COMORILE MUZEELOR. Portretul unei doamne din aristocrația Banatului
COMORILE MUZEELOR. Astăzi vă povestim despre Portretul doamnei Irén Süto, care o înfățișează pe sora lui László Székely, cunoscut arhitect – șef al orașului Timișoara. Pictura este semnată Wolff Károly, artist consacrat în partea de est a fostului Imperiu Austro-Ungar.
𝗣𝗼𝗿𝘁𝗿𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗼𝗮𝗺𝗻𝗲𝗶 𝗜𝗿é𝗻 𝗦ü𝘁𝗼 o înfățișează pe sora lui Laszlo Szekely, arhitect – șef al Timisoarei în primele trei decenii ale secolului al XX-lea. Muzeul Național al Banatului a achiziționat acest tablou în urmă cu doi ani de la o doamnă a cărei poveste de viață s-a intersectat cu cea a doamnei din portret.
Istoria familiei
Portretul este o pictură executată în perioada interbelică în Timișoara la comanda unei reprezentante a marii burghezii locale. Este vorba despre doamna Irén Süto din celebra familie Szekely.
Irén Süto locuia pe bulevardul Mihai Viteazul, cartierul Elisabetin, într-o vilă proiectată de fratele ei, Szekely Laszlo. Era soția unui inginer, cu o poveste tristă, asemănătoare multor altor povești de familie din Timișoara.
După al doilea Război Mondial, vila a fost naționalizată. Irén Süto, împreună cu soțul ei, au fost evacuați forțat din casa lor într-o noapte. Familia a ajuns să locuiască în cartierul Iosefin, pe bulevardul Dragalina. Au împărțit o camera cu o familie maghiară și o fetiță.
Donatorul tabloului
Fetița cu care Irén Süto a împărțit locuința este un personaj cheie în povestea tabloului. La un moment dat, fetița care a devenit o doamnă venerabilă a spus povestea unui portret rămas moștenire în urma doamnei Süto. Este portretul pe care Muzeul Național al Banatului l-a achiziționat în urmă cu câțiva ani de la fetița devenită între timp o doamnă respectabilă.
Povestea tabloului
𝗣𝗼𝗿𝘁𝗿𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗼𝗮𝗺𝗻𝗲𝗶 Irén Süto este un portret comandat în anii 1920 cu ocazia unui eveniment deosebit pentru familia ei. Doamna Irén Süto împlinea 40 de ani. Familia a ales un portretist foarte cunoscut în vestul României, pe nume Wolff Károly.
Wolff Károly a fost un artist născut la Pâncota, comitatul Arad, foarte cunoscut în secolul al XIX-lea. Acesta a studiat la Budapesta și la Munchen și a participat la cursurile Școlii de Pictură de la Baia Mare.
Apoi s-a stabilit la Arad, devenind un portretist al burgheziei și al familiilor aristocratice din zonă. În anii 1920 a primit comanda portretelor familiei regale, regele Ferdinand și regina Maria.
Irén Süto și-a dorit să fie înfățișată într-o haină de blană. De aceea, alături de portretul său, vizitatorii muzeului pot admira o haină de blană de astrahan din prima jumătate a secolului al XX-lea.
Este blana baroanei von Wilburg primită drept cadou de nuntă din partea tatălui, notarul regal, pentru tânăra baroană. Blana, în stare bună de conservare, a fost fabricată în 1903 și întregește această poveste a portretului.