Evenimentele de vreme extremă la nivel global sunt în creştere ca urmare a încălzirii globale. Sunt concluziile unui studiu efectuat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă.
Noul studiu din revista Science Advances arată că ciclul hidrologic se intensifică ca urmare a încălzirii globale, care determină creșterea precipitațiilor. Studiul demonstrează că vremea va deveni mai aridă în circa o treime din regiunile de pe glob. Acest fenomen însă nu va afecta ţările în acelaşi fel.
Ploi sau secetă, ca urmare a încălzirii globale
Circa două treimi din suprafaţa de uscat a Terrei vor fi afectate de un hidroclimat „mai umed şi mai variabil” pe o scară temporală zilnică până la multianuală, ceea ce presupune variaţii mai mari între extremele de umezeală şi de secetă, au precizat autorii acestui studiu publicat în revista Science Advances.
Modul cum cantitatea mărită de precipitații variază într-o zonă are implicații vitale pentru climatele și ecosistemele regionale. Este ceea ce susține echipa internaţională de cercetători condusă de Wenxia Zhang, de la Academia de Ştiinţe din Beijing.
Cercetătorii susțin că încălzirea globală determină un mare dezechilibru climatic, „mai multe extreme atât în condiţii de umiditate, cât şi de secetă”. „Ciclul hidrologic se intensifică odată cu încălzirea climei. Precipitaţiile medii globale sporesc cu 1% – 3% la fiecare creştere cu un grad a temperaturii aerului de la suprafaţă”.
Cele mai afectate regiuni
Dar tendinţa nu este uniformă, iar precipitaţiile extreme ar putea spori mai mult dacă atmosfera din regiunile respective conţine suficientă apă. Vremea din regiunile mai umede, cum sunt regiunile din India afectate de muson, va deveni probabil mai variabilă. Va aduce o creştere a episoadelor de precipitaţii abundente, printre alte consecinţe, arată același studiu.
Oamenii de ştiinţă au avertizat totodată că o treime din suprafaţa de uscat a globului va deveni mai secetoasă.
Potrivit cercetării, Europa de sud-vest şi sudul Africii sunt zone mai uscate, unde probabilitatea ca vremea să fluctueze mai mult este mai mare. Acest lucru implică riscul de secetă şi lipsa resurselor de apă proaspătă.
Regiunea mediteraneană devine de asemenea mai aridă, iar zona Amazonului va primi mai puţine precipitaţii.
Dicționar
ciclul hidrologic: ciclul apei, circulația continuă a apei
ecosistem: o zonă geografică în care plantele, animalele și alte organisme, vremea, peisajul, lucrează împreună pentru a construi o formă de viață.
muson: un vant cu caracter periodic, ce ia naștere datorită marilor contraste termice între apele Oceanului Indian și partea centrală a Asiei în cele două anotimpuri extreme ale anului.