Hannelore, zâna care îi învață pe copii să danseze
Hannelore este dansatoare, coregrafă, profesoară și conduce un club de dans pentru copii. Pentru că este o persoană activă și plină de energie, Hanne, cum îi spun copiii, participă la festivaluri, concursuri, organizează tabere. Mini Mini Reflex este numele clubului de dans pentru copii pe care îl conduce din 2010. După cum spune ea “nu există limită de vârstă în dans”, doar de copii depinde dacă doresc să participe la club.
Dansatoare și coregrafă, Hannelore este din 2010 coordonatoarea unui club de dans pentru copii. Teoretic, orele de dans se adresează copiilor între 3 și 18 ani, dar a avut și elevi mai micuți. La multe repetiții, mai ales cu copiii mici, coregrafa lasă ușa deschisă. În primul rând, copiii se obișnuiesc cu publicul și învață să nu dea atenție celor ce se petrec în jur. De asemenea, părinții văd munca pe care ea o depune și sunt mulțumiți.
Cum a început
Totul a început în 2010, când Hannelore a preluat conducerea clubului de la mentorul său, Marcel Botscheller. La început erau 3 copii care s-au înmulțit în timp până au ajuns la 300 de dansatori.
Din păcate, pandemia a afectat puternic sectorul artistic, iar carantina a înrăutățit situația. Din trupa ei a rămas doar nucleul de dansatori fideli, care sunt cu ea de ani de zile.
Ce o motivează
Hannelore mărturisește că, deși concursurile au rostul lor, sunt mai restrictive, în sensul că nu toți copiii pot participa. Drept urmare, ea a ales să se adreseze tuturor, preferând spectacolele cu participare largă. Spectacolele sunt încununarea muncii artiștilor, recompensa muncii depuse și toți beneficiază din ele.
Acestea au dispărut complet în anul care a trecut, dar Hannelore a ales să-și continue activitatea. Efortul a fost și mai mare, lucrând individual, cu câte un dansator sau cu grupe de 3 și în aer liber.
A fost un an foarte greu și pentru copii, ei și-au pierdut forma fizică, au devenit mai apatici, și-au pierdut interesul. În plus, copiii au crescut și au găsit alte activități care le ocupă timpul. Desigur, sunt și excepții, de exemplu, una din fetele ei de suflet, Sonia, care vine de 10 ani la dans. La fel, există și un băiat care continuă să ia parte la club de 6 ani.
Spectacole tematice
Pentru a păstra interesul elevilor ei Hannelore continuă să se reinventeze. În ultimii ani a trecut la un alt fel de spectacole, un fel de spectacole gen. Acestea nu mai adună stiluri diferite, se axează pe o temă, de exemplu, spectacol medieval. Timp de o oră și jumătate, fără pauză, fără prezentator, spectacolul este fluid, continuă pe același subiect, cu diverse coregrafii.
În 2018, la Festivalul Medieval de la Sibiu, pe lângă coregrafie și dans, copiii au făcut cunoștință cu o altă artă. Ei au luat parte la coaserea costumelor lor, deci au fost incluși în procesul creativ al spectacolului pe care-l interpretau.
Relația cu copiii
De unde vine autoritatea profesoarei Hannelore? După cum singură mărturisește, ea este copilăroasă, tratează copilul ca de la egal la egal.
În opinia ei, aceasta este o generație cu care trebuie să comunici, să îi explici, să aduci argumente. Este apropiată lor, dar are reguli simple, de bun simț. În sală, la repetiții, nu se vorbește, pentru asta petrec timpul liber împreună. Merg la film, fac prăjituri, gătesc, fac petreceri în pijama (au un spectacol și pe această temă), merg anual la mare sau la munte.
La mare se trezesc la răsărit, aleargă până pe plajă, între 20-40 de kilometri pe zi. Este ca un cantonament artistic. Hannelore spune că „e o distracție continuă, și când se muncește e distracție”.
Cele mai frumoase spectacole
Dacă în 2018 la Sibiu trupa lui Hannelore a interpretat „Rusaliile”, în 2019, la Zilele Orașului Timișoara, fetele erau costumate în majorete.Au dansat și în deschidere la meciul echipei Politehnica Timișoara.
Dar cel mai elegant spectacol, zice Hanne, a fost seara de balet de la Villa Trevi. Cel mai complex, rămâne cel de la Palazzo, în care fetele aveau peruci blonde și fuste de balet cu bocanci. În luna septembrie, Hannelore pregătește un spectacol surpriză, cu costume spectaculoase, a cărei idee i-a venit în timpul unui concert simfonic.
Aici ar trebui să amintim și rolul de „ursitoare” pe care Hanne cu fetele ei îl interpretează în cadrul evenimentelor pentru copii la care este invitată.
Beneficiile dansului
În prezent, există trei grupe de dans în Timișoara, mică, mijlocie și mare, iar din septembrie se deschide și a 2-a grupă la Arad. Așa cum subliniază coregrafa, nu există vârstă mică limită, depinde doar de copil dacă stă la oră. Orele se desfășoară de 2 ori pe săptămână, luni și miercuri la sal de dans de pe strada Hebe nr.54.
Copiii mici au nenumărate beneficii în urma orele de dans, fizic și psihologic. Dar este extraordinar și din punct de vedere a coordonării brațelor și picioarelor. La aceasta se adaugă importanța memorării ordinii mișcărilor, deprinderea perseverenței, adică dacă greșesc, încearcă din nou, nu renunță.
Acestea sunt valorile pe care copiii le învață de la orele de dans, iar zâmbetele de pe fețele copiilor sunt cea mai mare fericire pentru profesoara lor.