Greta Thunberg învinuiește fast fashion pentru criza climatică
Activista suedeză de mediu Greta Thunberg s-a folosit de apariţia ei în prima ediţie a revistei Vogue Scandinavia pentru a critica industria „fast fashion”. Ea a numit industria modei drept un „imens” contributor la criza climatică, potrivit agenției germane de știri dw.com.
Activista Greta Thunberg, prezentă pe coperta primei ediţii scandinave a revistei Vogue, critică „fast fashion”. Această sintagmă desemnează companii din industria modei care oferă haine la modă, la preţuri mici.
Cine este Greta Thunberg
Greta Thunberg este o activistă de mediu suedeză care încearcă să oprească încălzirea globală și schimbările climatice. În august 2018, a devenit o figură proeminentă prin începerea primei greve școlare pentru climă, în fața clădirii Parlamentului suedez. În decembrie 2018 s-a adresat Conferinței Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice, iar în ianuarie 2019, Forumului Economic Mondial de la Davos.
La 20 august 2018, Thunberg, elevă pe atunci în clasa a IX-a, a decis să nu meargă la școală până la alegerile generale din Suedia din septembrie, după valurile de căldură și incendii în Suedia. Ea solicita ca guvernul suedez să reducă emisiile de carbon în conformitate cu Acordul de la Paris și a protestat în fiecare zi în timpul orelor de școală, în fața Riksdagului, cu semnul „Grevă școlară pentru climă”. După alegerile generale, ea a continuat să facă grevă doar vineri, câștigând atenție mondială. Ea a inspirat elevii din întreaga lume să participe la greve școlare. În decembrie 2018, peste 20.000 de elevi au făcut greve în cel puțin 270 de orașe.
Greta Thunberg critică industria modei
Tânăra suedeză a publicat pe conturile ei de socializare coperta noi ediţii scandinave a prestigioasei reviste Vogue. În imagine, Thunberg este îmbrăcată cu un palton supradimensionat, în decorul unei păduri, şi mângâie un cal. Ea a dorit să profite de această ocazie pentru a atrage atenția asupra contribuției industriei modei la criza climatică.
„Industria modei contribuie enorm la urgenţa climatică şi ecologică. Să nu mai vorbim de impactul său asupra nenumăraţilor muncitori şi comunităţi exploatate în întreaga lume pentru ca unii să se bucure de haine la preţuri mici, pe care mulţi le consideră de unică folosinţă”, a scris Thunberg în postarea ei pe Instagram, Twitter şi Facebook.
Dezinformarea din modă
Unii actori din industrie folosesc campanii costisitoare pentru a da impresia că sunt sustenabile, neutre din punct de vedere climatic şi echitabile, a mai scris ea.
Este de cele mai multe ori „greenwashing” (dezinformare ecologică), a spus Thunberg. Acest termen se referă la măsurile implementate de companii pentru a da impresia că sunt interesate de probleme ecologice fără să întreprindă însă nicio acţiune concretă pentru mediu.
„Nu poţi produce modă în masă sau să consumi „sustenabil” aşa cum arată lumea azi. Acesta este unul dintre motivele pentru care e nevoie de o schimbare de sistem”, a scris ea.
Ce înseamnă modă sustenabilă
Tânăra în vârstă de 18 ani a declarat în interviul pentru Vogue că nu şi-a cumpărat haine noi de mai mulţi ani. „Ultima dată când mi-am cumpărat ceva nou a fost acum trei ani şi a fost la mâna a doua. Am împrumutat lucruri de la oameni pe care îi cunosc”, a spus ea. Ea a cerut o schimbare a modului în care hainele sunt produse şi consumate în întreaga lume.
Revista a precizat de asemenea într-un comunicat că împărtăşeşte opiniile lui Thunberg despre viaţa sustenabilă şi protecţia mediului, potrivit cotidianului suedez Expressen.
Hainele pe care Thunberg le-a purtat pentru şedinţa foto au fost confecţionate din materiale sustenabile, reciclate, a precizat publicaţia.
Dicționar
sintagmă: expresie
sustenabil: un produs sustenabil este creat respectând mediul înconjurător și forța de muncă implicată. Acest produs aduce beneficii naturii, economiei și societății.