Laptele de cânepă ar putea înlocui toate celelalte tipuri. Ce zic specialiștii
Laptele de cânepă ar putea înlocui toate celelalte tipuri de lapte. Noul lactat vegetarian pare să fie cel mai bun din punct de vedere ecologic. Să ne așteptăm în viitor ca toată lumea să consume acest tip de lapte?
Industria lactatelor și, implicit, cea a laptelui este una foarte poluantă. Numărul mare de animale afectează mediul, laptele de soia cauzează defrișări iar laptele de migdale folosește foarte multă apă.
Laptele de cânepă ar putea fi rezolvarea tuturor acestor probleme. Un proiect inovator din Marea Britanie testează modalități prin care producția industrială de cânepă ar putea ajuta la salvarea mediului. Mai mulți oameni de știință de la Cranfield University dar și de la British Hemp Alliance cercetează beneficiile crescutului de cânepă.
Cânepa are o mulțime de beneficii
În teorie, cânepa are toate beneficiile pe care o recoltă le poate avea. Nu are nevoie de pesticide și nici de multă apă. De asemenea, rădăcinile ajung până la o adâncime de trei metri. Astfel, ele îmbunătățesc calitatea solului.
„Din punct de vedere nutrițional, laptele de cânepă are toate calitățile. Are puține grăsimi, nu are zahăr și nici colesterol și este o sursă puternică de omega 3”, a declarat conform The Guardian Ben Cooper, managerul Good Hemp, primul și cel mai mare producător de lapte de cânepă din Marea Britanie.
Este percepută prost de oameni
Totuși, va mai dura până ce acest tip de lapte va deveni cu adevărat consumat de public. Mulți oameni au preconcepții atunci când vine vorba de cânepă. „Oamenii se gândesc imediat la marijuana dar este ca și cum ai compara un tigru cu o pisică. Fac parte din aceeași familie dar sunt plante diferite”, a mai adăugat Cooper.
Cânepa nu conține o cantitate mare de THC, substanța psihoactivă găsită în cannabis. Totuși, ea este considerată în continuare un drog. În Marea Britanie, fermierii au nevoie de o autorizație specială pentru a o crește.
Cânepa este folosită încă din secolul al XVI-lea. Din ea erau făcute sfori, plase și pânze. Astăzi, ea este folosită pentru un material de construcție numit hempcrete, textile și hârtie.