Societatea Ornitologică Română (SOR) a dat startul unui proiect ce are în vedere combaterea poluării Deltei Dunării. Campania PETlican se va desfășura în perioada 16 – 27 august și urmărește să promoveze un comportament responsabil față de colectarea deșeurilor.
Să vorbim puțin despre PETlican. Emblema proiectului este un pelican căruia i-a rămas în gât un pet de plastic. Din păcate acest lucru se întâmplă și în realitate, iar vina este întru totul a noastră, a oamenilor. Pelicanul comun este o pasăre emblematică pentru Delta Dunării și cuibărește la noi în țară într-un singur loc: în Delta Dunării. Proiectul atrage atenția asupra faptului că atât pelicanul, cât și celelalte specii sunt puse în pericol de neglijența și nepăsarea oamenilor. Trebuie să învățăm să avem grijă de natură și de toți locuitorii ei.
Voluntarii SOR vor sta de vorbă cu turiștii și localnicii. Campania urmărește educarea unui public iubitor de natură, care să aprecieze și să protejeze speciile din Delta Dunării. Totodată, oamenii trebuie să fie foarte atenți și la problema deșeurilor. PETlican va promova, de asemenea, un turism responsabil în Delta Dunării. Timp de 10 zile voluntarii SOR le vor explica turiștilor și locuitorilor din Sulina și Sfântu Gheorghe cât de important e să colecteze selectiv deșeurile și îi vor implica în activități de cunoaștere a biodiversității sub îndrumarea specialiștilor organizației.
Plasticul are nevoie de 400 de ani pentru a se degrada
Plasticul este o adevărată problemă când vine vorba de poluare. Potrivit oamenilor de știință omenirea a produs până acum peste opt miliarde de tone de deșeuri de plastic, un număr enorm de mare. Mai trist este că plasticului îi ia mult timp să se descompună. Durează 400 de ani să se degradeze, conform SOR. Și chiar și așa o anumită parte rămâne în natură sub diverse forme.
„Poluarea cu plastic a apelor Dunării este în principal consecința unui comportament puțin responsabil al locuitorilor din întreaga țară în ceea ce privește deșeurile nebiodegradabile. În ultimii ani, Delta Dunării a devenit o destinație turistică din ce în ce mai atractivă pentru români, vizitatorii provenind din toate părțile țării. Vrem să le arătăm turiștilor și localnicilor cum modul nostru de viață afectează natura și alte viețuitoare. Cum un PET aruncat în apă sau râu poate ajunge, adus de ape, în Delta Dunării și cum va influența negativ viața locuitorilor, fie ei oameni, fie specii de păsări sau alte animale”, a declarat coordonatoarea proiectului, Dora Domșa.
Dicționar
Biodiversitate: existența, la nivelul globului terestru, a unei multitudini de ecosisteme cu caractere distincte.