Elefanți răsfățați cu fructe de Ziua Internațională a Elefanților
Elefanţii asiatici de la un sanctuar din India s-au bucurat de un festin cu fructele şi legumele preferate, scrie Reuters. A fost o avanpremieră pentru Ziua Internaţională a Elefanţilor, care este celebrată chiar azi, pe 12 august.
După o plimbare pe înserat, elefanţii asiatici de la un sanctuar din apropierea râului Yamuna, la periferia oraşului antic Mathura, au fost răsfăţaţi cu o masă îmbelşugată de pepeni, banane, papaia şi dovleci. Este un prim eveniment dintr-o săptămână care marchează Ziua Internațională a Elefanților, sărbătorită pe 12 august.
Scopul Zilei Internaționale a Elefanților
Majoritatea celor 28 de elefanţi din cadrul centrului au fost salvaţi de la circuri şi temple din India. Ei suferă de boli cronice şi diverse afecţiuni cum sunt abcesele, cataracta, orbirea, dureri articulare, după ani de abuzuri în captivitate. Este ceea ce au declarat ecologiştii din cadrul Wildlife SOS, organizaţie care administrează sanctuarul.
„Scopul Zilei Internaţionale a Elefanţilor este promovarea conştientizării în legătură cu situaţia disperată a elefanţilor din India şi din lume. Trebuie popularizat ceea ce li se întâmplă şi motivele pentru care populaţia lor este în declin”, a spus Shirina Sawhney din cadrul Wildlife SOS. Shirina conduce totodată singurul spital din India destinat elefanţilor.
Diverse organizații dedicate conservării elefanților folosesc această zi pentru a educa oamenii cu privire la amenințările cu care se confruntă elefanții, pentru a distruge stocurile de fildeș și a îndemna guvernele din întreaga lume să impună măsuri mai stricte împotriva braconajului și a comerțului ilegal cu fildeș și alte produse de elefanți.
Elefanții în India
Elefanţii reprezintă o parte importantă din cultura indiană şi sunt văzuţi deseori la procesiunile şi festivalurile din sudul ţării. În regiunile din nord şi vest sunt folosiţi ca atracţii turistice în mai multe cetăţi şi palate.
Deşi sunt veneraţi ca simboluri culturale şi religioase, elefanţii sunt în acelaşi timp maltrataţi de cornaci neinstruiţi. Ei devin deseori victimele electrocutărilor, braconajului, accidentelor de tren sau otrăvirilor.
Numărul elefanţilor asiatici din sălbăticie, care trăiesc în special în India şi în regiuni din sudul şi sud-estul Asiei, a scăzut sub 50.000 de exemplare, reprezentând doar 15% din media istorică, potrivit organizaţiei World Wide Fund for Nature.
Dicționar
cornac: persoană care îngrijește și conduce elefanți