Este vară, e cald, iar toată lumea pleacă în concedii pe la mare. Majoritatea ne dorim să ne bronzăm și să avem o culoare a pielii de invidiat. Pentru asta trebuie să stăm la soare, lucru care ne poate face rău. Astăzi vă oferim câteva sfaturi pentru a obține un bronz sănătos.
Că vă vine să credeți sau nu, bronz sănătos nu există. Nu o spunem noi, ci medicul dermatolog. „Bronzul apare ca un mecanism de protecție atunci când pielea noastră este lezată de razele ultraviolete (UV). Așadar, bronz sănătos, din păcate, nu există. Leziunile produse de razele UV se cumulează în timp și pot duce la fotoîmbătrânirea pielii, riduri, pigmentări și chiar cancere de piele”, a spus medicul dermatolog Gabriela Bud, pe o pagină de socializare.
O variantă de a ne bronza fără să stăm la soare ar fi să folosim autobronzant. Gabriela Bud are o părere bună despre acesta și consideră că este o alternativă bună și sigură pentru cei care doresc să aibă neapărat o piele cu aspect bronzat. Mersul la solar este o altă metodă de a ne bronza pielea, însă nu este recomandată de medici.
Arsurile solare
Atunci când ne expunem la soare este foarte important să folosim creme sau spray-uri cu factor de protecție solară, adică SPF. Aceste produse trebuie folosite încă de la cele mai fragede vârste. În caz contrar pot apărea arsuri solare, iar ele pot duce la probleme grave de sănătate.
„Arsurile solare din perioada copilăriei sunt un factor de risc extrem de important pentru apariția cancerului de piele la o vârsta adultă. De aceea este foarte important să avem grijă de copii și să îi învățăm obiceiuri sănătoase. Evitarea expunerii și umbra sunt extrem de importante pentru protecție. Mai ales în primele șase luni. Produsele de protecție solară sunt recomandate după vârsta de șase luni însoțite de umbră, evitarea expunerii (mai ales la orele de vârf), îmbrăcăminte, pălării și ochelari de soare”, mai spune medicul.
Motive pentru care apar, totuși, arsurile solare
Deși folosim factor de protecție solară sunt dăți în care ne trezim cu arsuri. Dermatologul Gabriela Bud a prezentat cele mai frecvente motive pentru care se întâmplă asta. „Am folosit SPF și totuși m-am ars. De ce? Cel mai frecvent motiv este pentru că nu utilizăm corect produsele de protecție solară. Nu aplicăm un strat suficient, un strat uniform, nu reaplicăm în cazul expunerii îndelungate la soare sau uităm de anumite zone. De exemplu ceafa, urechile, picioarele sunt zone frecvent omise.
Un alt motiv ar putea fi un produs stricat. Filtrele se degradează la căldură, se degradează în timp. Produsele rămase de anul trecut nu mai sunt eficiente”, a explicat dermatologul pe contul său de Instagram. Atunci când mergem la mare, spre exemplu, medicul spune că ideal ar fi să reaplicăm SPF la fiecare două ore de expunere la soare.
Un alt medic dermatolog vine cu o precizare. „Orice pacient „alb ca laptele” oricât SPF va aplica se va arde. Asta ar trebui să știe pacienții în goana lor după SPF-uri de calitate și extrem de scumpe”, spune Lucian Scurtu. Așadar, iată de ce trebuie să ne luăm și alte măsuri de protecție, cum sunt îmbrăcămintea, pălăriile sau ochelarii de soare.
Nu-ți poți face SPF acasă
Dermatologul a observat că oamenii tind să-și facă acasă SPF. Lucrul acesta este unul greșit și a oferit și o explicație. „Am întâlnit această tendință de a încerca să facem acasă produse cu care să ne protejăm de razele UV, dar din păcate nu e atât de simplu. Chiar și pentru oamenii de știință e complicat să conceapă un produs cu protecție mare și rezistență îndelungată. Rețetele pe care le găsiți pe internet cu tot felul de ingrediente din bucătărie oferă protecție undeva între SPF 4 și 8, ceea ce este extrem de puțin. Avem nevoie de minim SPF 30. Aveți grijă de pielea voastră și a familiei voastre”, le transmite dermatologul urmăritorilor ei.
Așadar, pentru un bronz cât mai sănătos, trebuie să avem în vedere câteva aspecte. Să nu ne expunem la soare în orele de vârf, să folosim SPF și să-l reaplicăm și să ne protejăm cu articole vestimentare.