Invențiile au schimbat viața oamenilor. Telecomanda, cea mai bună prietenă a televizorului
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre telecomandă, cea mai bună prietenă a televizorului, dar și a noastră.
V-ați gândit vreodată cât de greu ne-ar fi dacă nu ar exista telecomanda? Ar trebui să ne ridicăm de fiecare dată din pat pentru a porni, stinge sau schimba canalele de pe tv. Ce ne enervează cel mai mult atunci când ne uităm la televizor? Reclamele, evident. Ei bine, și pe cei ce trăiau în 1950 îi enervau reclamele. Într-o zi, în SUA, președintele companiei Zenith Electronics, Eugene McDonald, și-a provocat inginerii să facă un dispozitiv care să-i permită să schimbe postul atunci când sunt reclame. Așa a apărut telecomanda pe care o știm azi. Ea a fost concepută în 1995 de inginerul Eugene Polley și s-a numit Flashmatic. Înainte de această telecomandă au mai existat câteva modele, însă cu fir. Lazy Bones a fost cel mai celebru dispozitiv ce permitea utilizatorului să pornească, să stingă sau să schimbe canalele.
Mai multe despre prima telecomandă fără fir
Flashmatic a fost, așadar, prima telecomandă fără fir. Ea folosea o sursă de lumină, iar televizorul avea câte un senzor în fiecare colț al ecranului. „Acest lucru îi permitea telespectatorului să dezactiveze sunetul, să schimbe canalul în stânga sau în dreapta. Totul prin aprinderea unui buton pe ecran”, a spus John Taylor, istoricul companiei Zenith, conform bbc.com.
Deși era o noutate pe piață, această invenție avea o problemă. Cei patru senzori ai televizorului cu care telecomanda „comunica” erau sensibili și la lumina de afară. Asta înseamnă că televizorul se aprindea dacă avea contact cu soarele. Razele puteau porni și opri televizorul sau chiar să schimbe canalele. Un alt inginer al companiei Zenith a creat telecomanda Space Command, care a rezolvat această problemă și care avea patru butoane.
Astăzi telecomanda televizorului nu doar că are mai multe butoane, dar este și foarte inteligentă. Una din funcțiile utile este posibilitatea de a programa televizorul să se stingă. În acest fel nu mai riscăm să adormim și să lăsăm televizorul să meargă continuu. Un televizor smart și o telecomandă deșteaptă pot înlocui chiar și un laptop. De când ne putem conecta la internet direct de pe televizor totul parcă e mai simplu.