Gările din Europa unde e cool să pierzi trenul (II)
Anul European al Căilor Ferate 2021 este o iniţiativă a Parlamentului European pentru promovarea acestui mod de transport durabil și inovator. Dar căile ferate sunt mai mult decât un mijloc de transport modern. Ele leagă țările, orașele, oamenii. Gările din Europa fac cunoștință călătorilor cu noi culturi și îi îndeamnă la visare. Vă propunem o călătorie imaginară prin gările din Europa.
Vă veți convinge că trenul nu este doar un mijloc de transport modern și sigur, ci, mai ales, un pretext de rememorare a istoriei și a ingeniozității oamenilor.
Sao Bento Porto, o bijuterie între gările din Europa
Călătoria noastră prin gările din Europa continuă în Portugalia. Gara Sao Bento (Sfântul Benedict) este capătul vestic al pitorescului traseu de cale ferată ce străbate nordul Portugaliei de-a lungul fluviului Duero, între Porto şi Pocinho. Clădirea ei este considerată o perlă a arhitecturii europene.
Piatra de temelie a noii gări a fost pusă de regele Carlos I al Portugaliei în anul 1900. Inaugurată în anul 1916, după aproape 13 ani de la începerea lucrărilor de construcţie, gara este situată în centrul istoric al oraşului Porto, inclus în Patrimoniul mondial UNESCO.
A fost construită pe locul mănăstirii benedictine Sao Bento da Avé Maria, comandată de regele Manuel I al Portugaliei în 1518.
Clădirea are forma literei ”U” şi este orientată spre Piaţa Almeida Garrett. Arhitectura gării este de inspiraţie franceză, fiind construită în stilul beaux-arts, pe baza planurilor arhitectului José Marques da Silva, originar din Porto.
Cele 20000 de plăci de ceramică (azulejos) care decorează spaţiul central, din podea până la tavan, au fost realizate de pictorul Jorge Colaço (1868-1942).
Azulejos, plăcile albe de ceramică pictate cu albastru, descriu scene din viaţa de zi cu zi, spectacole regale şi bătălii epice din istoria Portugaliei şi beneficiază de lumină naturală din abundenţă, datorită ferestrelor mari. E clar una dintre gările din Europa în care e cool să pierzi trenul!
Atocha Madrid
Din Portugalia ajungem în zgomotul liniștitor al roților de tren în Spania, la Madrid, unde descoperim gara Atocha. Una dintre gările din Europa cele mai frumoase, aceasta se remarcă printr-o surpriză pentru călători, o imensă „oază” interioară.
La fel ca multe gări din secolul al XIX-lea, Atocha a fost construită cu fier forjat. Spaţiile inundate de lumina naturală, acoperişul gigantic din fier şi sticlă cu înălţime de 27 de metri, îi oferă aspect de seră.
Gara a fost modernizată şi extinsă în ultimele decenii după proiectul arhitectului spaniol Rafael Moneo, laureat al premiului pentru arhitectură Pritzker Prize. În prezent, construcția cuprinde 3 gări în una. Puerta de Atocha deservește trenurile de mare viteză. Atocha-Cercanias este pentru trenurile regionale și de navetiști. Vechea gară, scoasă din funcțiune în 1992, adăpostește spații comerciale, magazine, cafenele și o grădină tropicală de 4000 de metri pătrați.
De altfel, piesa de rezistenţă a gării este interiorul său, unde se află o grădină tropicală. Aceasta cuprinde mii de plante naturale din sute de specii, inclusiv din America, Asia şi Australia.
Berlin Hauptbahnhof
Ajungem cu trenul în Berlin, capitala Germaniei. Berlin Hauptbahnhof este situată în centrul orașului, pe locul fostei gări Lehrter Bahnhof, avariată în al doilea Război Mondial.
Noua gară arată ca „o navă spațială gigantică aterizată în mijlocul Berlinului”, afirma ziarul Stuttgarter Nachrichten la momentul inaugurării. Structura sa futuristă, transparentă, acoperișul din oțel și sticlă, permit pătrunderea luminii naturale pe peroane și conferă senzația de spațiu.
Construită pe 5 nivele, gara este un adevărat mall, cu supermarket, magazine, restaurante, farmacii, care deservesc 300000 de călători zilnic.
La intrare se află sculptura artistului Iurgen Goertz „Rolling Horse”, un cal circular ce se unește cu o roată de tren. Sculptura de 10 metri înălțime și 35 de tone conține la bază elemente din vechea gară Lehrter.
Napoli Afragola, cea mai spectaculoasă dintre gările din Europa
Și trenul intră în gara Napoli Afragola din Italia. Creație a celebrei arhitecte britanice de origine siriană Zaha Hadid, gara e o bijuterie a designului neo-futurist dinamic.
Clădirea, al cărui aspect de șarpe exprimă dinamismul, a fost concepută ca un pod peste șinele de tren. Ea a fost inclusă de posturile BBC și CNN în topul celor mai frumoase clădiri din lume inaugurate în 2017.
Cu vedere spre vulcanul Vezuviu, gara este construită pe 4 nivele și ocupă 30000 de metri pătrați. Ea include săli de așteptare, restaurante, cafenele, magazine, zonă exterioară uriașă cu spații verzi, parcare, stații de taxi și autobuz.
Pe acoperișul gării se află panouri solare și sisteme care produc o difuzie controlată a razelor solare directe. Acestea formează un joc al umbrelor și luminilor și permit pătrunderea calculată a luminii naturale.
Acestea sunt doar câteva din gările din Europa unde e cool să pierzi trenul. Aventura va continua.