S-a descoperit Calul Troian! Obiectul mitic chiar a existat
Arheologii au descoperit Calul Troian. Toate testele confirmă că noua descoperire făcute de cercetători în timpul unor săpături ar putea să fie legendarul obiect de lemn. Aflați în continuare mai multe detalii despre această descoperire.
Arheologii turci au făcut o descoperire cel puțin interesantă. Ei sunt de părere că au descoperit un obiect legendar despre care se credea că nu a existat cu adevărat.
Este vorba despre Calul Troian, o construcție despre care s-a povestit în Eneida, poemul epic al scriitorului Virgil. Acest poem este continuarea Iliadei și Odiseei, două dintre cele mai cunoscute poeme epice din Antichitate. Cele două poeme vorbesc despre războiul troian, unul dintre cele mai cunoscute războaie din istorie.
Calul Troian le-a câștigat grecilor războiul
Povestea Calului Troian este una fascinantă. El a fost cel care le-a câștigat războiul grecilor. Troia era o cetate foarte bine fortificată. Oricât de mult s-au străduit grecii să o cucerească, ei nu au reușit să treacă de zidurile fortăreței.
Supărat că nu reușeau nicicum să cucerească cetatea, Ulise, unul dintre cei mai puternici războinici greci și personajul principal din Odiseea, a venit cu un plan viclean. El a decis ca grecii să construiască un cal imens din lemn pe care să-l dăruiască troienilor.
Acum poate vă întrebați cum ar putea un cadou să te ajute la cucerirea unei cetăți. Ei bine, în interiorul statuii imense de lemn s-au ascuns soldați greci. La vederea cadoului, troienii s-au bucurat și l-au acceptat imediat în interiorul cetății. După lăsarea serii, grecii au ieșit din statuie și au început să dea foc cetății.
Se credea că acest cal este doar un mit
Se credea până acum că povestea Calului Troian este doar un mit. Totuși, conform newsit.gr, arheologii turci au descoperit o structură de lemn de dimensiuni mari în timp ce excavau pe situl istoric al orașului Troia.
Lucrările au scos la iveală zeci de plăci și bârne din lemn de până la 15 metri. Ele erau asamblate într-o formă neobișnuită. Asta i-a dus pe cercetători cu gândul la Calul Troian. Structura din lemn se afla în interiorul zidurilor orașului Troia.
O altă descoperire care le întărește arheologilor această teorie este o plăcuță deteriorată din bronz. Pe ea era inscripționat „Pentru reîntoarcerea lor acasă, grecii dedică această ofrandă Atenei.” Quintus Smyrnaeus, unul dintre scriitori antici care a vorbit despre acest război, a menționat plăcuța în poemul său „Posthomerica”.
Testele confirmă că lemnul datează din perioada Războiului Troian
Săpăturile arheologice sunt conduse de Christine Morris și de Chris Wilson, doi profesori ai Universității din Boston. Ei sunt aproape siguri că descoperirile au legătură cu legendarul cal de lemn. Până acum toate testele confirmă această teorie.
„Testele și analizele ne sugerează că bucățile de lemn datează din secolele XII – XI î.Hr” a declarat conform greekreporter.com Morris. „Aceste date coincid cu cele ale Războiului Troian, date oferite de istorici antici precum Eratosthenes și Proclus. Felul în care sunt aranjate coincide, de asemenea, cu descrierile din diferite surse. Nu vreau să par prea încrezător dar sunt aproape sigur că acesta chiar este Calul Troian.”