Igiena orală este foarte importantă și nu trebuie neglijată. Zâmbetul nostru impecabil și sănătatea organismului depind de ea. Astăzi vă spunem câteva sfaturi utile pentru a avea dinți sănătoși și frumoși.
Cu toții știm că o îngrijire corectă a dinților presupune să ne spălăm de două ori pe zi. Acest lucru este cât se poate de corect, însă nu e suficient. Deși știm că trebuie să ne spălăm dinții și dimineața și seara tindem ca seara să ne culcăm fără a-i spăla. Și nu e bine deloc. Cum avem grijă de corp așa trebuie să avem grijă și de dinți. Ce facem noi seara? Un duș. Ei bine, la fel trebuie să procedăm și cu dinții. Pe parcursul zilei se adună multe bacterii. Pentru a avea dinți sănătoși trebuie, înainte de a ne pune în pat, să îndepărtăm aceste bacterii.
Atunci când ne spălăm pe dinți nu este suficient să punem pastă pe periuță și să o plimbăm de colo-colo pe dinți. Periajul trebuie făcut prin mișcări blânde, circulare și trebuie să dureze cel puțin două minute. Facem asta pentru a îndepărta placa bacteriană ce se depune pe dinți. Dacă o lăsăm acolo ea se va aduna tot mai mult și va apărea gingivita, o boală a gingiilor. De fiecare dată când ne spălăm pe dinți trebuie să ne spălăm și pe limbă. Și acolo se depun microbi și aceștia pot duce la un miros neplăcut sau chiar alte probleme mai grave.
Alte sfaturi importante
Pasta de dinți trebuie și ea aleasă cu atenție. Pe piață sunt multe variante, însă trebuie să fim atenți cu ce ne spălăm pe dinți. Indiferent de aroma, culoarea sau puterea de albire pe care o promite pasta de dinți, alegeți întotdeauna o pastă care conține fluor. Acesta ne apără împotriva aparițiilor cariilor dentare și asigură o protecție pentru dinți. Sunteți curioși să aflați cum a apărut pasta de dinți? Cine a inventat-o? Am vorbit despre asta, pe larg, într-un alt articol disponibil aici. Și despre periuța de dinți am vorbit, aici.
Pasta de dinți mai are doi prieteni cu care face echipă, însă noi avem tendința de a-i ignora. Este vorba despre ața dentară și apa de gură. Este indicat să folosim ață dentară măcar o dată pe zi. Periuța nu reușește întotdeauna să scoată toate resturile de mâncare ce rămân între dinți, iar ața dentară vine să o ajute. Noi trebuie doar s-o folosim. Totodată, ața dentară stimulează gingiile, reduce placa bacteriană și reduce inflamațiile.
Apa de gură este și ea importantă. Remineralizează dinții, curăță zonele greu de periat și reduce cantitatea de acid din gură. „Cred că la copii și la persoanele în vârstă, unde abilitatea de a peria și de a folosi ața dentară poate să nu fie extraordinară, o spălare cu apa de gură este deosebit de utilă.”, sfătuiește Dr. Schwartz, conform digi-life.tv.
Alte lucruri pe care le putem face pentru a avea dinți sănătoși este să ne hidratăm după fiecare masă și să nu abuzăm de alimentele zaharoase sau acide. Și poate cel mai important sfat este să mergeți la dentist de cel puțin două ori pe an. El va avea grijă de dinții voștri și vă va spune care pastă de dinți și care apă de gură este cea mai potrivită pentru nevoile voastre.