Copii diagnosticați cu sindromul stresului ocular digital. Cauza? Dispozitivele electronice
Se pare că problemele cauzate de învățământul online încep să apară. Tot mai mulți copii ajung la oftalmolog și sunt diagnosticați cu sindromul stresului ocular digital. Medicul Meda Neagoe a vorbit despre acest subiect. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune ce are de spus.
Copiii se prezintă la oftalmolog având ochii roșii și iritați, dureri de cap și vedere încețoșată. O mare parte dintre ei sunt diagnosticați cu sindromul stresului ocular digital. Asta deoarece de când cu pandemia cei mici petrec foarte mult timp în fața dispozitivelor electronice. Atât pentru școala online, cât și din cauza faptului că au fost nevoiți să stea în casă și nu au avut ocupație.
„Asistăm la o schimbare de paradigmă în consultațiile oftalmologice. Dacă până acum își aduceau părinții copiii la consult, fiindcă știau că este necesar, în ultimul an copiii îi determină pe părinți să îi aducă la control pentru că pentru tot ce s-a întâmplat în online ochișorii lor nu au fost pregătiți să facă față. Se plâng că au ochișorii roșii, că sunt iritați, că lăcrimează sau că au vedere blurată și dureri de cap.
Nu s-au plâns până acum fiindcă viața lor obișnuită era școala, afară și joaca, iar acum, fiind obligați să stea mai mult în interior, au apărut afecțiuni diferite care, de la săptămână la săptămână, s-au acumulat și i-au determinat pe părinți să îi aducă. Nu au fost pregătiți pentru tot ce înseamnă online. Dispozitivele, în afară de laptop, tabletă și PC care sunt în regulă, foarte mulți copii lucrează pe telefon. Telefoanele sunt foarte aproape, au ecrane mici și le solicită extraordinar de mult ochii. Toată această solicitare, adunată timp de săptămâni, de luni, duce la un sindrom de stres ocular”, a declarat presei medicul primar oftalmolog Meda Neagoe.
Lumina artificială, o altă problemă
Medicul spune că nu online-ul este neapărat problema. Să stai online presupune să stai în casă, loc unde nu este lumină naturală foarte multă. Pentru a vedea cât mai bine, copiii apropie prea mult dispozitivul de ochi, lucru care nu este în regulă.
„Acest sindrom de stres ocular digital nu se datorează online-ului, ci și faptului că online presupune să stai foarte mult în casă. Nu e atâta lumină naturală cât este necesar și totul se întâmplă la o distanță foarte mică. Și atunci copiii care sunt în creștere și au ochișorii în creștere, la această creștere naturală contribuie toată contractura musculaturii oculare, care se focusează în aproape și care, pe lângă creșterea anatomică, trage efectiv de ochi, îl lungește și duce la așa-numita miopie funcțională, datorită statului aproape de dispozitiv. Stresul ocular digital duce în final la sindromul viziopostular, în care, pe lângă afecțiunea oftalmologică, apar diferite contracturi, care duc la dureri de cap, de senzații de amețeală”, explică medicul.