmanița ne-a explicat mai multe despre această lume mai puțin băgată în seamă. Haideți să aflăm împreună mai multe despre meseria de vatman, o meserie care asigură transportul locuitorilor și al vizitatorilor unui oraș, în interiorul localității.
Există o școală de șoferi specială
Pentru a deveni vatman trebuie să faci școala de șoferi pentru tramvaie. Ea constă din ore teoretice și ore practice. La finalul acestora au loc examinările. Sună cunoscut? Ei bine, este exact același sistem ca la școala de șoferi pentru mașini.
Programul de vatman este unul diferit față de cel obișnuit. Există două ture, cea de dimineață și cea de seara. Cea de dimineață începe la ora 5:30 și se termină la 14:00. Cea de seară începe la ora 14:00 și durează până după ora 22:00. Deși pare un program dificil (mai ales dacă ești un somnoros), conform Mariei cu timpul te obișnuiești.
În mod neașteptat, viața de vatman nu este una plină de întâmplări periculoase sau ciudate. În cei 25 de ani de experiență ai Mariei nu a avut loc niciun incident în care a fost nevoită să sune după ajutor. Ba chiar din contră, ea ne-a povestit că la ocazii speciale precum 8 martie, vatmanii primesc mărțișoare de la pasageri și li se urează numai de bine.
Trebuie să fii răbdător cu călătorii
Totuși, asta nu înseamnă că nu există nicio problemă. Nicio meserie nu este perfectă. Atunci când există întârzieri, oamenii nu stau pe gânduri și îi ceartă direct pe vatmani chiar dacă ei nu au nicio vină. Din această cauză, dacă vrei să devii vatman trebuie să fii un om foarte răbdător. Nu doar că stai zilnic într-o cabină aproximativ 8 ore, dar trebuie să fii politicos cu oamenii în orice circumstanță. Altfel riști ca aceștia să îți facă plângere și să ai probleme.
Un alt tip de problemă cu care se confruntă vatmanii este blocarea liniilor. Cu toții poate am văzut măcar o dată un tramvai blocat din cauza unei mașini parcate necorespunzător. În cazuri de genul acesta, tot ce poate face vatmanul este să aștepte. Eventual, dacă așteaptă deja de prea mult timp, el anunță autoritățile ca ele să poată veni și să ridice mașina pentru a elibera șinele. Maria ne-a povestit că o dată a așteptat aproape o oră. Pentru mai multe detalii asigurați-vă că urmăriți interviul video.
Fiind o mașinărie, tramvaiul se mai și strică. Din fericire, însă, se întâmplă rar. Totuși, dacă se întâmplă, vatmanul sună la Asistență pentru a primi ajutor. În cazul în care tramvaiul nu mai pornește deloc, el este împins de un alt tramvai până la garaje, pentru a putea fi reparat.
Să fii vatman te împlinește
Conform Mariei, meseria de vatman este una satisfăcătoare. Faptul că duci oamenii la destinație te împlinește sufletește. De asemenea, ai ocazia să cunoști fiecare colțișor al orașului tău. Așa că dacă vi se pare o meserie interesantă nu ezitați să o încercați.
Sperăm că ați aflat mai multe din culisele transportului în comun, un serviciu esențial pentru orice oraș din România. Pentru mai multe detalii despre ce face un vatman urmăriți interviul video de pe canalul nostru de YouTube. Noi ne revedem săptămâna viitoare cu o nouă meserie interesantă.