Educația sexuală în mediul rural. Asociația Semper Musica vine în sprijinul tinerilor
Tinerii din România au șansa de a participa la un sondaj de opinie legat de educația sexuală în mediul rural. Aceasta este doar o parte dintr-un proiect complex al Asociației Semper Musica. Aflați în continuare despre ce este vorba.
Începând cu luna iulie 2021, toți tinerii din România au șansa de a participa la un studiu foarte complex. El abordează nivelul de acces pe care aceștia îl au la teme precum:
educația pentru drepturile omului
educația pentru sănătatea reproducerii, sexuală și contracepție în mediul rural
servicii de planificare familială
metode contraceptive
Studiul este realizat de către Asociația Semper Musica. El face parte din proiectul „Tânăr, 16 ani, din rural: În România, dreptul meu la sănătate este constant încălcat!”. Colectarea de date se efectuează prin aplicarea de chestionare online și offline în toată țara. În sprijinul studiului vin organizațiile de și pentru tineret, elevi și studenți, organizațiile active în domeniul sănătății sexuale și reproductive, HIV/SIDA sau care lucrează cu tinerii din mediul rural.
În cazul în care ești un tânăr și dorești să participi la studiu, el poate fi găsit accesând acest link.
„Trebuie să știm ce nevoi au tinerii”
„Este uluitor că în numai câteva zile, peste 1.200 de tineri din toată țara au răspuns chestionarului nostru. Este un barometru care arată interesul ridicat al tinerilor și dorința lor de a li se asculta nevoile. Cred că despre educație sexuală ar trebui să vorbim noi, adulții, atunci când le-am fi ascultat deja nevoile tinerilor. Trebuie să știm de la ei care sunt cele mai potrivite spații pentru aceste conversații. De asemenea, trebuie să știm care sunt informațiile de care au nevoie cu adevărat.
Vrem să aducem pe masa autorităților nevoile lor reale, menționate chiar de tineri. Acesta trebuie să fie punctul 0 în creionarea programelor de educație sexuală despre care se tot discută în spațiul public”, susține Bogdan Istrate, manager proiect Asociația Semper Musica.
„Aproximativ 700 de femei sub 15 ani devin mame anual”
„Este indiscutabilă nevoia de educație sexuală în școli. Totuși, ea trebuie integrată în cursul Educație pentru sănătate, pe care îl predau profesori formați, de cele mai multe ori, învățători, profesori de biologie. Aceștia predau în baza unei curricule adaptate specificului vârstei elevilor. Avem cel mai mare număr de mame minore și cel mai mare număr de tineri infectați cu HIV din Europa. De asemenea, avem și cea mai tânără bunică din lume, de doar 23 de ani.
Aproximativ 700 de femei sub 15 ani devin mame în fiecare an. Unul din patru tineri ai României a suferit sau suferă de o boală cu transmitere sexuală. Haideți să vedem ce-și doresc tinerii cu adevărat și să luăm cele mai bune decizii pentru aceștia”, susține Maria Ștefania Manea, secretar de stat al Ministerului Educației.
Proiectul se va desfășura după modelul norvegian
Pentru acest proiect, Asociația Semper Musica primește sprijinul Fundației Centrul Parteneriat pentru Egalitate și a organizației norvegiene Sex&Society. Ei își propun să-i ajute pe tinerii din categoria de vârstă 15 – 35 de ani din zonele defavorizate să aibă acces la educație pentru sănătatea sexuală și reproductivă. Aceasta va urma să fie oferită după modelul norvegian.
Asociația Semper Musica va avea acces la un program de distribuire de prezervative prin organizația Sex&Society. Ei vor capacita 1000 de tineri din mediul rural și din zonele sărace să ceară la rândul lor autorităților publice locale respectarea dreptului lor la sănătate.