Atunci când mergem la plajă toată lumea ne sfătuiește să folosim creme sau spray-uri cu factor de protecție solară, adică SPF. Astăzi vă spunem ce este SPF-ul și cum se folosește corect.
Este foarte important să aplicăm SPF ori de câte ori ne expunem la soare. Ce face el de fapt? Ne protejează pielea de arsurile solare. Factorul de protecție solară are capacitatea de a opri cantitatea de radiații ultraviolete absorbite de piele. Radiațiile ultraviolete sunt cele care ne provoacă arsuri, îmbătrânesc pielea prematur și poate duce la apariția cancerului de piele.
Că este important să folosim SPF ne-am lămurit. Pe piață, însă, sunt foarte multe produse cu factor de protecție solară. Pe ambalaje vedem SPF 15, SPF 30, SPF 50 sau chiar SPF 50+. Produsele cu SPF 15 oferă o protecție a pielii de 93%, conform doc.ro. Deși probabil ne-am aștepta ca între produsele cu SPF 15 și cele cu SPF 30 protecția să fie mult mai mare să știți că nu e așa. Produsele cu SPF 30 oferă o protecție de 97%, iar cele cu SPF 50 oferă o protecție de până la 99%. Aceste cifre ne spun și cât timp suntem protejați. Dacă, de exemplu, atunci când stăm la soare ne ardem după 10 de minute, dacă folosim un SPF 15 ne vom arde după o perioadă de 15 ori mai lungă. Evident, aceasta este o aproximare. Timpul de protecție depinde de tipul pielii, de produsul folosit și de cât de intense sunt radiațiile solare.
Cum aplicăm corect SPF-ul
Pentru a ne proteja pielea nu este suficient să aplicăm SPF o singură dată. De asemenea, trebuie să fim atenți și la cantitatea aplicată. Iată câteva reguli pe care trebuie să le avem în vedere:
majoritatea oamenilor aplică SPF după ce se expun la soare, iar acesta este un lucru greșit. Specialiștii în dermatologie recomandă să-l aplicăm cu cel puțin 15 – 30 de minute înainte de a ne expune la soare. Asta pentru ca pielea să aibă timp să absoarbă produsul;
SPF-ul trebuie să reaplicat o dată la două ore astfel încât să își mențină eficiența;
cantitatea pe care o aplicăm trebuie să fie generoasă. Nu trebuie să ne zgârcim atunci când ne dăm cu factor de protecție solară fiindcă nu vom fi protejați;
SPF-ul trebuie ales în funcție de tipul de piele. Cei cu ten deschis trebuie să aplice un produs cu factor de protecție solară de minim 30 când se expun ocazional și cu 50 atunci când se expun o perioadă mai lungă. Tenul normal are nevoie de o protecție de 15 – 30, iar tenul închis poate folosi un SPF 15;
copiii au și ei nevoie de protecție solară. Până la împlinirea de șase luni bebelușii trebuie feriți de razele solare, iar după șase luni pot fi aplicate și sunt recomandate produsele cu SPF.