Tuk-tuk alimentat cu putere solară. Invenția unui tânăr de 15 ani din Sri Lanka
Un tânăr din Sri Lanka a adoptat în pandemie un hobby foarte productiv. El a decis să devină un mic inventator. Ultimul său proiect a fost un tuk-tuk alimentat cu putere solară. Iată mai multe detalii.
Pandemia ne-a oferit multora dintre noi o ocazie să învățăm lucruri noi. Unii poate s-au apucat de grădinărit. Alții poate și-au găsit alinarea în a desena sau în a compune muzică. Ei bine, un adolescent din Sri Lanka probabil ne-a depășit pe toți. La doar 15 ani, el a construit singur un tuk-tuk alimentat cu putere solară.
Automobilul de dimensiuni mici și cu trei roți a fost construit doar din piese reciclabile. Suntharalingam Piranawan, tânărul constructor, s-a folosit doar de piese ce urmau să fie aruncate. Cel mai impresionant este faptul că vehiculul chiar funcționează.
Cu siguranță ați văzut filme care au loc în Asia de sud-est. În ele pot fi văzute adesea aceste tuk-tukuri. Tuk-tukurile sunt vehicule mici cu trei roți. În față stă șoferul iar pe bancheta din spate pot sta maxim 2 pasageri. Ele sunt folosite în principal pentru transportul de persoane. Ați putea să le considerați taxiurile din acea zonă.
Construcția a durat opt luni
Piranawan a petrecut opt luni pentru a proiecta și a construi vehiculul. El își dorește să-i inspire și pe alții să facă lucruri noi. Cel mai important este faptul că tânărul este foarte mulțumit de munca sa.
„Vor fi mulți alți oameni ca mine. Încercați să folosiți piese și resturi, este satisfăcător. În timpul pandemiei de COVID o astfel de activitate ne poate ajuta să gestionăm stresul”, a declarat tânărul conform BBC.
Tuk-tukul electric nu este singura invenție a tânărului din Sri Lanka. El a mai construit și o bicicletă alimentată tot cu putere solară. De asemenea, el a mai creat și un culegător de nuci de cocos și un răzuitor pentru acestea. Bunicul său este cel mai mare susținător.
„Am cumpărat șasiu, mânere și roți folosite de la magazinele la mâna a doua. Din păcate nu ne putem permite prea multe. Aici, metalul costă 100 de rupii (5,66 lei) pe kilogram. Folosim ceea ce ne trebuie și restul îl vindem înapoi la magazin. Astfel minimizăm costurile.”
Acesta a fost doar un mic test pentru viitorul proiect a lui Piranawan. El dorește să ducă acest hobby la un nou nivel. Tânărul plănuiește acum să construiască o mașină care să meargă cu putere solară.