Gările din Europa unde e cool să pierzi trenul (I)
Anul European al Căilor Ferate 2021 este o iniţiativă adoptată de Parlamentul European în 2020, în sensul implementării Pactului verde european și realizării neutralităţii climatice până în 2050. Dar căile ferate nu sunt doar un mijloc de transport durabil și modern, ci, mai ales, un pretext de rememorare a istoriei locurilor. Ele leagă țări, orașe, oameni. Aduc împreună oameni de culturi diferite, micșorând distanțele. Vă propunem o călătorie imaginară prin gările din Europa.
Vă veți convinge că trenul nu este doar un mijloc de transport durabil, modern și sigur, ci, mai ales, un pretext de rememorare a istoriei și a creativității oamenilor. Acestea sunt câteva dintre gările din Europa unde e cool să pierzi trenul.
Antwerpen-Central
Antwerpen-Centraal este deseori menţionată pe listele cu cele mai frumoase gări din Europa. Ea este o bijuterie arhitecturală supranumită ”catedrala de pe calea ferată”, potrivit blogului Eurail.
Gara este situată în Koningin Astridplein, o piaţă din centrul oraşului belgian Antwerp, a doua regiune metropolitană ca mărime din Belgia.
Clădirea din piatră şi marmură, cu o vastă cupolă deasupra sălii de aşteptare, a fost ridicată între anii 1895-1905. Ea impresionează prin aspectul său impunător, îmbinând numeroase stiluri arhitecturale ce îi dau un caracter aparte, unic printre gările lumii.
Domul gării are 185 de metri lungime şi o înălţime de peste 40 de metri, necesară la acea vreme pentru răspândirea fumului de la locomotive.
Antwerpen-Centraal în prezent
Gara renovată cu elemente moderne în partea de jos şi stil clasic în zona superioară, are patru nivele, cu 14 linii de cale ferată. Sub pământ, la 18 metri adâncime, patru zone de tranzit conduc spre două linii ale tunelului, pentru trenurile de mare viteză şi serviciile rapide locale spre nord. La următorul nivel, la 7 metri adâncime, se află patru linii terminus, dispuse în perechi de câte două.
La parter sunt casele de bilete şi spaţiile comerciale. La etaj se află gara iniţială, cu şase linii terminus, dispuse în două grupuri de câte trei, separate de o deschidere centrală, cu vedere spre nivelurile inferioare, pentru a permite pătrunderea luminii naturale şi circularea aerului.
Clădirea cuprinde săli de aşteptare, spaţii comerciale şi găzduieşte unele evenimente, precum concerte, în sala spaţioasă şi impresionantă de la intrare, supranumită ”Catedrala”. De asemenea, în gară au fost păstrate şi unele obiecte vechi, utilizate în trecut în gară şi scoase din uz, ce pot fi admirate de călători ca într-un muzeu.
St. Pancras International
Următoarea oprire a trenului este în gara St. Pancras International din nordul Londrei, Marea Britanie. Este renumită pentru fațada gotică, din cărămidă roșie, un exemplu de arhitectură victoriană.
Gara, a cărei construcție a durat 20 de ani, este considerată una din cele mai elegante din lume. Construită în 1868 de către Compania de Cale Ferată Midland, avea să reflecte prosperitatea și viziunea companiei. Din punct de vedere tehnic, acoperișul de sticlă și metal a fost considerat o inovație îndrăzneață la vremea ei.
St. Pancras în prezent
În prezent, este locul de unde pleacă și vin trenurile Eurostar. Ele sunt cele mai rapide din Anglia și pe locul trei în lume, ca viteză. De exemplu, pleci din St. Pancras la 9:45 și ajungi în Paris la prânz! Iar dacă ai nevoie de o gustare înainte de călătorie, opțiunile sunt nenumărate.
Gara este aidoma unui cartier comercial, cu magazine de îmbrăcăminte, cu restaurante elegante și baruri, precum St. Pancras Grand și The Champagne. Există aici chiar și un târg al fermierilor, cu produse organice, care se organizează în fiecare zi a săptămânii.
Iar fanii lui Harry Potter au ocazia să viziteze faimosul „Peron 9 3/4”, unde s-au filmat unele scene ale filmului cu același nume.
Gare de Lyon
O gară pe care nu trebuie s-o ratați, Gare de Lyon, este una din cele 6 gări majore ale capitalei Franței. Este numită după orașul Lyon, stație de oprire a multor trenuri care se deplasează spre sudul țării.
Gara Lyon arată impresionant din afară, o clădire minunată în stil Belle Epoque. Dar și interiorul este pe măsură. Desfășurată pe mai multe niveluri, este considerată un exemplu clasic al arhitecturii acelor timpuri. Clădirea afost construită cu ocazia Expoziției Universale de la Paris în 1900.
În colț se înalță un turn cu ceas asemănător ca aspect cu cel al Palatului Westminster, unde se află Big Ben.
În interior, două scări de marmură deschid drumul spre etaj, unde se găsește faimosul restaurant „Le Train Bleu”. Restaurantul este o operă de artă, cu pereții ornați minunat cu fresce care prezintă cele mai frumoase peisaje din Franța.
Hoofdstation Groningen
Ajungem astfel în Hoofdstation Groningen, considerată cea mai frumoasă gară din Țările de Jos.
Interiorul este asemănător unui muzeu, cu ferestre ornamentale și vitralii. Impresionante sunt tavanul și pereții decorați cu picturi pe ceramică realizate de Franciscus Hermanus Bach (1865-1956).
Prima clădire a fost construită în 1865, dar demolată în 1894. Lucrările la noua gară, cu elemente neo-gotice și neo-renascentiste, s-au încheiat în aprilie 1896. De atunci Groeningen a devenit cel mai important nod de transport din nord-estul țării.
Gara cuprinde peroane, magazine, restaurante, cafenele, dar și stații de autobuz și parcare pentru biciclete.
Gara, inclusă pe lista monumentelor naționale, a fost restaurată în 2000, dar lucrările de modernizare se vor termina în 2023. Ele includ construirea unui tunel subteran pentru pietoni și bicicliști și acoperișuri verzi deasupra peroanelor. În plus, sala monumentală va deveni intrarea și ieșirea principală a gării.