Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige existența Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem ce face un medic veterinar și, cel mai important, ce presupune această meserie. Aflați mai multe despre o meserie pentru care e nevoie să fii empatic.
Așa cum v-am obișnuit, de fiecare dată când vorbim despre vreo meserie apelăm la specialiști care să ne-o prezinte. De data aceasta am vorbit cu Călin Șerdean. El este medic veterinar și deține un spital de animale de companie în Timișoara.
Cea mai mare mândrie a lui și a celor care lucrează acolo este documentul care atestă faptul că ei sunt furnizori de servicii de medicină veterinară ai Casei Regale a României. „Nu oricine poate fi un furnizor al casei regale. Trebuie îndeplinite multe condiții, standarde și recunoaștere. Este o onoare deosebita pentru oricine primește acest titlu”, spune medicul.
Călin Șerdean practică această meserie de 20 de ani și a răspuns tuturor curiozităților noastre. În primul rând ne-a oferit un răspuns la întrebarea „ce înseamnă să fii medic veterinar?”.
„Pot să vă zic că este de fapt pasiunea pentru tot ce înseamnă viață și șansa de a trăi printre animale. Dar pe lângă pasiunea care există aici mai există și empatia. Empatia e de fapt o caracteristică esențială în medicina veterinară, deoarece este o activitate încărcată emoțional. Cu multe riscuri, dar și cu multe satisfacții. Recunoștința, atunci când i-ai salvat animalul respectiv unui proprietar, este neprețuită. Și pentru noi asta constituie un combustibil care-ți dă o putere fantastică ca să mergi mai departe. Dar la fel poate să fie și reversul monedei, când nu reușești să-i salvezi pe toți și resimți tragedia alături de proprietari cu aceeași intensitate”, ne spune veterinarul.
Școala este foarte importantă și cu atât mai mult dacă vrei să devii medic veterinar. Călin Șerdean spune că trebuie să te hotărăști de tânăr dacă vrei sau nu să devii medic veterinar și e nevoie să înveți foarte bine.
„Este o alegere care din punctul meu de vedere ar trebui să se facă de când ești foarte tânăr. Trebuie să-ți dorești acest lucru. Ca să devii un medic veterinar în primul rând îți trebuie mulți ani de studiu. Iar pentru interlocutorii dumneavoastră, ei trebuie să știe că meseria de medic veterinar nu se referă întotdeauna la jucatul cu animăluțe toată ziua, ci este o carieră provocatoare care necesită o dedicare completă.
Această meserie începe cu absolvirea liceului. Și din această cauză unele facultăți de medicină veterinară cer un concurs de dosare. Acest concurs de dosare se referă 80% la media de bacalaureat și 20% la o medie aritmetică a anilor de studiu din liceu. Deci asta înseamnă că, cu cât ai note mai mari la școală, cu atât ai șanse mai mari să intri la facultate. Dar sunt și facultăți de medicină veterinară care cer un examen scris din niște materii esențiale cum ar fi chimia sau biologia. Și atunci bineînțeles că și la aceste materii trebuie să se învețe foarte bine”, ne explică medicul Călin Șerdean.
După cum bine știți, medicina are foarte multe ramuri. Dintre toate, Călin Șerdean a ales-o pe cea veterinară. Oare de ce? „E complicat. Am vrut să dau la medicină umană. Bineînțeles am și dat, dar pe vremea mea se intra extrem de greu la această facultate. Din păcate am picat cu o medie destul de mare. Nu am mai avut răbdare să dau încă o dată, anul următor, și atunci am trecut la a doua pasiune a mea, pe care nu regret că am ales-o. Am mers la Facultatea de Medicină Veterinară unde am și intrat și am și absolvit. Deja am 20 de ani de activitate în această meserie”, ne împărtășește veterinarul.
Călin Șerdean a fost încă de mic printre animale. A crescut practic printre ele. Pe unele le avea deja acasă, iar pe care nu le avea, le aducea. „De când eram mic nu exista săptămână în care să nu vin acasă cu câte un animal mic. Ba cu câte o broscuță, ba cu o păsărică, ba cu un cățel. Și la rândul nostru am avut acasă câte un animal. Și bineînțeles că această pasiune de pe locul doi a ajuns acum lucrul principal pe care-l fac”, ne povestește medicul veterinar.
Pentru a putea deveni medic veterinar trebuie să înveți, însă trebuie să și iubești animalele. Mai mult decât atât, o calitate importantă este să poți să le înțelegi. „Ca să fii un medic veterinar bun trebuie, pe lângă a fi un bun profesionist, și să fii pasionat de meseria ta. Factorul fundamental în alegerea acestei meserii este dragostea față de animale și capacitatea de a le înțelege.
Sigur, un medic veterinar nu poate trata un animal numai cu dragoste și înțelegere. Prin urmare, ca să ai o activitate profesională de succes, îți trebuie un set întreg de abilități și cunoștințe în foarte multe domenii. Există foarte multe elemente de bază pe care trebuie să le acumulezi pe parcursul acestei meserii. Și acestea se referă la tot ce înseamnă patologia animală, farmacologie, biologie, zoologie, chimie. Sunt foarte multe cunoștințe și metode de interacțiune cu animalele. Să ai cunoștințe foarte multe despre diferitele medicamente care există”, ne spune medicul.
Deși programul de lucru este de opt ore, în medicina veterinară acest lucru nu se prea aplică. Mai ales când ai un cabinet al tău. Călin Șerdean ne-a explicat cum arată o zi din viața unui medic veterinar.
„O zi de muncă durează, oficial, opt ore. Dar în acest interval de timp, când avem programări și ne ocupăm de toată lumea, nu știi niciodată ce intră pe ușa cabinetului. Așa că de cele mai multe ori opt ore se transformă ușor în 12 ore, în 16 ore, și asta se întâmplă de obicei șapte zile din șapte. În plus, sunt urgențele. Și ca orice urgență, ele apar întotdeauna după miezul nopții, în zilele libere, în zilele de sărbători, și în general să știți că este foarte multă muncă.
Dar pe lângă munca pe care trebuie să o faci în fiecare zi cu animalele este și pregătirea continuă. Pentru că vorbim de medicină. Este o meserie care se updatează întotdeauna din mers. Trebuie să te ocupi și de tot ce înseamnă managementul unui cabinet. Adică trebuie să te ocupi de comenzi, de plata diferiților distribuitori, să asiguri salariile angajaților și foarte multe, multe alte lucruri”, explică veterinarul.
Ne-am întrebat dacă este mai ușor să tratezi animale decât oameni. Răspunsul l-am primit de la Călin Șerdean, alături de câteva explicații. „Nu. Nu este deloc ușor. Animalele sunt ca și copiii mici. Nu zic nimic, dar tu trebuie să fii cel care trebuie să știe ce au. Uneori te încurcă foarte mult și proprietarii pentru că nu vor să recunoască că au greșit. Ascund mereu faptul că au dat, de exemplu, un os ca bonus unui animal, că i-au dat o ciocolată sau multe alte lucruri de acest gen. Și din această cauză poți să ai foarte, foarte multe surprize.
De asemenea, sunt și situații în care nici animalul nu te ajută. Și pentru că este speriat și pui mâna pe el poate să urle din orice alt motiv. Și atunci trebuie să faci diferența când urlă de durere sau când urlă că e speriat. Destul de complicat”, spune Călin Șerdean.
Dacă aveți animale de companie probabil ați observat că atunci când ajungeți cu ele la veterinar își schimbă starea. Dintr-o dată sunt cuminți, liniștite. Dacă vorbim de un câine sau o pisică care așa este de fel, lucrurile nu sunt foarte evidente. Însă proprietarilor de animale agitate li se va părea un fel de magie. Medicul veterinar cu care am vorbit ne-a spus care ar fi explicația pentru care animalele sunt mai cuminți, mai liniștite, atunci când ajung în cabinetele veterinare. Pentru a afla despre ce este vorba vă invităm să urmăriți întregul interviu, disponibil pe canalul nostru de YouTube la care puteți ajunge intrând aici.
Pe lângă binecunoscutele animale de companie, câini și pisici, medicii veterinari ajută și alte tipuri de animăluțe. Călin Șerdean nu face excepție și ne spune ce alte animale a ajutat. „Noi fiind un spital pentru animale de companie de obicei ne ocupăm de câini, pisici. Dar pe lângă câini și pisici avem animale exotice. Și aici avem o grămadă de proprietari care te și miri ce aduc acasă. Mă refer la șerpi, păianjeni, broaște, multe animale de genul acesta pe care bineînțeles le aduc și nu știu ce să le facă și atunci noi trebuie să-i ajutăm sau să-i îndrumăm. Mai ajutăm și animale sălbatice. De exemplu, am avut aduși de cineva trei șoimi micuți care au fost luați de pe un bloc care se anvelopa din nou. I-am crescut și i-am eliberat. Am avut și o vulpe. V-am zis, niciodată nu știi ce intră pe ușă la noi”, spune medicul veterinar.
Dacă avem un câine sau o pisică, sau un alt animal de companie, avem câteva atribuții pe care trebuie să le îndeplinim. Veterinarul ne-a vorbit despre câteva dintre ele. „Sunt foarte multe atribuții. Și o să încerc să punctez câteva mai importante. Unu. Un animal de companie trebuie tratat ca un membru de familie. Deci asta înseamnă că orice animal de companie nu este nici o jucărie și nici o posesiune. Este un suflet care intră într-o familie și din care va face parte pe toată durata vieții sale. Indiferent că aceasta durează 10, 15, 20 de ani, asta depinzând de tipul de specie. Pe această durată are nevoie de foarte multă atenție, dragoste și o îngrijire adecvată.
Bineînțeles că dacă ți-ai luat un animal de companie acesta nu poate să fie returnat cum se face cu o haină pe care o cumperi de la un magazin. Nu există varianta că te-ai plictisit de acest animal. Și proprietarii trebuie să înțeleagă că animalele se atașează de stăpân și despărțirile față de el sunt la fel de dureroase. Bineînțeles, un animal de companie necesită timp, necesită dragoste, necesită bani pentru îngrijire, pentru vizite la medicul veterinar când se îmbolnăvesc. Poate că unele necesită o îngrijire specială când îmbătrânesc. Și bineînțeles că și spațiul unde vor fi aduse aceste animale de companie trebuie să corespundă pentru tipul de animal”, ne spune veterinarul.
Călin Șerdean continuă cu prezentarea atribuțiilor și punctează un lucru important: animalele reprezintă un cadou. „Al doilea lucru. Trebuie să fie o asumare a deciziei a persoanei care va îngriji animalul de companie, toată viața lui. Și în acest sens un animal nu se ia pentru un copil sau pentru un prieten. Dacă se vrea acest lucru mai bine să i se ia o jucărie pluș și este mult mai ușor. Pentru că un animal de companie nu o să reprezinte niciodată un cadou, ci o responsabilitate. Alt lucru care trebuie luat în seamă: un animal de companie trebuie tratat cu respect. Sau trebuie să ai un respect față de animale.
La fel, ca un copil, animalul de companie trebuie educat în privința a ceea ce-i este permis și în privința a ceea ce nu-i este permis. Și vă trebuie aceeași răbdare ca pentru un copil mic. Și atunci când face o boacănă trebuie învățat să nu mai facă acest lucru într-un mod foarte calm, fără să se țipe la el și, bineînțeles, fără să fie bătut.
Și nu în ultimul rând va trebui să fie alocat un timp acestor animale de companie. Acest timp presupune foarte multă atenție, ca stăpânii să se joace cu ele, să iasă la plimbare cu ele. De exemplu, pisicilor le place foarte mult să fie mângâiate și smotocite toată ziua, cu puii de cățel trebuie să te joci cu ei non-stop. Atunci când vă luați un animal de companie trebuie să vă puneți și întrebarea dacă aveți acest timp la dispoziție și să fiți dispuși să-l acordați”, spune medicul veterinar.
Călin Șerdean ne-a spus și ce-i place cel mai mult și cel mai puțin la meseria pe care o are. „Nu pot să zic că îmi place ceva foarte mult. Noi după atâția ani de activitate am încercat să ne specializăm pe un anumit domeniu. De exemplu eu sunt specialist pe partea de cardiologie și imagistică. Soția este specialistă pe oftalmologie și chirurgie. Bineînțeles că facem toate astea cu drag.
Cum am zis la început, nu înseamnă tot timpul să ne jucăm cu animalele. Există și partea urâtă. Că murdăresc cabinetul, că-și fac treburile peste tot, dar asta constituie munca de zi cu zi din cabinet. Nu este neapărat ceva așa. Partea cea mai rea pentru noi, care nu ne place cel mai mult, este interacțiunea cu proprietarii. Și asta din foarte multe cauze. Nu prea înțeleg ce facem, ei nu prea respectă ceea ce spune medicul veterinar și fac tot cum vor ei și atunci apare un conflict între proprietar și veterinar. Bineînțeles, acum este și internetul în vogă. Proprietarii știu absolut toate tratamentele de pe internet”, spune veterinarul.
Cea mai mare bucurie o are, însă, atunci când animăluțul de care a avut grijă pleacă fericit alături de stăpân. „Recunoștința animalelor sau a proprietarilor este priceless (n.r.- trad. neprețuită). Asta nu se pune la discuție. Plus mai este egoul tău pe care-l hrănești cu tot felul de cazuri fericite”, ne mai spune Călin Șerdean.
Medicul veterinar are și câteva sfaturi pentru cei care vor să practice această meserie. „Să învețe foarte bine, să aibă medii mari, să se intereseze din timp care sunt exact condițiile pentru admitere la Facultatea de Medicină Veterinară. Bineînțeles, trebuie să le placă foarte mult animalele de companie. Pentru că dacă nu vrei să te atingi de un animal n-are nici un sens să faci un cabinet. Deși există și ramuri cum este controlul sanitar veterinar, care nu presupune nici un contact cu animalul, numai cu produsele animale. Sau mai sunt posturi de oameni care stau la birou și plimbă hârtiile dintr-o parte-n alta, ca-n orice altă meserie. Dar pentru contactul fizic cu animalul trebuie să știi sau să ai o tangență cu aceste animale.
Acuma trebuie să te gândești dacă vrei animale de companie sau animale de fermă. La animale de fermă vorbim de vaci, cai, capre, oi. Sunt animale destul de mari, destul de puternice, așa că nu aș vedea o domnișoară foarte firavă care să se ocupe de un animal de genul acesta. De aceea trebuie să se gândească foarte, foarte bine.
Este o meserie foarte frumoasă, care-ți aduce și foarte multe satisfacții. Pe lângă partea cu mușcături, zgârieturi, prea puțin timp liber, stresul fizic și emoțional. Dar dacă ar fi să o iau de la capăt, tot medic veterinar m-aș face”, încheie Călin Șerdean.
Pe parcursul discuției pe care am avut-o am mai discutat și despre ce putem face dacă găsim un animal lovit sau abandonat pe stradă. De asemenea, am vorbit și despre cum putem afla al cui este un câine rătăcit pe străzi. Dacă și voi vreți să aflați vă invităm să urmăriți întregul interviu urcat pe canalul nostru de YouTube, aici.
Empatie: simpatie; identificare, prin trăire, cu alte persoane, cu eroii cărților etc.; interpretare a eului altora după propriul eu;
Revers: partea nevăzută, ascunsă și în contrast izbitor cu aspectul cunoscut al unui lucru, al unei situații etc.
O meserie care necesită multă răbdare. Ce face conductorul câini serviciu